„Vă mulțumesc pentru că sunteți aproape de biserică și nu uitați: să vă asumați Crucea, să aveți încredere în Domnul! El vă va da demnitate, libertate și siguranță în voi înșivă!” – le-a transmis Preasfinția Sa Virgil Bercea participanților la Adunarea Generală ordinară a Cercetașilor Creștini Români din Federația Scoutismului European, care au participat duminică, 7 aprilie 2024, la Sfânta Liturghie arhierească celebrată în Catedrala „Sf. Nicolae” din Oradea. Cu acest prilej, a fost marcată aniversarea a 30 de ani de existență la Oradea a Grupului de Cercetași Români „Episcop Vasile Hossu”, înființat la Oradea în primăvara anului 1994, cu binecuvântarea Episcopului de pie memorie, Vasile Hossu, de un grup de tineri greco-catolici. Cu acest prilej, episcopul greco-catolic de Oradea a salutat oaspeții din țară și din străinătate, printre care s-au aflat pr. Iuliu Muntean, vicar general al Eparhiei de Canton-Ohio (SUA), și pr. Claudiu Aurel Sferle, preot în Dieceza Calahorra y La Calzada-Logroño (Spania), și totodată noua conducere a Asociației, care l-a ales ca președinte pe domnul Ec. Valeriu Domuța. La momentul aniversar au participat atât membrii actuali, cât și vechile generații de Cercetași Creștini Români de la Oradea.
La jumătatea perioadei de pregătire pentru sărbătoarea Învierii Domnului, în a treia duminică a Postului Mare, Evanghelia de la Marcu (Mc 8, 34-39) ne spune că Mântuitorul a chemat mulțimea și pe ucenicii săi. „Un aspect unic al Evangheliei, când auzim că Mântuitorul a chemat mulțimea, relatându-se de obicei că «mulțimea și ucenicii îl urmau». Isus îi cheamă și le spune «cel ce vrea să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea și să Mă urmeze». O chemare extraordinară, care un pic ne înspăimântă, căci ni se adresează nouă, care suntem urmașii apostolilor, fiecărui creștin în parte, dar se adresează inclusiv lumii întregi. «A chemat mulțimea» și pe apostoli într-un mod categoric: «Oricine voiește să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea și să-Mi urmeze Mie». De fapt, «a te lepăda de sine», «a-ți lua crucea» și «a-L urma pe Cristos» înseamnă a urma Adevărul.”
Foarte adesea – a subliniat eparhul de Oradea – fiecare dintre noi putem să avem păreri, opinii, dar Adevărul rămâne unul singur. „Adevărul nu este ‘după părerea mea’ sau ‘după opinia mea’, Adevărul rămâne Adevăr. Și atunci ne punem întrebarea: «Ce este important?», «Ce cred eu?», «Pe ce drum trebuie să merg?». În acest sens, facem un brain-storming și mergem unii după alții, sau încercăm să mergem după Adevăr? Este foarte important să ținem cont de părerile altora, dar în ceea ce privește viața și principiile noastre, să nu ne luăm după mici orientări, ci să ne ghidăm după Domnul. În Vechiul Testament, zice Domnul: «Gândurile Mele nu sunt gândurile voastre și căile voastre nu sunt căile Mele. Ci, cât sunt de sus sunt cerurile de Pământ, atât sunt de sus căile Mele de căile voastre și gândurile Mele față de gândurile voastre» (Isaia 55, 8-9). Vedeți unde ne cheamă Domnul? Să Îl urmăm, să ne înălțăm, să ne ridicăm! Nu la gândurile noastre mărunte, la căile noastre mici, la randamentele noastre de azi pe mâine, ci să ne ridicăm la Căile Domnului, la gândurile Domnului. Mântuitorul ne spune astăzi – în duminica Crucii – acest lucru și putem să luăm ad-literam mesajul Său, chiar dacă ne înspăimântă. Trebuie să mergem după Domnul, să ne lepădăm de noi înșine, să ne luăm Crucea, căci cine nu o are? Cine nu are nicio problemă, cine nu a avut o mică sau o mare problemă în viață, cine nu a avut nicio încercare? Crucea, proprie și personală, ne-o luăm, ne-o asumăm? Îl urmăm pe Isus Cristos? Pentru că, dacă suntem atenți puțin, inclusiv în Evanghelii vedem că apostolii nu urmează întotdeauna Căile Domnului… Petru spune «Tu ești cu adevărat Cristos, Fiul Lui Dumnezeu», iar când Isus vorbește că va urma Drumul Crucii vrea, discipolul vrea să rezolve problema în alt mod. În Grădina Ghetsimani cum au reacționat cei patru ucenici? Au adormit. Erau pe căile lor și erau prea obosiți, era prea târziu… Și nouă ni se poate întâmpla la fel. Cu toate acestea, chiar dacă și apostolilor li s-a întâmplat, chiar dacă și nouă ni se poate întâmpla, chemarea rămâne: Adevărul este unul singur! Să ne lepădăm de noi înșine, pentru că doar lepădându-ne și mergând după Cristos suntem ai Lui, iar urmându-L vom fi mântuiți. Dacă suntem cu Cristos, dobândim viața adevărată și suntem noi înșine!
