„Saptamâna trecuta mai multi ierarhi ai bisericilor ortodoxe din Albania, Georgia, România, Rusia si Serbia s-au adunat la Loreto, în Italia, pentru o zi de studiu si rugaciune în sanctuarul care pastreaza Casa în care a locuit Sfânta Familie de la Nazaret, adusa aici în 1294. Prin aceasta initiativa lumea ortodoxa recunoaste în mod oficial cea mai veche relicva mariana.

Liderii ortodocsi din toata Europa s-au adunat în bazilica de la Loreto, sub conducerea mitropolitului Ghenadie al Italiei si Maltei, cu ocazia celui de-al VII-lea centenar de la fondarea bazilicii pontificale. Reuniunea ierarhilor ortodocsi s-a desfasurat în prezenta arhiepiscopului catolic de Loreto, monseniorul Giovanni Tonucci. Referitor la aceasta întâlnire, reprezentantul patriarhatului ecumenic de la Constantinopol în Italia si Malta, mitropolitul Zervos Ghenadie a spus ca „este o etapa glorioasa, deoarece are loc dupa multe întâlniri importante: între papa Francisc si patriarhul Bartolomeu la Roma si Constantinopol, între papa Francisc si patriarhul Kirill. Este o perioada de mare importanta, deoarece vedem ca aceste doua lumi, cea latina occidentala si cea bizantina orientala, doresc cu adevarat sa iasa din criza si sa arate tuturor unitatea si prosperitatea omenirii. La Loreto ne rugam pentru a obtine protectia Sfintei Fecioare. Cea mai veche relicva mariana se afla în acest loc sfânt si ecumenic, unde noi ne rugam si pe care îl apreciem. Asadar aceasta perioada este cu adevarat importanta pentru ca toti doresc sa se întâlneasca pentru a duce lumii mesajul sperantei, iar singura comoara care îi poate da omului puterea si fericirea este Mântuitorul nostru, Isus Cristos”.
Arhiepiscopul Giovanni Tonucci a spus ca „bisericile orientale surori se mândresc cu legaturile istorice în ceea ce priveste Casa de la Loreto” si este „providential faptul ca întâlnirea de studiu si rugaciune are loc în Bazilica Sfintei Case, într-un spirit de credinta si fraternitate”.
Cu privire la ecumenism, dialog si fraternitate, mitropolitul Ghenadie a spus ca „acesta este spiritul pe care îl da Biserica lui Cristos, nu diviziunile. Diviziunile sunt facute de oameni, dar Biserica lui Cristos este mereu nedespartita. Prin unirea acestei Biserici, pe care noi suntem datori sa o facem, realizam, de fapt, testamentul Mântuitorului Isus Cristos: «ca toti sa fie una». Omul trebuie sa îi fie frate aproapelui sau si cred ca Sfânta Casa de la Loreto transmite aceasta comoara inestimabila, iar pentru asta este glorioasa. Trebuie sa ne rugam si sa simtim în inima noastra ca poate cel mai mare pacat al lumii este divizarea Bisericii, divizarile dintre noi, pe care Dumnezeu nu le doreste. Iar Dumnezeu sufera, deoarece nu am realizat înca testamentul sau: ca toti sa fie una”.
Sursa:http://ro.radiovaticana.va