„Domnul nostru Isus Cristos, care a fondat Biserica pe temelia apostolilor, a trimis în lume pe ucenicii sai pentru ca toate popoarele si toti oamenii sa cunoasca vestea cea buna a mântuirii si, prin el, sa aiba viata din belsug. Biserica, primind misiunea de a continua opera lui Isus Cristos pentru mântuirea lumii, trimite si astazi la toti oamenii martori ai adevarului si ai iubirii, pentru ca toti sa cunoasca si sa iubeasca un singur Dumnezeu: Tata, Fiu si Spirit Sfânt.
În cadrul Slujbei Vecerniei savârsita la Seminarul Teologic Greco-Catolic „Sfintii Trei Ierarhi Vasile, Grigore si Ioan” din Oradea, în seara zilei de marti, 8 martie 2016, Preasfintia Sa Virgil Bercea a oferit fratelui Florin Bode, vicerector al Seminarului, mandatul de misionar al lui Cristos cel înviat, oferindu-i totodata si însemnele misionarului: Evanghelia si Crucea. “Primeste Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos, ca sa fie pentru tine lumina si calauza în drumul tau, hrana pentru viata ta. Ramâi credincios Cuvântului lui Dumnezeu si vesteste-l cu bucurie, pentru ca viata ta sa fie Evanghelie vie”. „În numele întregii comunitati ecleziale îti încredintam crucea misionara. Învata pe toti cei pe care îi vei întâlni în drumul tau sa priveasca spre Cristos cel rastignit ca spre unicul izvor de mântuire. El sa te ajute si sa te încurajeze în toate greutatile pe care le vei întâlni. Sa fie pentru tine un însotitor de nedespartit în toate activitatile tale”. (din ritualul de primire a mandatului misionar).
Impunându-si mâinile pe capul viitorului misionar, Preasfintia Sa Virgil a rostit urmatoarea rugaciune: Doamne Isuse Cristoase, Tu care ai zis apostolilor: ”Mergeti în toata lumea si predicati Evanghelia la toata faptura…”, reînnoieste acum mandatul tau si trimite-l pe Spiritul tau cel Sfânt asupra acestui tânar care astazi este trimis în misiune. Fa ca el sa fie vestitor curajos al Evangheliei tale si martor credibil ai Învierii tale. Crucea si Evanghelia sa îl însoteasca pe toate caile lui, ca el sa devina speranta pentru lume.
Fratele Florin pleaca în aceasta misiune prin intermediul Centrului misionar al Diecezei Romano-Catolice de Iasi, care are trei misiuni importante: în Coasta de Fildes si în Kenia (Africa) si în Ecuador (America de Sud) unde, în fiecare an, anumiti seminaristi, care si-au terminat parcursul formativ în cadrul Seminarului, merg pentru a face o experienta misionara de sase luni în vederea viitoarei hirotoniri.
Misiunea din Coasta de Fildes se afla în localitatea Djebonoua, aflata la aproximativ 350 de kilometri nord-vest de capitala economica a tarii, Abidjan. În cadrul acestei misiuni sunt 53 de comunitati. În 30 dintre acestea se savârseste liturghia fie duminica, fie într-o alta zi a saptamânii. Este o activitate intensa care îti solicita si partea fizica dar, în special, spiritul. Vestirea Evangheliei este împletita cu operele de caritate si umane, deoarece majoritatea locuitorilor acelor zone traiesc la limita saraciei extreme.
Responsabilul misiunii din Coasta de Fildes este Parintele Gabriel Vasile Cimpoiesu din Dieceza de Iasi. În cei 12 ani de activitate misionara, de când se afla în aceasta misiune, pr. Gabriel a celebrat peste 400 botezuri si 15 casatorii, câstigând o bogata experienta spirituala si umana. Providenta divina are grija si de aceste suflete si chiar în cadrul unor conditii materiale foarte precare îsi face simtita prezenta prin preotii si trimisii sai. Sa ne rugam, asadar, ca Dumnezeu sa cheme cât mai multe suflete misionare, pentru ca vestea Lui cea buna sa ajunga pâna la marginile lumii si astfel fiecare colt de lume sa-l preamareasca pe Creatorul a toate.
Ne rugam ca Isus cel rastignit si înviat sa-l trimita pe Spiritul sau cel Sfânt asupra noului misionar care astazi, în numele întregii Biserici, este trimis sa fie marturisitorul Cuvântului, semn al prezentei sale în lume, oglinda a iubirii divine pentru întreaga omenire. Ne rugam pentru ca el sa nu se descurajeze în dificultati, ci, condus de Cuvântul lui Dumnezeu, sa fie speranta pentru toti.