La finalul Evangheliei Isus mai spune: «cine se va rușina de Mine și Eu mă voi rușina de El». Să reflectăm de câte ori și noi suntem lipsiți de curajul de a spune adevărul, de a spune că suntem creștini într-un context care probabil ne determină să fim altfel, să ne simțim stingheriți. Care este antonimul rușinării de Cristos? Este încrederea, este cinstea. Avem curajul, dragilor, să ne încredem în El, în Adevăr, mereu și întotdeauna? Făcând acestea, vom înțelege că din încredere decurge demnitatea, iar din demnitate decurge libertatea. Iar din libertate? Siguranța de sine, certitudinea că suntem ai lui Cristos, pe drumul Adevărului. Și, în cele din urmă din siguranța de sine ce decurge? A fi egali cu noi înșine, nu schimbători de la o zi la alta sau abătuți ca trestia. Să știm cui credem! Să nu ne rușinăm, să avem curajul să spunem «acesta sunt eu, sunt creștin». Doar în acest mod Îl urmăm cu adevărat pe Cristos, ne luăm crucea și suntem noi înșine, pe Cale, mărturisindu-L!”. , a asigurat PS Virgil, în cadrul predicii din duminica a treia a Postului Mare, la finalul căreia a adresat un mesaj de încurajare Cercetașilor Creștini Români și a felicitat noua conducere.
„Doresc să le mulțumesc tuturor celor care au fost în aceste zile la Oradea și astăzi celebrăm această Sfântă Liturghie împreună cu ei și pentru ei. Le mulțumesc pentru tot ceea ce fac pentru Biserica noastră, cei de astăzi și generațiile anterioare aici prezente. Mă bucur că sunteți în Biserică! Vi se potrivește de minune Evanghelia de astăzi: lepădându-vă și urmându-L pe Cristos puteți să deveniți voi înșivă. Să o rugăm pe Maica Sfântă să ne ajute! Așa cum ea a mers pe drumul Crucii să mergem și noi. Sfânta Fecioară Maria să ne însoțească pe fiecare dintre noi ca să fim cu adevărat creștini după gândul Domnului! Amin.” La final, Preasfinția Sa Virgil Bercea a felicitat în mod personal noul consiliu director al Cercetașilor din România ales în cadrul Adunării Generale ordinare de la Oradea, dorindu-le mult succes în noul mandat.
