Un regal al viorii în Catedrala „Sf. Nicolae” din Oradea a fost spectacolul „Metamorfoze” susținut aici de violonistul Alexandru Tomescu, miercuri, 3 iulie a.c., în cadrul celei de a XVII-a ediții a Festivalului Stradivarius. Al șaselea din seria de optsprezece concerte pe care Turneul Stradivarius 2024 le cuprinde în acest an, acesta a fost unicul Concert Stradivarius desfășurat într-un lăcaș de cult greco-catolic din România, bucurându-se de o participare extraordinar de numeroasă a publicului orădean, iubitor de muzică și frumos. La seară extraordinară susținută de violoncelistul Alexandru Tomescu a luat parte Preasfinția Sa Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea, Preasfințitul László Böcskei, episcopul Romano-Catolic de Oradea, însoțit de secretarul episcopal, doamna Carmen Rus, managerul Filarmonicii de Stat Oradea, alături de alți reprezentanți ai instituțiilor locale. Concertul „Metamorfoze” al Turneului Stradivarius 2024 la Oradea poate fi urmărit sâmbătă, 6 iulie 2024, de la ora 18.30, și duminică, 7 iulie a.c., de la ora 19.00, pe postul de televiziune Maria TV.

„Muzica lui Bach este la ea acasă în acest spațiu sacru, pentru că doar aici, cu această reverberație uriașă, se pot naște armoniile pe care Bach le gândea – a spus violonistul Alexandru Tomescu, revenit pentru al cincilea an consecutiv cu vioara Stradivarius la Episcopia Greco-Catolică de Oradea. Johann Sebastian Bach activa foarte mult ca organist la Thomaskirche în Leipzig și cred că este spațiul natural pentru muzica lui Bach în Catedrala „Sf. Nicolae” din Oradea. (…) Mă simt foarte acasă la Oradea, am fost primit cu brațele deschise și această căldură sufletească s-a simțit și la concert. Ne simțim aici chiar mai bine decât acasă”, a spus el la final pentru Biroul de Presă EGCO. Este ceea ce a subliniat talentatul violonist român și în deschiderea serii de la Oradea, întâmpinat cu aplauze de public. Alexandru Tomescu a mulțumit gazdelor, Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, prin Departamentul Cultural –  și în mod special Preasfinției Sale Virgil, care i-a primit pe oaspeți, ca de fiecare dată, cu brațele deschise.

Turneul din acest an este dedicat muzicii lui Johann Sebastian Bach – a spus violonistul Alexandru Tomescu în introducere. De multe ori am fost întrebat care este compozitorul meu preferat? Răspunsul variază, căci preferința este o chestiune de moment. Însă, deasupra oricărei preferințe, pentru mine a existat întotdeauna J.S. Bach. George Enescu spunea că «muzica lui Bach este pâinea sa de toate zilele». Și nu doar el, foarte mulți compozitori spuneau că au nevoie de această muzică încărcată de spiritualitate în fiecare zi din viețile lor”.

Pentru ediția din acest an a Turneului Internațional Stradivarius, Alexandru Tomescu a ales să interpreteze 6 sonete ale lui J. S. Bach care inițial au fost compuse pentru violoncel, subliniind că „Metamorfoze nu se referă doar la transcenderea muzicii de la violoncel la vioară – transcripție făcută de el – ci și la schimbarea profundă pe care această muzică o aduce în sufletul fiecăruia dintre noi”, căci „la urma urmei este vorba despre muzică și contează mai puțin felul în care se întrupează, adică instrumentul prin intermediul căruia se întrupează… contează esența ei!”.

Fiecare dintre cele 6 suite pentru violoncel a avut aceeași succesiune de părți: un preludiu, care a deschis suita conturând cadrul armonic în care se desfășura întreaga lucrare, un dans lent german – alemandă – urmat de un dans mai rapid, francez – courantă, sarabandă – dans lent spaniol, și ceea ce sunt numite agrementele – o pereche de dansuri foarte scurte puse în contrast unul în fața celuilalt. Iar în cele din urmă, fiecare suită s-a încheiat cu un dans baroc, rapid, de origine britanică, Giga.

