Duminică, 16 februarie, a avut loc premiera filmului „Cardinalul” la Casa de Cultură „Ioan Ciordaș” din Beiuș în prezența regizorului Nicolae Mărgineanu.

Regizorul a sosit la Beiuș la invitația protopopului Zima Zorel în după amiaza zilei de 16 februarie. Momentul sosirii a fost unul providențial, domnia sa fiind prezentat enoriașilor la sfârșitul Sfintei Liturghii. Într-un cadru reciproc emoționant, a avut loc un dialog ; la întrebarea – „pornind de la expresia dăruind vei dobândi, dumneavoastră ce ați dobândit?”, regizorul a răspuns: „o împlinire a unei dorințe și sentimentul bucuriei și mândriei de a fi român”. Momentul comunitar s-a încheiat cu intonarea imnului Fericiților episcopi martiri.

Profitând de timpul deosebit de primitor și luminat, parohul alături de consilieri au prezentat orașul și au împărtășit regizorului locuri și file de profundă încărcătură istorică: cimitirul de pe deal cu mormintele eroilor martiri beiușeni (dr. Ioan Ciordaș și dr. Nicolae Bolcaș), monumentul eroilor și complexul emblematic greco-catolic al urbei: vechea biserică greco-catolică, actuala ortodoxă, „Sfântul Dumitru”, Palatul episcopal și Colegiul Național „Samuil Vulcan”.

Proiecția filmului a început la ora 16:00 în fața unei săli pline. Discursul de debut al regizorului a stârnit și mai mult emoțiile și curiozitatea celor prezenți, care au urmărit filmul cu profundă emoție. Momentul specific de tăcere admirativă și contemplativă a fost trăit și aici la Beiuș, apoi după câteva secunde, în aplauzele publicului, regizorul a urcat pe scenă alături de părintele protopop Zima, răspunzând publicului și primind aprecierile acestuia.

Părintele Zima, subliniind că vorbește ca laic, ca cetățean al urbei, a spus că vizionarea acestui film este și o împlinire civică, deoarece, acest Iuliu Hossu a fost ca cetățean un luptător pentru drepturile naționale și un sprijin major în desăvârșirea unirii naționale. Amintind apoi și de statutul și apartenența sa confesională a prezentat recunoștința locală față de această Biserică greco-catolică care a dăruit Beiușului educație și cultură, prin biserică și școala română ctitorită de vlădicul unit, Samuil Vulcan. Ca preot, acesta a subliniat, modelul moral al Cardinalului Iuliu Hossu, vital azi unei societăți, al unui creștin, de orice confesiune ar fi.

Evenimentul cinematografic a avut loc la inițiativa Protopopiatului Greco-Catolic de Beiuș care a avut ca parteneri Primăria Municipiului Beiuș, Asociația „Ave Miriam” și Parohia Greco-Catolică Beiuș.

Zima Carmen