„Publicul salajean, si nu numai, este invitat sa ia parte, în 3 februarie a.c., începând cu ora 12:00, la Masa rotunda “Iuliu Maniu si Marea Unire”, care se va desfasura în sala mare a Primariei Simleu Silvaniei si la monumentul dedicat marelui om plitic si amplasat în Piata Avram Iancu din acelasi oras. Evenimentul este organizat de Primaria Simleu Silvaniei, Centrul de Informare Turistica Simleu Silvaniei si Parohia Greco-Catolica Badacin, în colaborare cu Prefectura Salaj, Directia de Cultura Salaj, Biblioteca Judeteana Salaj, Centrul de Cultura al Judetului Salaj si Muzeul Judetean de Istorie si Arta Zalau – Salaj.
Directorul Centrului de Informare Turistica Simleu Silvaniei, Daniel Stejeran, ne-a declarat ca, în premiera, va fi prezentat publicului un manifest formulat în urma cu circa 100 de ani de catre comunitatea evreilor din Satu Mare, manifest care îl are în centrul sau pe omul politic Iuliu Maniu. “Ineditul document va fi expus sâmbata, în sala mare a Primariei Simleu Silvaniei. Este un document extrem de important, care a fost descoperit în arhiva orasului Satu Mare si care a fost trimis preotului Cristian Borz (implicat în campania de salvare a Casei Maniu, n.r.). În viitor, documentul va fi, de altfel, pastrat la Badacin si va face parte dintre exponatele Muzeului Memorial Iuliu Maniu”, a declarat sursa citata.
Serie de manifestari si la Badacin
Dat fiind ca suntem în anul în care marcam un secol de la Marea Unire, evenimentul de sâmbata va fi dublat de un al doilea, în 4 februarie a.c. Este vorba despre activitatea “Iuliu Maniu si Marea Unire”, care se va desfasura începând cu ora 10:00, la Biserica Greco-Catolica, la Casa Memoriala Iuliu Maniu si la Caminul Cultural din Badacin, localitate natala a celui care a ramas în memoria generatiilor sub numele de Sfinx.
De data aceasta, organizatorii sunt Parohia Greco-Catolica Badacin si Primaria Pericei, în colaborare cu Muzeul Judetean de Istorie si Arta Zalau, Biblioteca Judeteana Salaj (BJS), Centrul de Cultura al Judetelui Salaj, Directia de Cultura Salaj, Clubul Copiilor Simleu Silvaniei, Liceul “Iuliu Maniu” Oradea, Scoala Gimnaziala Nr.1 Pericei si Radio Maria.

Program divers si bogat
Manifestarile vor începe la ora 10:00, cu o Sfânta Liturghie si un Parastas pentru personalitatile salajene care au contribuit la Marea Unire, la ora 12:00 participantii vor putea vizita Muzeul Memorial “Iuliu Maniu”, la ora 12:30 vor fi depuse coroane si jerbe de flori la bustul lui Iuliu Maniu din Dealul Tarinii, iar la 14:00 directorul BJS, Florica Pop, a pregatit un moment intitulat Caravana Unirii. Se va face cunoscut si mesajul delegatiei din Ministerul Culturii, pentru ora 14:10 fiind programata Conferinta “Iuliu Maniu si Marea Unire”, în cadrul careia prof. Ioan Ciocian va vorbi despre contributia Sfinxului de la Badacin la Unirea din 1918, iar dr. Marin Pop despre Cornelia Maniu sub lupa Securitatii. Manifestarile vor continua cu lansarea volumului “Corneliu Coposu si exilul românesc sub lupa Securitatii (documente si corespondenta)”, al dr. Marin Pop. Dupa-amiaza zilei de duminica este rezervata pentru un program artistic, ce include piesa de teatru „Rasarit de soare“, pusa în scena de elevii liceului oradean sus amintit, Corul Dealul Tarinii si Urmasii lui Iuliu Maniu din Badacin, un grup folk si Clubul Copiilor din Simleu Silvaniei.
Întregul eveniment este organizat în cadrul Campaniei Nationale Salvati Casa Iuliu Maniu, initiata de Salajul pur si simplu în urma cu 3 ani. Publicul prezent va afla, astfel, si informatii referitoare la stadiul actual al lucrarilor menite nu doar sa mentina imobilul de la Badacin în picioare, ci si îi dea functionalitatea pe care Maniu a lasat-o ca testament: aceea de a fi folosita de tineri, asa cum se întâmpla atunci când Maniu, în plin secol XX, venea în satul natal.