Muzica lui Bach poate însoți omul oriunde se află, făcându-l să trăiască chiar o ieșire din timp
Cântate în primă audiție în România în cadrul Turneului Stradivarius, cele șase suite au constituit „o călătorie absolut minunată a  muzicii – care este una și aceeași, iar noi trebuie să ne bucurăm de ea”, cum descrie Alexandru Tomescu Concertul „Metamorfoze” la Oradea. Fiecare spectator a avut ocazia să facă aceasta încă de la prima suită, în re major, urmată de cea de a doua, într-o tonalitate minoră (la minor) în care sentimentul filosofic, dramatic, evidențiază o latură mai puțin cunoscută a lui J. S. Bach: cea în care îndrăznește să exteriorizeze suferințele sale umane…

Viteza muzicii poate modela viteza trecerii timpului, iar timpul în muzică nu se măsoară în minute sau secunde, ci în emoții…”
A treia suită, în sol major, a fost una dintre cele mai îndrăgite suite ale lui Johann Sebastian Bach, în opinia lui Alexandru Tomescu. Aceasta, nu doar pentru că a fost interpretată în tonalitate majoră, tonică, luminoasă, ci pentru că ea însăși debordează de energie și optimism.

Spectatorii au putut asculta părți foarte cunoscute cântate de violonceliști, cântate de această dată la vioară. În prezentarea celei de a patra suite, violonistul a împărtășit experiența extraordinară a unei recente călătorii în Nepal, în munții Himalaya, în cadrul căreia a deschis anul acesta Turneul Stradivarius în Tabăra de Bază Everest, cu Bach și Porumbescu la 5346 m. Turneul Stradivarius 2024 va ajunge la munte și în România, pe 13 iulie a.c., la Cabana Caraiman.

Muzica este la ea acasă, indiferent de altitudinea la care ne găsim
A patra suită, în si bemol major, foarte interesantă prin modul în care arpegiile descendente predominante conduc la un „miracol al muzicii” a revelat auditoriului modul în care J. S. Bach prinde tot mai mult curaj cu aceste suite, tot mai complexe și consistente ca mesaj muzical. Asemeni omului de rând, tras în jos de diverse lucruri, spune Alexandru Tomescu la antract, „ se inversează acest sens al muzicii dintr-o dată, muzica începe să urce, să se înalțe, generând un conflict fantastic în care apare o ruptură. Urmează apoi o reconstrucție a lui Bach a reconstrucției lumii, o perioadă de căutare ale unor note care nu își au locul aici, și în cele din urmă reinstaurează ordinea și totul revine așa cum trebuie să fie…”, reiterând modul cum în epoca barocă, orice trăire a vieții era reprezentată în mod simbolic prin artă.

În pragul celei mai interesante suite – a cincea – în sol minor, totodată cea mai dramatică, violonistul a explicat cum mai mult decât în oricare suită, Bach reușește acest miracol de a ne face să simțim această muzică – care este o singură linie melodică – ca pe o muzică polifonică, cântată de o orgă, pentru că aceasta era gândirea marelui compozitor german care absolut în toate lucrările scrise de el sugerează orga: „această acustică, această reverberație fantastică a spațiului în care ne găsim astăzi – Catedrala „Sf. Nicolae” din Oradea – permite notelor îndepărtate una de cealaltă să se întâlnească și să formeze acele melodii absolut fenomenale ale lui J. S. Bach”.

Cea din urmă suită, în re major, a fost una debordantă de energie și optimism, succedând deloc întâmplător, o suită dramatică, tocmai pentru a revela publicului puterea de a se bucura împreună. Este ceea ce trăit publicul deosebit prezent la Concertul Stradivarius 2024 în Catedrala Greco-Catolică orădeană prin suitele reunite ale lui J. S. Bach interpretate cu măiestrie de Alexandru Tomescu la vioara Stradivarius Elder-Voicu 1702 care au oferit o perspectivă spirituală a trăirilor existențiale, pe care o aduce muzica lui Bach.

La final, Alexandru Tomescu a adresat mulțumiri echipei Turnerului Stradivarius 2024, sponsorilor, partenerilor media, prietenilor de la BRD Groupe Société Générale prezenți aici, care „iubesc muzica lui Bach și înțeleg cât de importantă este pentru dimensiunea spirituală a existenței noastre de zi cu zi”.

Nu în ultimul rând, violonistul a mulțumit publicului venit să dea viață acestui concert, celor care au fost în Catedrala „Sf. Nicolae” din Oradea pentru a se bucura de muzica minunată a lui Johann Sebastian Bach. Cei prezenți au avut la final ocazia să stea de vorbă cu Alexandru Tomescu, să achiziționeze CD-uri, autografe sau să își facă poze la panoul de onoare al Turneului Stradivarius, dar și să se alăture unei Campanii de educare a tinerei generații de muzicieni români – prin care se strâng fonduri pentru a organiza o nouă ediție de master-class la altitudine, la Cabana Caraiman, în luna septembrie a.c., care va aduce împreună un număr select de muzicieni, pentru a învăța nu doar muzică, ci o experiență aparte care cuprinde tainele a tot ceea ce înseamnă un concert.

Vă mulțumim pentru o seară minunată!

Biroul de Presă EGCO
Mihaela Caba-Madarasi