În 6-7 aprilie 2024, la Oradea, s-a desfășurat Adunarea Generală a Cercetașilor Creștini Români din Federația Scoutismului European (ACCR-FSE). A fost ales un nou Consiliu Director, care îmbină dinamismul cu experiența, compus din drumeți și călăuze din cinci orașe care se pun în serviciul tuturor membrilor asociației:

  • Președinte: Valeriu Domuța;
  • Comisar General secția feminină: Johanna Iana-Ebenhoh;
  • Comisar General secția masculină: Alin Bărbatu;
  • Secretar Național: Dominique di Fiore;
  • Trezorier: Florin Lazăr. 

Îndrumătorul spiritual național este părintele Andrei Mărcuș, vicar-general al Eparhiei greco-catolice de București. Cei doi Comisari Generali și-au ales Comisari Naționali pe ramuri. La secțiunea feminină: Ana Barangă pentru pui de lup (ramura galbenă), Maria Carmen Ghioculescu pentru cercetașe (ramura verde), Lucia Trandafir – pentru călăuze (ramura roșie). La secțiunea masculină: Ștefan Ciucă pentru cercetași și Gelu Trandafir pentru drumeți.Contabil este Cristina Sicoe, iar cenzor – Mihai Zanfir.

Se cuvin mulțumiri și recunoștință lui Mihai Zanfir și Sorin Opriș, Luciei Trandafir și Mariei Moșneag, din fostul Consiliu Director: sunt printre cei care, cu generozitate, smerenie și răbdare au reușit să unească și să întărească asociația în Federația Scoutismului European și să depășească cu bine mari provocări. Cu cinci grupuri în prezent (Alba-Iulia, București, Călărași, Oradea și Râmnicu Vâlcea), ACCR-FSE practică cercetășia tradițională, creștină, cu o vocație europeană, ceea ce presupune activități în natură pentru un bun contact cu realitatea, dezvoltare fizică și deprindere a îndemânărilor, demixare – activități și tabere separate pentru băieți și pentru fete, lucrul în echipe mici ce favorizează urmărirea progresiei individuale și formarea caracterului, viață creștină și de rugăciune, serviciu adus comunității sau celor mai mici din asociație, precum și contacte strânse și activități comune cu celelalte asociații din Federația Scoutismului European https://uigse-fse.org/.

Episcopul greco-catolic de Oradea, Virgil Bercea, a dat binecuvântarea sa în deschiderea Adunării Generale, iar pe pe parcursul întâlnirii ne-a însoțit părintele Antoniu Suciu, care a fost cercetaș, șef de patrulă, șef de trupă și șef de grup înainte de a-și începe misiunea de preot. Punctul culminant a fost duminică, la Sfânta Liturghie din Catedrala greco-catolică Sfântul Nicolae. Trei dintre preoții celebranți aveau cravata de cercetaș – foști sau actuali îndrumători spirituali la Oradea – părintele Iuliu Muntean, acum vicar-general Eparhiei greco-catolice de Canton (Ohio, SUA), părintele Sorin Ioan Crăciun și părintele Antoniu Suciu, iar PS Virgil i-a felicitat și încurajat personal pe cei care și-au asumat responsabilități în conducerea asociației.

Anul acesta, Grupul Episcop Vasile Hossu din Oradea a împlinit 30 de ani de activitate neîntreruptă și a fost și o reîntâlnire emoționantă și cu fondatori ai grupulu care, deși nu mai sunt activi, continuă să ajute și să îi inspire pe cei mai tineri: Felix Negrea, dr. Silviu Sana, părintele Iuliu Muntean, Lucia Pantea, Dorin Sabău, Ioana Cipleu. Exemplul și îndrumarea acestor oameni generoși au contribuit la repornirea aventurii la nivel național spre beneficiul multor tineri din alte orașe.

Derulând în aceste zile istoriile noastre, cu multe împliniri și bucurii, dar presărate și cu momente dificile, am devenit și mai conștienți de felul în care Providența acționează în ciuda scăderilor noastre. Iar evanghelia din Duminica Crucii, „Oricine voiește să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea și să-Mi urmeze Mie”, rămâne o pecete spirituală a acestei Adunări Generale.

Valeriu Domuța, președinte al ACCR-FSE