La inițiativa Președinților Conferințelor Episcopale din Europa s-a propus un lanț de rugăciune pentru victimele pandemiei de coronavirus, fiecare țara din Europa fiindu-i dedicată o zi din Postul Mare pentru a celebra o Sfânta Liturghie.

Preasfinția Sa Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea, alături de un sobor de preoți a celebrat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie și Slujba Parastasului în Catedrala „Sfântul Nicolae”, pentru Preasfințitul Părinte Florentin, episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla adormit în Domnul, pentru toți preoții, călugării, călugărițele, credincioșii și credincioasele, victime ale acestei pandemii, astăzi în data de 18 martie, zi dedicată României pentru a înălța aceste rugăciuni. Deasemenea preoții de pe întreg teritoriul Eparhiei de Oradea vor celebra astăzi Sfânta Liturghie și Parastasul la această intenție.

În multe ocazii, episcopii din întreaga Europă și-au unit vocile cu cea a Papei Francisc pentru a reitera apropierea Bisericii față de toți cei care se luptă din cauza coronavirusului: victimele și familiile lor, bolnavii și lucrătorii din domeniul sănătății, voluntarii și toți cei care sunt pe prima linie în acest moment delicat.

În Europa au fost peste 770.000 de oameni care au murit din cauza Covid-19. Inițiativa, care implică toate Conferințele Episcopale ale Europei conform unui calendar, își propune să ofere un semn de comuniune și speranță pentru întregul continent: „noi episcopii Europei, noi toți suntem alături de comunitățile noastre creștine, de preoții noștri, recunoscători tuturor celor care continuă să se dedice oamenilor nevoiași, susținându-i cu cuvântul nostru și mai ales cu rugăciunea noastră, astfel încât să putem căuta împreună un viitor mai bun ”, amintea președintele CCEE în mesajul acestei inițiative.

Eugen Ivuț