Să dea Dumnezeu să sărbătorim majoratul acestui Festival!”: a spus dirijorul și compozitorul Andrei Tudor la momentul decernării Marelui Trofeu al Festivalului Enjoy Music 2023, desfășurat în perioada 31 august-2 septembrie 2023 în Băile Felix. Felicitând organizatorii pentru modul în care „această inițiativă crește de la an la an, reușind să facă prin munca lor ceva pentru copii, în mod sincer și curat”, Andrei Tudor – în calitate de președinte al juriului Festivalului la această ediție – împreună cu doamna prof. Ramona Bocșan, director al Liceul Tehnologic „Felix” Sânmartin, au făcut cunoscut la începutul Galei Laureților din ultima zi numele câștigătorului Festivalului Enjoy Music 2023: concurenta Daria Gurici.

Daria, în vârstă de 11 ani, este originară din Iași și a cântat piena „I am changing – o melodie de film compusă de Henry Krieger și Tom Eyen, cântată și de Jennifer Hudson. Aceasta a fost considerată de juriul Festivalului Enjoy Music 2023 cea mai bună interpretare, din toate punctele de vedere. Daria Gurici a fost pregătită de doamna profesoară Alexandra Amarandei Haidău, la AKademy Talents în Iași.

Elevă a Colegiului Național de Artă „Octav Băncilă” din Iași, Daria Gurici studiază pianul și viola, visând ca pe viitor să ajungă studentă la Conservator și să devină o mare cântăreață. În Băile Felix s-a simțit extraordinar și nu se aștepta să ia trofeul acestui Festival, pentru că „este un concurs greu, cu mulți copii talentați”, spune câștigătoarea. Daria a participat la toate edițiile Festivalului Enjoy Music în Băile Felix: în anul 2021 a luat premiu II, anul trecut premiul I și acum, marele Trofeu Enjoy Music Festival, care constă într-o sesiune de compoziție la DeMoga Music București.

Într-un interviu acordat Biroului de Presă EGCO, mama cântăreței, doamna Roxana Gurici ne-a oferit mai multe detalii:

Am participat de la prima ediție la acest Festival, Dariei i-a plăcut concursul, i-a fost drag, vine cu multă plăcere. Chiar dacă noi am venit de la Iași, am parcurs acest drum cu plăcere pentru fiica noastră. La Festivalul Enjoy Music ne-a plăcut juriul, organizarea, tot. Ne bucurăm pentru acest premiu. Le mulțumim tuturor, îi mulțumim în primul rând doamnei profesoare, Alexandra Amarandei Haidău (de la AKademy Talents din Iași) care a crezut în Daria de la început, de când avea 7 ani.

Mama concurentei ne mărturisește că Daria a început să cânte la pian la vârsta de 4 ani, apoi – fiind prea mică – a încercat alte activități. La vârsta de 5 ani și jumătate a dorit din propria inițiativă să fie dusă din nou la orele de pian, lucru pe care părinții l-au și făcut. Profesorul de atunci i-a propus într-o zi să-ți încerce și vocea. După un scurt cântecel, a descoperit urechea muzicală a Dariei și talentul vocal, îndrumând-o spre Canto. La nici șase ani, Daria Gurici, a participat la primul ei concurs, Festivalul Belle Arti, unde a luat locul I. „Atunci a prins încredere în ea și a început să participe la tot mai multe festivaluri.”, mărturisește emoționată mama.

„Sunt fără cuvinte, nu mă așteptam…”
Despre melodia care i-a adus succesul la Băile Felix, Daria Gurici spune că este o piesă care i-a plăcut foarte mult, narând povestea unei fete care dorește să se schimbe. Extrem de emoționată la primirea Marelui Trofeu, mărturisește ulterior că a muncit foarte mult și s-a pregătit intens pentru acest Festival, la care și-a dorit un loc pe podium, dar nu spera ca premiul cel mare să fie al ei.

S-a pregătit cu pasiune, iar atunci când faci cu pasiune un lucru se vede și rezultatul.” – mai spune doamna Roxana Gurici, care îndeamnă toți părinții de astăzi „să își susțină copiii necondiționat! Noi sincer nu aveam încredere în această piesă pentru că nu o înțelegeam, dar am acordat încredere doamnei profesoare, căreia i se datorează reușita. Prin răbdare și devotament, a fost un profesor minunat. Îi mulțumim că a ghidat-o pe Daria de mică, pentru că ne-a acceptat la ea în Academie.

