Sâmbătă, 6 iulie a.c., a fost o zi care va rămâne în istoria Bisericii Greco-Catolice din Bulgaria. În cadrul Sfintei Liturghii arhierești, oficiată în Biserica Co-Catedrală „Sf. Ioan al XXIII-lea” din Sofia, a fost consacrat noul episcop pentru catolicii de rit bizantino-slav din Eparhia cu același nume, Părintele Petko Valov. Părintele Petko Valov a fost numit episcop pe 21 aprilie a.c., de Papa Francisc, odată cu pensionarea Preasfinției Sale Christo Proykov, care a condus Eparhia „Sf. Ioan al XXIII-lea”  din Bulgaria (fost Exarhat pentru credincioșii de rit bizantino-slav) din anul 1995. La hirotonirea întru episcopat, a participat și episcopul greco-catolic de Oradea, Preasfinția Sa Virgil Bercea, însoțit de pr. Antoniu Chifor, vicar cu preoții, și ipod. Eugen Ivuț, secretar episcopal.

Hirotonirea episcopală a fost prezidată de Preasfințitul Christo Proykov, alături de care au luat parte Mons. Strahil Kavalenov, episcop al Diecezei de Nicopole, și Preasfinția Sa Manuel Nin, Exarh Apostolic pentru catolicii de rit bizantin din Grecia. Înainte de a trece la hirotonirea propriu-zisă, preotul ales ca episcop al Eparhiei de Sofia a făcut promisiunile de a păstra canoanele Bisericii Catolice Orientale, de a menține pacea Bisericii, de a se supune Sfântului Părinte în toate, de a proteja Biserica. Totodată, episcopul Petko Valvo a mărturisit public credința sa în Dumnezeu. Apoi, îngenuncheat, s-a apropiat de altar, unde a fost hirotonit de cei trei episcopi care au prezidat Sfânta Liturghie. În timpul ceremoniei s-a citit Bula Papală, cu care părintele Valov a fost numit episcop și a avut loc ritul în care a primit veșmintele episcopale, mitraepiscopală, crucea și engolpionul, inelul și toiagul.

Vrednic este! Vrednic este! Vrednic este!” cu aceste cuvinte a fost proclamată hirotonirea Preasfinție Sale Petko Valov, cuvinte care i-au înălțat și emoționat pe toți cei prezenți în Biserica Greco-Catolică din Sofia.

După consacrarea întru episcopat, celebrarea Sfântei Liturghii a fost continuată de noul episcop, Preasfinția Sa Petko Valo, împreună cu Preasfinția Sa Rumen Stanev, episcop auxiliar al Episcopiei de Sofia și Plovdiv, Excelența Sa Mons. Luciano Suriani, Nunțiu Apostolic la Sofia, episcopi din Grecia, Republica Macedonia de Nord și România, preoți din țară, Israel, Italia, SUA, Ucraina și alte țări. Printre invitații oficiali s-au numărat ambasadorii în Republica Bulgaria, prof. Plamen Slavov, consilier cultural al Președintelui Republicii Bulgaria, reprezentanți ai Secretariatului de Stat pentru Culte, ai autorităților locale și de stat. Biserica lui Dumnezeu s-a umplut și de mulți credincioși veniți din toată țara, din toate parohiile greco-catolice din Bulgaria.

Sfânta Liturghie solemnă s-a încheiat cu salutul Preasfinției Sale episcopul Hristo Proikov, care a început prin cuvintele Sfântului Ioan al XXIII-lea – „Spiritul Sfânt este Cel care susține Biserica și o face să meargă înainte”. Iar noi, creștinii, trebuie să cerem Domnului harul ascultării de Spiritul Sfânt, ascultare care vorbește inimii, ne vorbește în împrejurările vieții, în viața Bisericii, în comunitățile creștine”. El a continuat spunând că își dorește ca Spiritul Sfânt să vorbească Bisericii din Bulgaria cu această hirotonire, căci „fără Spiritul Sfânt, Dumnezeu este îndepărtat, Cristos rămâne în trecut. Evanghelia este o literă moartă, Biserica este doar o organizație, puterea este putere, misiunea este propagandă, închinarea este arhaism, acțiunea creștină este moralitatea sclavilor. Dar cu Spiritul Sfânt lumea este înnobilată. Spiritul Sfânt este prezența vie a Lui Dumnezeu în Biserică. Apostolii sunt temelia pe care se sprijină Marea Cetate a lui Dumnezeu. Să-I mulțumim Lui Dumnezeu, Preasfințite Petko Valov, Care te-a făcut conducătorul sufletelor omeneşti, cârmaci al corăbiei lui Cristos. Turma care ți-a fost încredințată va necesita multă muncă, dragoste și răbdare. (…) Crede cu ardoare și roagă-te stăruitor! Mulțumesc Sfântului Părinte, Papa Francisc, care te-a ales pentru demnitatea acestei slujiri! Toiagul este un simbol al întregii misiuni a episcopului de a conduce, de a preda, de a lumina”.

