Vă îndemn pe fiecare să îl iubiți pe Sf. Alois Orione pentru că este patronul școlii și modelul nostru, este cel care a făcut binele întotdeauna!”: a spus Preasfinția Sa Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea, vineri, 17 mai 2024, la Sfânta Liturghie celebrată în biserica „Duminica Tuturor Sfinților” împreună cu elevii Liceului Don Orione din Oradea și îndrumătorii acestora, cu prilejul aniversării a 20 de ani de la canonizarea Sfântului Alois Orione (it. Luigi Orione). Într-o atmosferă de bucurie pură a credinței și de speranță, sărbătoarea comunitară a fost animată de glasurile copiilor din clasele primare și de la grădiniță, însoțiți de doamnele învățătoare, respectiv educatoare. La Sfânta Liturghie arhierească au concelebrat Pr. Gabriel Ciubotariu, responsabil cu pastorația copiilor și tinerilor la Liceul Don Orione Oradea, Pr. Alin Arendaș, profesor de muzică în școala orădeană care duce mai departe carisma sfântului carității, și Don Valeriano Giacomelli, invitat la sărbătoarea Centrului Don Orione din Oradea, pe care l-a coordonat cu dăruire mulți ani înainte de întoarcerea dumnealui în Italia, în 2023.

Dă-ne nouă, Marie, un suflet mare, o inimă mare și generoasă, care să ajungă la toate durerile și lacrimile oamenilor. Fă ca întreaga noastră viață să fie sfântă pentru a-L dărui pe Cristos poporului și pe popor Bisericii lui Cristos”, spunea Sfântul Alois Orione, supranumit „slujitor al Providenței Divine” pentru misiunea pe care a desfășurat-o în Italia și nu numai… La umbra acestei fraze și a bucuriei sărbătorilor pascale recent celebrate în calendarul bizantin, la 20 de ani de la canonizarea Sf. Alois Orione, PS Virgil a împărtășit copiilor o povestioară:

„O fetiță a fost răpită de un grup de răufăcători și a fost dusă într-o pădure. Plângând, pe drum fetița a început să se roage Născătoarei de Dumnezeu, până când a ajuns în mijlocul pădurii. Ajunsă aici, printre lacrimi și rugăciuni, a văzut un trandafir, apoi încă unul… până la ieșirea din pădure. Aici, o așteptau părinții, care și ei se rugau Născătoarei de Dumnezeu și au văzut trandafirul.”

Din această istorioară, episcopul orădean a evidențiat două lucruri importante: „fetița a făcut lucruri bune, oamenii răi au făcut lucruri rele. Fetiței i-a apărut un trandafir – erau lacrimile și rugăciunile ei care s-au transformat într-o floare… Părinții au făcut lucruri bune și la rândul lor au primit ca semn un trandafir, apoi darul cel mai prețios. Pe cei care fac binele, Bunul Dumnezeu, Maica Sfântă și Sfântul Alois Orione îi ajută întotdeauna, iar astăzi, vedem și aici, la Oradea, că toate faptele bune pe care Don Orione le-a făcut s-au transformat în trandafiri omagiari. Liceul Don Orione Oradea – este o școală extraordinară și suntem elevi aici, de aceea, la rândul nostru trebuie să știm întotdeauna să facem binele, răul niciodată, nimănui. În poveste, vedem cum cei care au făcut rău copilei au dispărut. Răul oricum este rău și dispare în timp. Binele este etern. Să știti că întotdeauna faptele bune se transformă în trandafiri minunați. Să faceți întotdeauna binele și numai binele! Cristos a Înviat!”.

La final, mulțumind tuturor celor care se ocupă de formarea copiilor și elevilor în cadrul Liceului Don Orione din Oradea, Preasfinția Sa Virgil a salutat prezența domnului Alexandru Stoica, director LDO, a pr. Valeriano, a doamnei prof. Nicoleta Arendaș care a condus corul de copii (acompaniat la chitară de elevi, la orgă de Mihai Bârlescu) și a cadrelor didactice prezente la Sfânta Liturghie, continuând apoi a se ruga împreună cu copiii de la grădinița Don Orione din cadrul aceleiași instituții. Împreună au exprimat prin cântece adecvate vârstei lor lauda și bucuria aduse Domnului și Sfântului Don Orione la ceas aniversar.

La rândul său, pr. Gabriel Ciubotariu a mulțumit PSS Sale Virgil pentru că revine de fiecare dată cu bucurie în mijlocul comunității, iar pe copii i-a asigurat că fiecare dintre ei este un trandafir adus Domnului prin mijlocirea Sf. Alois Orione. În semn de recunoștință, aceștia i-au dăruit păstorului locului un cadou simbolic și au făcut împreună o fotografie, având în centru imaginea patronului spiritual, căruia i-au dedicat melodii precum „Numai iubirea” și Imnul Don Orione, inspirate din viața și misiunea îndeplinite cu sfințenie în slujba copiilor, tinerilor și a carității.    

Sărbătoarea a douăzeci de ani de la canonizarea Sf. Alois Orione a început la Oradea miercuri, 15 mai a.c., cu Sfânta Liturghie celebrată aici de episcopul romano-catolic al orașului, PSS László Böcskei, continuând joi, 16 mai a.c. cu un moment festiv desfășurat în Aula Magna a Liceului Don Orione, în cadrul căruia pr. Francisc Lăcătuș, director al Centrului Don Orione Oradea, și ceilalți membri ai instituției s-au întâlnit cu susținătorii acestei realități educaționale și caritabile, care duce mai departe carisma Congregației „Don Orione”, prin care se face auzită și astăzi vocea patronului spiritual…

„Câte inimi a consolat acea voce, câte persoane a sfătuit! Tuturor le-a indicat calea binelui. Umil și curajos, în toată viața sa a fost mereu pregătit și aplecat asupra nevoilor săracilor, atât de mult încât a fost supranumit «slujitor al Providenței Divine». Mărturia sa rămâne extrem de actuală. Lumea, adesea dominată de indiferență și violență, are nevoie de cei care, ca el, «să umple cu dragoste locurile pământului, pline de egoism și ură» (Scrieri 62,99). Este nevoie de buni samariteni, gata să răspundă la «strigătul plin de angoasă al multor frați ai noștri care suferă și tânjesc după Cristos» (ivi 80,170)” – spunea pe 16 mai 2004 Sf. Papa Ioan Paul al II-lea în Piața Sf. Petru din Roma, cu prilejul ridicării la cinstea altarelor a Sfântului Alois Orione.

Să facem binele întotdeauna, răul niciodată!

Biroul de Presă EGCO
Mihaela Caba-Madarasi