Potrivit Dr. Silviu Sana, unul dintre fondatorii Grupului de Cercetași din Oradea, în ultimele trei decenii au condus aici în calitate de șefi de grup: ing. Felix Negrea (1994-2003; 2005-2009), Andrea Györke (2003-2005), Pr. Iuliu Muntean – șef de grup substitut (2009-2012), Dr. Silviu Sana (2012-2014), Pr. Antoniu Suciu (2014-2016), Ec. Valeriu Domuța (2016- ). Printre membrii marcanți ai cercetășiei orădene care au deținut responsabilități la nivel local și național se află: Ec. Dorin Sabău (vice-șef de grup, comisar național drumeți), Ionuț Pop (Akela lupișori și drumeț în serviciu), Pr. Dumitru (Titi) Suciu (șef patrulă, drumeț în serviciu), prof. Ioana Mesaroș (șefa călăuze), Claudia Belea (Akela Pui de Lup), Prof. Ioana Tuduce (Akela Mămăruțe/Pui de Lup), Mariana Pop (Akela pui de lup), Camelia Hanga (Akela lupișori), Dora Dărăban (vice-șef de trupă cercetașe), Pr. Cosmin Betea (șef de trupă cercetași), Ec. Daniel Șandor (vice-șef de trupă cercetași), prof. George Demian (Akela Lupișori), Demian Andreica (șef de trupă cercetași), prof. Lucia Pantea (Akela Pui de Lup și Lupișori), Adrian Crăciun (Akela Lupișori), Ioana Costa (Akela Lupișori), dr. Tiberiu Ciorba (drumeț în serviciu), lect. univ. dr. Ionuț Popescu (președinte al asociației). Pe parcursul timpului un rol important l-au avut preoții care au fost îndrumători spirituali: Pr. Joja Bálint, Pr. OFM Bernardin Duma, Pr. Ovidiu Duma, Pr. Iuliu-Vasile Muntean, Pr. Sorin Crăciun. De-a lungul celor 30 de ani sute de copii și tineri au beneficiat de formarea cercetășească, realizată în cadrul ieșirilor și taberelor în mijlocul naturii.
„Revederea cu vechii membri ai grupului (fondatorii), cu oaspeții din țară, dar și cu actualii cercetași, a fost un moment deosebit de frumos și emoționant pentru că ne-a amintit bazele formării noastre umane și spirituale, pe care cercetășia le-a sădit în noi.” – mărturisește același Dr. Silviu Sana la acest moment aniversar, reiterând faptul că Grupul de Cercetași din Oradea a fost și este un sprijin puternic al Bisericii, implicându-se în acțiuni de voluntariat în multe parohii ale Episcopia Greco-Catolică de Oradea, acțiuni care nu s-au limitat doar la sfera confesională ci s-au extins, prin activități diverse, la nivelul orașului și al județului Bihor. În perioada anilor 1996-2003, grupul din Oradea a fost sediul central al noii asociații de cercetași „Cercetașii Munților” și din 2007 până în 2016 al Asociației Eparhiale „Cercetașii Români Uniți”.
Folosind metoda tradițională a cercetășiei propusă de Robert Baden-Powell, adaptată specificului european și catolic, care presupune activități de-mixate, pe trei grupe de vârstă – lupișori/pui de lup (8-12 ani), cercetași/cercetașe (12-17 ani), drumeți/călăuze (după 17-18 ani), în cercetășie fiecare etapă are o progresie personală – depunerea promisiunii de cercetaș, clase, brevete – care marchează acumularea unor cunoștințe și dobândirea unor abilități. Metoda cercetășiei urmărește cinci scopuri: formarea caracterului, dezvoltarea unor abilități practice a simțului concretului, servirea aproapelui, dezvoltarea sănătății fizice și descoperirea lui Dumnezeu.
„Cercetășia este mai mult decât o asociație, este o metodă pedagogică complementară educației din familie și școală” – spune noul președinte al Cercetașilor Creștini Uniți, orădeanul Valeriu Domuța, într-un interviu pentru Biroul de Presă EGCO, transmițând la început de mandat un mesaj pentru părinții și tinerii din zilele noastre:
„Cercetășia nu se substituie familiei, ci are un rol complementar, încercând să le dezvolte copiilor aptitudini în asumarea responsabilităților, de a se descurca cu mijloace simple, în natură prin excelență, dar și în viața cotidiană, de a sluji aproapele și de a-L descoperi pe Dumnezeu și de a trăi în prezența Lui în viața de zi cu zi. De aceea eu îi încurajez pe părinți să aibă încredere în formatorii de cercetași, să-și încredințeze copiii asociațiilor de Cercetași în special celor care sunt apropiate de Biserică și să colaboreze cu șefii-cercetași pentru educația copiilor lor. Iar pe tineri îi invit la aventură!”
Activitățile se desfășoară în mod obișnuit în spațiile Seminarului Teologic Greco-Catolic din Oradea și al Departamentului de Teologie Greco-Catolică UBB Oradea, o dată la două săptămâni, fiind structurate pe unități pedagogice – centre lupișișori/pui de lup, trupe de cercetași/cercetașe, clan de drumeți/foc de călăuze – unde toți cei doritori sunt așteptați cu bucurie!
Biroul de Presă EGCO
Mihaela Caba-Madarasi