„Presedintele României a început luni, 27 aprilie 2015, o vizita de doua zile la Roma, la invitatia omologului sau italian, Sergio Matarella. Agenda acestei vizite prevede întâlniri cu reprezentanti ai Republicii Italiene si reprezentantii asociatiilor românesti prezente în teritoriu. De asemenea, seful statului, însotit de sotia sa, Carmen Iohannis, va avea o întâlnire cu studentii si bursierii români din Cetatea Eterna.
În declaratia de presa oferita luni, 27 aprilie, înainte de plecarea de pe aeroportul „Henri Coanda” din Bucuresti, Klaus Iohannis – citat de Agerpres – a precizat ca importanta acestei vizite este data de „existenta unei traditii de colaborare între cele doua state si a unui parteneriat strategic, Italia fiind unul dintre principalii parteneri economici ai României si, nu în ultimul rând, de existenta în Italia a unei comunitati românesti foarte mari(…)”.
În cadrul întâlnirilor oficiale vor fi abordate teme precum: aderarea României la spatiul Schengen, modalitatile prin care se poate „întari colaborarea si coordonarea în interiorul Uniunii Europene, dar si în interiorul NATO”.
Potrivit aceleasi surse, Presedintele României a mai declarat ca doreste ca „drepturile cetatenilor români din Italia sa fie respectate si aparate”, tinând cont de faptul ca românii din Peninsula „contribuie semnificativ la dezvoltarea economica si sociala a Italiei si reprezinta o punte de legatura între statele noastre”.
La întâlnirea de luni la Palatul Quirinale din Roma, cu presedintele Italiei, Iohannis a precizat ca între subiectele pe care le are în vedere „se afla si sprijinirea parcursului european al Republicii Moldova, dar si situatia din Ucraina”.
În aceeasi zi, este prevazuta întâlnirea cu presedintele Senatului Italian, Pietro Grasso. Dupa-amiaza, la Palatul Canceleriei, Presedintele României întâlneste 400 de români, reprezentantii comunitatii românesti din Italia.
Marti, 28 aprilie 2015, seful statului va avea convorbiri cu presedintele Consiliului de Ministri, Matteo Renzi, la Palatul Chigi si se va întâlni cu studentii români din Italia, la Academia Româna din Roma.
Numarul românilor din regiunea Lazio-Roma, înregistrati la Institutul National de Statistica al Italiei este în prezent de peste 196 de mii. De asemenea, peste 5000 de studenti români frecventeaza în prezent universitatile italiene romane.
Sursa:http://ro.radiovaticana.va