Au urmat felicitările adresate episcopului nou hirotonit de Excelența Sa arhiepiscop Luciano Suriani, Nunțiu Apostolic la Sofia, călugărițele Societății Surorilor Euharistice, prin Sr. Susana, mătușa Episcopului Petko Valov, și ai altor reprezentanți.

Saluturi speciale de mulțumire au fost adresate de Episcopia „Sf. Ioan al XXIII-lea”  din Sofia Preasfinției Sale Hristo Proikov pentru cei 31 de ani de slujire: „Ne-ați inspirat să urmăm calea credinței. Predicile Preasfinției Voastre au atins sufletele și inimile multora dintre noi. Suntem recunoscători pentru numeroasele Biserici construite și renovate în timpul slujirii Sale”.

A fost un lung șir de credincioși în Biserica „Sf. Ioan al XXIII-lea” care au dorit să-l întâmpine personal pe noul episcop greco-catolic de Sofia. 

***

Preasfinția Sa Petko Valov s-a născut la Sofia (Bulgaria), la 8 ianuarie 1966. Tatăl său, Nikola Valov, era prizonier politic și ortodox în lagărul de la Belene, iar mama sa, Dimitrina Valova, era catolică de rit răsăritean. Una dintre surorile mamei sale, Susana, este călugăriță euharistică la Sofia. Are un frate, Joakim Valov, care este căsătorit și locuiește în Statele Unite.

Preasfinția Sa Petko Valov a absolvit liceul din Sofia, după care a slujit doi ani în domeniul construcțiilor. Din 1986 până în 1988 a urmat Facultatea de Medicină „Yordanka Filaretova” din Sofia și a obținut diploma de tehnician dentar. În 1990 a fost trimis ca seminarist la Colegiul Urban Pontifical din Roma și a studiat filosofia la Universitatea Pontificală Urbaniana, unde a fost coleg cu Preasfinția Sa Virgil Bercea, episcop de Oradea.

Din 1992 până în 1997 a intrat în Colegiul Pontifical Gregorian, absolvind Teologia la Universitatea Pontificală Gregoriană. Din 1995 până în 1997 a obținut o diplomă de master în teologie morală la Academia Alfonsiană a Universității Pontificale Sf. Ioan din Lateran, la Roma.

A fost hirotonit preot la 11 octombrie 1997 în Eparhia „San Giovanni XXIII”, al cărui protopop a devenit.

Din 1999, părintele Petko Valov a fost paroh al parohiei „Adormirea Maicii Domnului” din satul Novo Delchevo. Din 2008 a fost delegat al Bisericii Greco-Catolice în Consiliul Național al Comunităților Religioase din Bulgaria. Din 2020 a fost Secretar General al Conferinței Episcopale a Bisericii Catolice din Bulgaria. Din 2009 a fost cancelar al Episcopiei „Sf. Ioan al XXIII-lea” din Sofia. Din 2022 a ocupat și funcția de președinte al comitetului executiv al „Caritas Sofia”. Din 2013, a fost președintele consiliului de supraveghere al Fundației caritabile diecezane pentru femeile defavorizate „Rozhdestvo Hristovo”. Pe 21 apilie 2024, Papa Francisc l-a numit pe don Petko Valov, noul episcop pentru catolicii de rit bizantin din Bulgaria, acceptând demisia mons. Christo Proykov, eparhul Eparhiei „Sf. Ioan al XXIII-lea”.

Biroul de Presă EGCO

Foto: Eugen Ivuț