Printre participanții în juriu la a III-a ediție a Festivalului Internațional Băile Felix desfășurat în perioada 31 august – 2 septembrie 2023, în stațiunea Băile Felix, s-a aflat producătorul și compozitorul italian Marco Brusati, care a jurizat împreună cu Zorica Ninković, Luminița Anghel, Monica Anghel, Ionel Tudor, Ovidiu Anton, Nico, Aurelian Temișan și Andrei Tudor (președintele juriului) această ediție de festival. În cadrul galei Laureaților, asemeni colegilor săi, Marco Brusati a decernat premii copiilor pe diverse categorii de vârstă, prilej cu care a spus pe scurt că acest Festival seamănă cu ceea ce dumnealui a coordonat în Italia în ultimele două decenii. În timp ce în peninsulă există în prezent anumite schimbări, la Băile Felix – Oradea, merge mai departe, crescând de la ediție la ediție:

Să fie Biserica în spatele lui este ceva unic, ce trebuie dus mai departe. În mod normal nu vin ușor astfel de inițiative din partea Bisericii, dar când se întâmplă aceasta, este o misiune importantă care trebuie dusă mai departe.”, a spus într-un interviu în limba italiană pentru Biroul de Presă EGCO cel care a coordonat evenimente ecleziale importante, precum Întâlnirea Mondială a Tinerilor din 2000 la Roma, unde au fost milioane de participanți și numeroase evenimente speciale cu Sf. Papa Ioan Paul al II-lea, Papa Benedict al XVI-lea și acum, Papa Francsic: Marco Brusati. El este, printre altele, compozitorul cunoscutului imn „Emmanuel” de la Întâlnirea Mondială a tinerilor mai sus citată.

Bisericii îi spun ceea ce spun mereu: dacă noi nu înțelegem sau nu stăm în muzica tinerilor, nu reușim să vorbim cu ei. De aceea, dacă dorim să facem un parcurs de transmitere a credinței, trebuie să înțelegem acest mesaj. Și alte limbaje, dar întâi de toate, muzica! Fără aceasta nu reușim să înțelegem nici cultura tinerilor, de aceea încurajez întotdeauna când este o inițiativă de matrice bisericească să se meargă înainte, să se țină în mână evenimentul, în așa fel încât să poată fi o evoluție pozitivă, și să fie în spate o viziune creștină: respectul pentru persoană, ascultarea, capacitatea de a lăsa persoanele să crească – acesta este modelul antropologic creștin care este fundamental să fie. Aici [în Eparhia de Oradea] există și este bine să se meargă pe mai departe! Bisericii Universale și bisericilor locale le spun: trebuie să stăm în muzica tinerilor, dacă dorim să vorbim într-adevăr cu ei, altfel rămânem deoparte, într-un colț și ne va fi greu să înțelegem ce mesaje ajung la ei sau încotro să mergem  ca să dialogăm cu tinerii!”. Profesorul, producătorul și compozitorul italian este cel care i-a inspirat pe pr. Paul Popa și pe Ovidiu Lazăr să pună bazele Festivalului Enjoy Music, ajuns anul acesta la a III-a ediție.

Organizat de Asociația „Enjoy Music” a Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, în parteneriat cu Primăria Sânmartin, asociația de Promovare a Turismului în Stațiunile Băile Felix și Băile „1 Mai” și Liceul Tehnologic „Felix” Sânmartin, Festivalul Internațional Enjoy Music Băile Felix 2023 a avut peste 100 de participanți din: România, Croația, Italia, Serbia și Republica Moldova, care au câștigat numeroase premii. În public, printre sutele de spectatori  s-a aflat și PSS Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea, care i-ai încurajat pe copii și părinți chiar la deschiderea acestui Festival  să ‘iubească Adevărul, frumosul și Cuvântul’.

Mihaela Caba-Madarasi

***

Marco Brusati, profesor, producător și compozitor italian

În prezent este profesor contractual în cadrul Masterului „Publicitate instituțională, comunicare multimedia și creare de evenimente” la Universitatea din Florența, Departamentul de Litere și Filosofie (DILEF): și-a asumat rolul începând cu anul universitar 2010-2011 .

Anterior a fost: Lector invitat la Facultatea de Științe ale Educației a Universității Pontificale Saleziane pentru cursul «Pre-adolescenti și adolescenți și vocația creștină pe Internet»: și-a asumat rolul în anul universitar 2020-2021; profesor contractual la Universitatea din Macerata din anul universitar 2003-2004 până în anul universitar 2006-2007 la trei cursuri de master și un curs de specializare aferent domeniului de comunicare; Profesor contractual de master la Universitatea La Sapienza din Roma în anul universitar 2004-2005.