Devenit deja o tradiție, Festivalul Internațional Enjoy Music a adus în stațiunea termală din apropierea Oradiei nume mare ale muzicii românești, precum: Aurelian Temișan, Luminița Anghel, Monica Anghel, Ionel Tudor, Ovidiu Anton, Nico, Andrei Tudor, dar și de peste hotar, prin prezența lui Marco Brusati și a Zoricăi Ninković, care au constituit juriul Festivalului din acest an. Artiștii au evaluat toți cei 100 de participanți la această ediție și au susținut recitaluri pe parcursul celor trei zile de desfășurare.

Ionel Tudor – artist, dirijor și compozitor al României – a fost un new-entry  („nou-venit”) pentru Festivalul Enjoy Music Băile Felix, participând la această a III-a ediție ca membru al juriului:

Este prima oară când sunt invitat și nici nu am simțit aceste trei zile care au fost pline de implicarea în acest eveniment. Am rămas impresionat de oameni deosebiți. Într-o scurtă vizită a orașului Oradea, am rămas total impresionat de frumusețea acestui oraș și de oamenii care știu să te asculte, o practică pierdută adesea în alte părți de țară… M-am simțit ca într-o familie frumoasă, mare, pe care aș numi-o așa «Enjoy», pentru că ne-am bucurat cu toții de muzică.

Despre participanții la Festivalul Enjoy Music 2023, domnul Ionel Tudor ne spune la final că sunt copii foarte buni și este sigur că toți cei care au fost desemnați cu premii la Băile Felix vor avea un cuvânt de spus în muzica românească pe viitor:

Copii excepționali, organizarea excepțională! Câțiva copii sunt ‘vârfuri’, fiind cei care vor deveni vedetele acestei părți ale  muzicii pop-rock peste puțin timp!”, a asigurat marele om al muzicii românești.

«Flerul, criteriul principal după care au fost evaluați participanții este ceva greu de definit, se simte…», adaugă domnul Ionel Tudor

„este o experiență pe care trebuie să o ai în spate ca să îl simți, trebuie să primești mesajul pe care interpretul în cele 3-4 minute dacă te-a convins, ți-a trimis mesajul atunci uiți de tot, de juriu, de tot. Te contopești cu el pe măsura în care acel copil/adolescent știe și poate să convingă. Daria Gurici, prin modul de a convinge, ne-a transmis mesajul, l-am înțeles perfect, fapt pentru care i-am acordat ca juriu Trofeul acestui festival”.

La Gala Laureaților Festivalului Enjoy Music 2023 au fost oferite numeroase premii participanților. Pentru fiecare categorie de vârstă de la 4 la 19 ani, a existat premiul I în valoare de 1500 RON, premiul al II-lea de 1000 RON, premiul al III-lea de 600 RON și mențiune în valoare de 200 RON. Acestora li s-au adăugat premiile la secțiunea Grupuri, Creație, premii speciale acordate profesorilor care i-au pregătit cu multă dăruire și profesionalism pe participanți.

Cel mai bun copil și adolescent din toate categoriile de concurs a fost recompensat cu câte un trofeu: câștigătoarea Trofeului Junior din acest an a fost Ilea Maria, iar Trofeul Teenager a fost acordat tinerei Toth Sabina Raisa. Trofeul Creație se reportează pentru ediția de anul viitor, când va avea o valoare de 2000 de euro, Festivalul Enjoy Music Băile Felix fiind singurul din țară în care există secțiunea Creație dedicată muzicii pentru copii.

„Mulțumim tuturor celor care au facut posibil acest minunat festival!” – citim pe pagina de Facebook dedicată Festivalului Internațional Enjoy Music. „Voluntari, organizatori, sunetiști, luminiști, jurați, videografi, fotografi, cameramani și mai ales concurenți, ați contribuit la cea mai frumoasa ediție de până acum! La multi ani, Enjoy Music! Copii, meritați toate laudele noastre! Pentru noi sunteti toți câstigători!”.

Felicitări, tuturor!

Mihaela Caba-Madarasi

 

Mai multe fotografii, înregistrări din Festival și video, puteți găsi pe pagina de Facebook Festivalul Internațional Enjoy Music.