„Primaria Comunei Pericei, Parohia Greco-Catolica Badacin, Scoala Gimnaziala Nr.1 Pericei în colaborare cu Centrul de Informare Turistica Pericei vor demara activitatile în cadrul parteneriatului educational international intitulat ,, Împreuna în diversitate si multiculturalitate’’ la Badacin. Activitatile Taberei de Vara se vor desfasura în perioada 7-17 august 2018, în cea de-a V-a editie având ca scop organizarea mai multor activitati recreative pentru copii si tineri pe timpul vacantei.
În acest an vor fi prezenti la Badacin, 22 de copii din Republica Moldova împreuna cu 5 cadre didactice. Grupul de copii din Republica Moldova a fost invitat de catre Parohia Greco-Catolica din Badacin în urma infratirii dintre Primaria Comunei Pericei si Consiliul Local Pericei si comuna Razeni. Cele doua localitati simbol, Badacin si Razeni au semnat în data de 27 martie 2018, un Act de înfratire, în ziua în care, în urma cu 100 de ani, Basarabia se unea cu România.
Activitatile se vor desfasura timp de doua saptamâni si vor reuni tineri din bazinul Simleu Silvaniei.
“Consider dialogul, cooperarea si colaborarea internationala ca fiind un mijloc esential pentru progresul si dezvoltarea comunitatilor pe care le reprezentam. Sustin initiativa dumneavoastra de implicare în conlucrarea noastra, a agentilor economici din ambele regiuni si stabilirea de relatii de parteneriat între organizatii neguvernamentale, în vederea organizarii si desfasurarii de proiecte si activitati comune.” A afirmat primarul Comunei Pericei Bancsidai Csaba, la 27 martie 2018.
,, A fost o mare bucurie pentru noi badacinanii, ca în Anul Centenarului, sa ne înfratim cu o localitate simbol din Republica Moldova, localitatea Razeni, localitate în care s-au nascut Ion Inculet si Ioan Pelivan, care au ramas în constiinta publica prin contributia lor la înfaptuirea Unirii Basarabiei cu Regatul României din 27 martie 1918. Iuliu Maniu, Ion Inculet si Ioan Pelivan au militat la începutul secolului trecut, ca românii din cele trei provincii românesti sa traiasca într-o Românie mare si întregita. Acest fapt ne întareste credinta ca aceasta înfratire va duce la o mai buna colaborare în folosul cele doua comunitati” a declarat parintele Cristian Borz din Badacin.
Activitatile propuse de catre organizatori se vor desfasura în fiecare zi la Scoala Iuliu Maniu din Badacin.