În cursul dimineții de miercuri, 2 august 2023, Sfântul Părinte a ajuns la Lisabona, unde începe o călătorie apostolică de cinci zile cu ocazia Zilei mondiale a tinerilor. ”Mă voi întoarce întinerit”, a spus papa Francisc în salutul adresat jurnaliștilor de la bordul aeronavei. În prima zi a vizitei, întâlniri cu autoritățile și cu reprezentanții Bisericii catolice locale.

Cetatea Vaticanului – Adrian Dancă
2 august 2023 – Vatican News. Papa Francisc a ajuns astăzi la Lisabona pentru o călătorie apostolică de cinci zile prilejuită de Ziua mondială a tinerilor, care a ajuns la cea de-a 37-a ediție și are ca motto cuvintele din Evanghelia după Sfântul Luca: ”Maria s-a ridicat și s-a dus în grabă” (Lc 1,39).

Aeronava oficială, un avion al companiei ITA Airways, a decolat de la Roma (Fiumicino) la ora 8.00 și a aterizat la Lisabona la ora 9.43. În timpul scurtului salut adresat jurnaliștilor de la bordul avionului, papa le-a spus că de la Ziua mondială a tinerilor se va întoarce ”întinerit”.

Înainte de a pleca din Casa Sfânta Marta, aflăm dintr-o comunicare pe Telegram a Sălii de Presă a Sfântului Scaun, papa a salutat un grup de vreo cincisprezece persoane. Printre acestea se aflau mai mulți tineri, băieți și fete, care urmează un parcurs de recuperare în diferite comunități și, prin urmare, nu au posibilitatea de a participa la Ziua mondială a tineretului. Din același grup făceau parte trei bunici cu nepoții lor. Această întâlnire, ca și recenta Zi mondială a bunicilor și bătrânilor, evidențiază legătura dintre generații, care se pot susține reciproc și pot învăța unele de la altele.

Potrivit agendei oficiale, papa efectuează în prima zi a călătoriei o vizită de curtoazie la președintele țării și, succesiv, adresează primul discurs al vizitei în prezența autorităților, societății civile și a membrilor Corpului Diplomatic. După-amiază, la nunțiatura apostolică din Lisabona, papa are o întâlnire cu prim-ministrul țării, iar la ora 17.30, la Mănăstirea “Monasteiro dos Jerónimos”, Sfântul Părinte conduce rugăciunea Vesperelor și rostește omilia slujbei în fața episcopilor, preoților, diaconilor, persoanelor consacrate, seminariștilor și lucrătorilor pastorali.

Trei întâlniri marchează agenda de joi a vizitei: la Universitatea Catolică Portugheză, cu tinerii asociației ”Scholas Occurrentes” și, în fine, la ora 17.45, în Parcul Eduard al VII-lea, ceremonia de primire la Ziua mondială a tinerilor.

Vineri, 4 august, papa stă la dispoziție pentru spovada mai multor tineri, are o întâlnire cu lucrătorii din domeniul carității, stă la prânz cu un grup de tineri și, la ora 18.00, în Parcul Eduard al VII-lea, participă la rugăciunea ”Calea Crucii” cu tinerii.

În penultima zi a vizitei în Portugalia, papa efectuează în cursul dimineții un pelerinaj la sanctuarul Fecioarei Maria de la Fatima, unde se roagă rozariul împreună cu mai mulți tineri bolnavi. În cursul serii, la ora 20.45, papa participă la așteptata Veghe cu tinerii la Parcul Tejo din Lisabona.

Duminică, în ultima zi a vizitei în Portugalia, papa prezidează la ora 9.00 Sfânta Liturghie pentru Ziua mondială a tineretului, în Parcul Tejo, cu omilia papei și rugăciunea ”Îngerul Domnului”. În cursul serii papa se întoarce la Roma.

Sursa: vaticannews.va

Din România participă la acest eveniment: Virgil Bercea- episcopul greco-catolic de Oradea, László Böcskei -episcopul romano catolic de Oradea, Claudiu Lucian Pop – episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, Iosif Csaba Pal – episcopul romano catolic de Timișoara, alături de tineri și preoți din toate eparhiile și diecezele din țară.