„În cadrul Sfintei Liturghii duminicale, în sarbatoarea franciscana a Primirii Stigmatelor „Sfântului Francisc din Assisi”, în data de 17 septembrie 2017, în Parohia Greco-Catolica ,,Adormirea Maicii Domnului” din Oradea, fr. Iulian Robu a fost învestit ca parinte paroh prin decretul emis de PS Virgil Bercea.

La Sfânta Liturghie au participat Ministrul provincial, fr. Teofil Petrisor, superiorul Ordinului Franciscan în România, Vicarul general al Episcopiei de Oradea, fr. Mihai Vatamanelu OFMConv., pr. Vicar, cu preotii, Antoniu Chifor, guardianul conventului „Maica Domnului”, fr. Martin Carol precum si alti frati, preoti si oaspeti.

Cuvântul de învatatura a fost rostit de pr. Iulian Robu. În cadrul predicii parintele a insistat asupra cuvintelor din Sfânta Evanghelie duminicala, ,,daca vrea cineva sa vina dupa mine sa se lepede de sine sa-si ia crucea si sa ma urmeze” (Mc 8, 34).

La finalul celebrarii, parintele vicar, cu preotii, Antoniu Chifor a dat citire documentului emis de PS Virgil prin care parintele este învestit ca preot paroh al Parohiei „Adormirea Maicii Domnului” din Oradea, Protopopiatul de Oradea.

Dupa acest moment, pr. Vicar general Mihai Vatamanelu a oferit noului paroh, Sfânta Cruce, Sfânta Evanghelie si cheia bisericii.

Prezenta Ministrului provincial Teofil Petrisor a însufletit de doua ori comunitatea. Parintele a adus felicitarile personale, si ale Definitoriului provincial, noului paroh dar si felicitarile pentru pr. Mihai Vatamanelu ales de curând Vicar general al Eparhiei de Oradea.

Din partea credinciosilor s-a transmis salutul de bun venit, felicitari si succes în pastoratia credinciosilor.

Înainte de binecuvântarea finala, pr. Iulian a adresat multumirea sa lui Dumnezeu, PS Virgil Bercea, Ministrului provincial Teofil, definitoriului provincial, preotilor si, în special, tuturor credinciosilor prezenti la Sfânta Liturghie si din parohie.

Liturghia s-a încheiat prin binecuvântarea finala oferita de pr. Iulian Robu.

***

Biografie

Fr. Iulian Robu OFMConv. s-a nascut la 3 februarie 1988, în localitatea Sabaoani, judetul Neamt. A primit sacramentele initierii crestine în parohia Romano-Catolica ,,Sfântul Mihail Arhanghelul” din Sabaoani.

A absolvit Scoala Generala de opt clase în anul 2003 în aceeasi localitate. A absolvit Liceul Teologic Romano-Catolic „Sf. Francisc de Assisi” din Roman în anul 2007. A urmat Postulandatul Franciscan, 2008, la Husi judetul Vaslui.

A facut profesiunea simpla la 6 septembrie 2009, în Biserica ,,Sfânta Treime,, din localitatea Prajesti, judetul Bacau. A absolvit cursurile facultatilor de filosofie si teologie la Institutul Teologic Romano-Catolic „Sfântul Francisc de Assisi” din Roman în anul 2016. Licentiat în filosofie si în teologie.

La 7 septembrie 2014, a intrat definitiv în cadrul Ordinului Fratilor Minori Conventuali, prin profesiunea solemna care a avut loc la Galati, în parohia ,,Nasterea Sfântului Ioan Botezatorul”.

În data de 4 octombrie 2015, la Institutul Franciscan a primit diaconatul de catre PS Aurel Perca. A fost hirotonit preot 24 iunie 2016, în Catedrala Romano-Catolica ,,Sfânta Fecioara Maria Regina” din Iasi, de catre PS Petru Gherghel.

Imediat dupa preotie a activat ca parinte misionar în Conventul „Sfântul Anton de Padova” din Beirut, Liban, 1 septembrie 2016- 15 ianuarie 2017.

La începutul anului 2017 primeste ascultarea ca frate de comunitate la Manastirea Greco-Catolica „Maica Domnului” din Oradea, la 25 ianuarie 2017.

Din data de 1 Septembrie 2017 a fost numit parinte paroh al Parohiei Greco-Catolice ,,Adormirea Maicii Domnului” din Oradea, judetul Bihor de catre PS Virgil Bercea, în Eparhia de Oradea iar Sfânta Liturghie de învestire s-a tinut în data de 17 Septembrie 2017.