„Festivalul de muzica corala religioasa ”Francisc Hubic” continua. În cea de a treia zi, pe 3 noiembrie, ora 10, la liceul Teologic Greco-Catolic ”Iuliu Maniu” va fi organizat un masterclass prin participarea prin excelenta a doamnei Anna Ungureanu, dirijorul Corului National de Camera ”Madrigal-Marin Constantin” în cadrul programului National Cantus Mundi. Vor participa profesori de muzica, dirijori, coristi.
Câteva cuvinte despre doamna Anna Ungureanu, programul Cantus Mundi si Corul National de Camera „Madrigal-Marin Constantin” .
Anna Ungureanu, Dirijorul principal al Corulului National de Camera „Madrigal-Marin Constantin” si Director Artistic al Programului National Cantus Mundi
Specializata în arta dirijorala sub atenta observatie a renumitilor muzicieni Marin Constantin si Sharon Hansen (SUA) si Ion Marin, Anna Ungureanu a sustinut concerte în România, Germania, Rusia, Japonia, Turcia, Serbia, Cehia, Macedonia, Bulgaria, Polonia, China, Austria, Elvetia, Belgia, Israel si Anglia. Începând din anul 2011, Anna Ungureanu, doctor în muzica si dirijorul principal al Corulului National de Camera „Madrigal-Marin Constantin”, ocupa pozitia de Director Artistic si Dirijor Principal al Programului National Cantus Mundi initiat de dirijorul Ion Marin, ce are ca scop impulsionarea, sustinerea si promovarea miscarii corale la nivelul tuturor institutilor de învatamânt din România. Experienta profesionala obtinuta în preajma fondatorului Corului National de Camera Madrigal, maestrul Marin Constantin, alaturi de care a petrecut aproape 9 ani, o recomanda ca discipol si continuator al legendarului muzician.
Corul National de Camera „Madrigal – Marin Constantin” este o emblema a vietii muzicale românesti si universale. Din momentul înfiintarii sale, în 1963, de catre dirijorul Marin Constantin (1925–2011), Corul Madrigal a sustinut peste 4.500 de concerte aplaudate de melomani de pe întreg mapamondul, impunându-se astfel ca un adevarat „brand de tara”. Este etalonul mondial al muzicii corale camerale, cu un repertoriu îndreptat catre Renasterea europeana, muzica bizantina si creatia contemporana româneasca si universala. În noiembrie 2016, Corul National de Camera „Madrigal – Marin Constantin” a fost recunoscut oficial ca Ambasador al Libertatii, Sperantei si Pacii, primind premiul „Jean Nussbaum and Eleanor Roosevelt” la Palatul Natiunilor Unite din Geneva, în cadrul Summitului Global de Religie, Pace si Securitate. Anul acesta, Corul National de Camera „Madrigal – Marin Constantin” a împlinit 55 de ani de activitate neîntrerupta, devenind astfel unul dintre cele mai longevive ansambluri corale.
Programul National Cantus Mundi este cel mai mare program de integrare sociala prin muzica din România, initiat de reputatul dirijor Ion Marin si derulat cu sprijinul membrilor Corului National de Camera „Madrigal – Marin Constantin”. Dupa 7 ani de activitate, Programul National Cantus Mundi a adunat sub umbrela sa peste 950 de coruri. 30.000 de copii, alaturi de dirijorii lor, participa la promovarea cântului coral pe întreg cuprinsul tarii, depasind barierele legate de etnie, conditie sociala si capacitati fizice sau psihice, construind astfel nuclee culturale complexe, atât de necesare pentru revitalizarea societatii noastre.
Ateliere de dirijat coral Cantus Mundi
Sub sloganul ”Schimbam România prin muzica!”, echipa Cantus Mundi cutreiera toata tara, în fiecare an, organizând Atelierele Cantus Mundi. Participarea este gratuita si se ofera o sansa tuturor persoanelor care îsi doresc sa învete bazele tehnicii dirijorale dar si tinerilor si copiilor care viseaza sa faca parte dintr-un cor. Alaturi de specialistii Corului National de Camera ”Madrigal – Marin Constantin” cursantii descopera notiuni de baza ale dirijatului coral dar si modalitati optime de a coordona un cor, afla cum se creeaza un repertoriu si învata elemente de psihopedagogie care îi ajuta sa comunici armonios cu membrii corului. Pâna în prezent peste 1.300 de persoane au participat la Atelierele Cantus Mundi.