La Oradea, părintele Gheorghe Mangra, administratorul Seminarului Greco-Catolic din acea vreme, îi ajuta pe evrei să scape de tortură. Astfel a ajutat şi pe familia brutarului Steiner, care era împreună cu soţia lui şi cei doi copii, Robert, de 12 ani.

Împreună cu profesorul Emil Maxim, acesta a ascuns mai mulţi copii în seminar, până când aceştia erau duşi de călăuze peste graniţă, în România. Culmea, operaţiunea se desfăşura sub nasul unor ofiţeri SS care îşi amenajaseră în clădirea seminarului un spital propriu, păzit de o santinelă. Fugarii erau introduşi, însă, prin sacristia capelei…

Povestea salvării familiei Steiner a fost spusă în cartea „Szökés a gettóból” (Zbor din ghetou) chiar de Robert (foto), acum în vârstă de 81 de ani, stabilit în Israel. Băiatul brutarului şi-a schimbat numele în Reuven Tsur şi este scriitor şi profesor de literatură ebraică. „Întrucât tatăl meu aproviziona cu pâine şi seminarul, îl cunoştea pe directorul administrativ. Îl chema Mangra şi avea vârsta undeva peste 30 de ani. (…) Spre surpriza noastră neplăcută, seminarul era înţesat de soldaţi. A încercat să ne liniştească: «Nu fiţi îngrijoraţi! Tocmai din cauza prezenţei lor aici nu vă va căuta nimeni»”, povesteşte Reuven Tsur.

Supravieţuitorul îşi aminteşte cu câtă bunătate i-a ajutat Mangra. „Ne aştepta deja, a deschis imediat poarta şi l-a îmbrăţisat pe tatăl meu. Deja avusese grijă de tot, ne-a procurat pentru toţi acte false”. Refuzând orice răsplată, Mangra l-a trimis chiar pe fratele său, Dumitru, să-i călăuzească pe cei patru în România, prin Băile 1 Mai. Ulterior, Gheorghe Mangra a devenit preot greco-catolic şi a fost persecutat de comunişti fiind condamnat chiar la închisoare. După executarea pedepsei, a trăit la Oradea până în anii 2000.