„Iuliu Maniu-omul și politicianul împotriva oricărei dictaturi”: a fost tema dezbaterii care avut loc joi, 24 august 2023, de la ora 11:00, în cadrul Festivalului de Film și Istorii de la Râșnov. La momentul dedicat marelui om politic Iuliu Maniu, un model pentru vremurile în care trăim, a luat parte și pr. Cristian Borz, custode al Casei memoriale Iuliu Maniu de la Bădăcin, care ne spune într-un interviu realizat după dezbatere că „participarea la festivalul de la Râșnov se înscrie în numeroaresele activități organizate cu prilejul Anului Jubiliar Maniu aflat în desfășurare, la 150 de ani de la nașterea lui Iuliu Maniu și 70 de ani de la moartea lui în închisoarea de la Sighet”. Anul Maniu a fost decretat și în Parlamentul României, la jumătatea anului 2023.
În cadrul Festivalului de Film și Istorii de la Râșnov 2023 a avut loc dezbaterea „Iuliu Maniu, omul și politicianul împotriva oricărei dictaturi”, avându-i ca invitați pe: Christian Mititelu – jurnalist, fost director al redacției române a BBC din Londra, prof. Ioan Stanomir, critic literar, publicist, politolog, prof. universitar la Facultatea de Științe Politice a Universității București, și moderatori pe domnii: Ioan Andrei Gherasim, președinte executiv al Fundației Corneliu Coposu din capitală și Cosmin Budeancă, istoric al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), reprezentând și Fundația Culturală Memoria.
„Discuțiile foarte interesante pe tema dezbaterii – spune pr. Cristian Borz – printre care relația dintre Iuliu Maniu și Guvernul Marii Britanii din al II-lea Război Mondial, infirmându-se prin documentele aduse de Christian Mititelul speculațiile potrivit cărora Iuliu Maniu era considerat un ‘spion britanic’. Acestea demonstrează că tot ceea ce a făcut Iuliu Maniu a fost cu scopul exclusiv a proteja, a salva și a scoate România din sfera sovietică spre care aluneca. Tot în cadrul acestei dezbateri a fost prezentat romanul grafic interactiv, Momente din istorie. Vol III. Iuliu Maniu, o carte de benzi desenate realizată de prof. Mihai I. Grăjdeanu din București, care se adresează în special tinerilor, dar nu numai, pentru că propune un tur virtual al Casei memoriale Iuliu Maniu de la Bădăcin prin intermediul benzilor desenate, în cadre succesive, și ne arată momentele importante din viața lui Iuliu Maniu.”
După dezbatere, tot pe 25 august a.c., a avut loc la Râșnov proiecția filmului documentar realizat de Casa memorială Iuliu Maniu în colaborare cu Festivalul de Film și Istorii, intitulat: Remember Iuliu Maniu 1986, în regia Cristinei Pușcaș de la Muzeul Țării Crișurilor din Oradea și Ana-Maria Borz, care a fost studentă a Școlii de Vară „Astra” de la Râșnov.
„Un film care vorbește despre curajul unui grup de tineri de a-l comemora pe Iuliu Maniu în primăvara anului 1986, în plin regim comunist, trăind bineînțeles repercusiunile unui astfel de gest în acele timpuri. Tinerii au fost arestați, duși la sediul Securității, urmăriți până în 1989 după Revoluția din decembrie.”
La finalul momentului dedicat marelui om politic Iuliu Maniu la Festivalul de Film și Istorii de la Râșnov 2023, pr. Cristian Borz a oferit domnului Mihai Dragomir – organizator al Festivalului – din partea Casei memoriale Iuliu Maniu de la Bădăcin, o Placheta aniversară jubiliară Iuliu Maniu (150 de ani de la naștere), în semn de mulțumire. Aceasta, cu atât mai mult cu cât dumnealui a fost împreună cu asociația „Mioritics” printre salvatorii Casei memoriale de la Bădăcin. O astfel de plachetă a fost oferită și domnului Cosmin Budeancă, cel care s-a ocupat de realizarea romanului grafic amintit mai sus și a fost totodată consultantul de specialitatea în realizarea filmului Remember Iuliu Maniu 1986.
Anul Jubiliar Iuliu Maniu a început în ianuarie 2023 și durează până la finalul acestui an, urmând o serie de alte activități dedicate lui Iuliu Maniu. Următoarea este programată pe 2 septembrie a.c., când la nivel național va fi pentru prima oară „Noaptea muzeelor la sate”, iar la Casa memorială de la Bădăcin vor fi organizate ateliere cu tineri și copii, în parteneriat cu Muzeul de Istorie Zalău și va fi proiectat un film istoric, urmat de o seară de comentarii și dezbateri pe marginea acestuia, împreună cu toți participanții. Sunteți așteptați cu toții să luați parte la acest Jubileu!
„Astăzi este vorba de tinerimea noastră, de viitorul ei. Unde și cum va putea să-și manifeste în viața de stat cunoștințele și puterea de muncă.” – Iuliu Maniu
Mihaela Caba-Madarasi