Miercuri, 9 iulie a.c., peste o sută cincizeci de copii care participă în aceste zile la Școala de Vară de la Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu” din Oradea organizată de Episcopia Greco-Catolică de Oradea în parteneriat cu acesta, în perioada 1-19 iulie a.c., s-au bucurat de o experiență inedită.

În această zi, Administrația Bazinală de Apă Crișuri în colaborare cu Green Life, a organizat un eveniment educativ special conceput pentru învățare interactivă, în cadrul căruia în sala de sport a Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu” din Oradea a fost instalat un acvariu virtual. Copiii s-au bucurat cu toții de acest acvariu virtual, în interiorul căruia au putut urmări fiecare filmul animat „Școala insectelor”.

„Acest spectacol interactiv este despre biodiversitate. GREEN LIFE are la bază o călătorie plină de aventură în minunata lume a copacilor. Doi prieteni, o gărgăriță îndrăzneață și un licurici curios, sunt colegi la Școala Insectelor și prezintă în fața clasei proiectul „Viața Copacilor”. Ei pornesc într-o aventură fascinantă la finalul căreia toata lumea află: 🌳cum se hrănesc copacii, ☀care este rolul soarelui, 🌿 ce este fotosinteza, 🌲 cum ajunge apa de la rădăcini până în vârful coroanei și cum toate acestea fac posibilă viața pe Pământ. 🌎”– ne spune doamna Anca Mihociu, purtător de cuvânt ABA Crișuri, care a asigurat buna desfășurare a inițiativei.

Luând perspectiva insectelor, filmul a dezvăluit magia microcosmosului, iar personajele, decorurile și întâmplările au susținut aspectul educativ al spectacolului. Aceasta a fost o inițiativă propusă de Ziua Dunării (29 iunie a.c.), cu prilejul căreia Administrația Bazinală de Apă Crișuri a dorit ca cei mici și mari să învețe despre microunivers. Inițiativa, marcată de fiecare dată în vacanța de vară este doar una dintre diversele inițiative susținute de Apele Române Crișuri, printre care Atelierul „STROPI își face prieteni noi”, susținut în spațiul Comuniteca din Oradea, care va reveni în toamnă cu noi activități educative dedicate micilor ecologiști.

Este necesară o predare simbolică de la adulți către copii. Este necesar să avem grijă de Casa noastră comună, de această Planetă a noastră maltratată, cu co-responsabilitatea mai mult sau mai puțin împovărătoare a tuturor. Doar prin această inversare de paradigmă, cu copiii, predarea și creșterea gradului de conștientizare în rândul adulților poate aduce o speranță reală pentru schimbare.” – spunea Papa Francisc în „Enciclica copiilor” (San Paolo, 2023), carte dedicată re-educării adulților cu privire la grija pentru Creație, prin implicarea celor mici.

Administrația Bazinală de Apă Crișuri a înțeles foarte bine aceasta și le mulțumim pentru evenimentul inedit la care ne-au făcut părtași!

Biroul de Presă EGCO