„”Daca ne lasam calauziti de ceea ce pare mai comod, viata noastra devina sterila; daca, în schimb, suntem vigilenti si cautam sa facem binele, putem sta linistiti în timp ce asteptam cea de-a doua venire a Domnului”: a spus papa Francisc la rugaciunea ”Angelus”, recitata împreuna cu credinciosii din Piata Sfântul Petru duminica, 12 noiembrie 2017, cea de-a 32-a duminica a anului liturgic dupa calendarul roman sau latin. Vremea înnorata si mai degraba rece de la amiaza nu a descurajat romanii si pelerinii de la traditionala întâlnire duminicala cu Suveranul Pontif. În alocutiunea sa, Sfântul Parinte a prezentat un comentariu la evanghelia duminicii cu parabola celor zece fecioare care asteapta venirea mirelui la nunta. La saluturile finale, papa Francisc a mentionat un eveniment important pentru viata Bisericii:
Papa Francisc: «Dragi frati si surori, ieri, la Madrid, au fost proclamati Fericiti Vincentiu Queralt Lloret si 20 de însotitori, martiri, si Iosif Maria Fernandez Sanchez si 38 de însotitori, martiri. Unii dintre noii Fericiti erau din Congregatia Misiunii: preoti, frati colaboratori si novici; altii erau laici din Asociatia Medaliei Miraculoase. Cu totii au fost ucisi din ura fata de credinta în timpul persecutiei religioase din timpul razboiului civil spaniol între 1936-37. Sa-i aducem multumire lui Dumnezeu pentru marele dar al acestor marturisitori exemplari ai lui Cristos si ai Evangheliei!».
Vom reveni peste câteva minute la beatificarea numerosilor martiri spanioli. Revenind acum la reflectia despre evanghelia duminicii cu parabola celor zece fecioare (Mt 25, 1-13), pontiful a remarcat ca aceasta ”ne arata conditia pentru a intra în Împaratia cerurilor”. Referindu-se la o situatie concreta din viata de zi cu zi, Isus vorbeste despre un grup de fecioare care, purtând candelele aprinse, formau în cultura semitica alaiul de nunta al unui mire: cinci dintre acestea, pe care le numeste întelepte, erau pregatite si aveau cu sine o rezerva de untdelemn, celelalte erau nechibzuite. Ce vrea sa ne învete Isus prin aceasta parabola?
Papa Francisc: «Ne aminteste ca trebuie sa fim pregatiti pentru întâlnirea cu El. De multe ori, în Evanghelie, Isus îndeamna sa veghem si face la fel la sfârsitul acestei povestiri: ”Vegheati, asadar, pentru ca nu stiti nici ziua, nici ceasul!” (v. 13). Dar prin aceasta parabola ne spune ca a veghea nu înseamna doar a nu dormi, ci a fi pregatiti. Într-adevar, toate fecioarele au adormit înainte de sosirea mirelui, dar la desteptare unele erau pregatite, altele nu. Aici sta, asadar, semnificatia faptului de a fi întelepti si prudenti: sa nu asteptam ultima clipa a vietii pentru a colabora cu harul lui Dumnezeu, ci sa o facem înca de pe acum».
”Candela este simbolul credintei care lumineaza viata noastra”, a continuat papa Francisc, ”în timp ce untdelemnul este simbolul caritatii care alimenteaza, face fecunda si credibila lumina credintei. Conditia pentru a fi pregatiti la întâlnirea cu Domnul nu este numai credinta, dar o viata crestina bogata în iubire fata de aproapele. Daca ne lasam calauziti de ceea ce pare comod, de cautarea intereselor noastre, viata noastra devine sterila, incapabila sa dea viata altora, si nu adunam nicio rezerva de untdelemn pentru candela credintei noastre, iar aceasta – credinta – se va stinge în clipa venirii Domnului sau chiar înainte. Daca, în schimb, suntem vigilenti si cautam sa facem binele, prin gesturi de iubire, împartasire si slujire a aproapelui în dificultate, putem sta linistiti în timp ce asteptam venirea mirelui: Domnul poate sa vina în orice moment si nici somnul mortii nu ne mai înspaimânta pentru ca avem rezerva de untdelemn, acumulata prin faptele bune de fiecare zi. Credinta inspira caritatea, iar caritatea pastreaza credinta”.
”Fecioara Maria”, a încheiat pontiful, ”sa ne ajute sa facem credinta noastra din ce în ce mai lucratoare prin caritate, astfel încât candela noastra sa straluceasca deja aici, pe drumul de pe acest pamânt, si apoi pentru totdeauna, la sarbatoarea nuntii din paradis”.
La saluturile finale, Sfântul Parinte a mentionat prezenta familiilor, parohiilor, asociatiilor si a credinciosilor din Italia si din alte parti ale lumii, adresând un cuvânt special pelerinilor din Washington, Philadelphia, Brooklyn si New York.
Primiti acum si binecuvântarea apostolica invocata de papa Francisc duminica la rugaciunea ”Angelus”, binecuvântare ce ajunge prin mass-media la toti cei care o primesc în spirit de credinta.

(rv – A. Danca)
Sursa: http://ro.radiovaticana.va