Elevii clasei a XI-a A de la Liceul Greco-Catolic Iuliu Maniu au participat marți, 16 ianuarie, și vineri, 19 ianuarie 2024, la două evenimente culturale deosebit de educative, care le-au întregit cunoștințele istorice și au contribuit totodată la dezvoltarea compasiunii față de suferințele umane, cu accent pe dramele copiilor în diferite momente ale istoriei.

Marți, 16 ianuarie, elevii au participat la vernisajul expoziției Copilăria în Gulag, organizată și găzduită de secția Muzeului Orașului Oradea. Acest eveniment a oferit elevilor noștri o incursiune vizuală profundă în tainele istoriei, reliefând experiențele nefericite ale copiilor basarabeni condamnați la deportare, foamete, rusificare și moarte între anii 1940-1941 și 1944-1953, în timpul regimului totalitar comunist din R.S.S. Moldovenească. Prin intermediul celor 180 de imagini foto-documentare, memorii și documente de arhivă, elevii au călătorit în timp, descoperind perspectivele tulburătoare ale copiilor care au trăit în acele vremuri. La eveniment, a fost prezent și P.S. Virgil Bercea care le-a adresat îndemnuri frumoase dragilor noștri elevi.

Vineri, 19 ianuarie, elevii au participat la premiera spectacolului Eva Heyman, la Teatrul Regina Maria. Această adaptare scenică a poveștii cutremurătoare a micuței evreice din Oradea, care și-a găsit sfârșitul în lagărul de concentrare de la Auschwitz, ne-a sensibilizat profund. Mărturiile emoționante ale elevilor au reflectat impactul puternic pe care această experiență l-a avut asupra lor, consolidând empatia și conștientizarea istorică.

Piesa de teatru intitulată Eva Heyman este una psihologică, extrem de emoționantă. Aceasta ne prezintă viața Evei de când era încă o fetiță normală, până a fost executată în Auschwitz. Eva a fost o fată naivă, fericită și dornică să trăiască. Cea mai mare frică a fetei erau poliția germană și moartea. Aceasta piesă este una marcantă, plină de emoție și foarte bine interpretată! Ne-a făcut pe toți să ne regândim toată viața și să realizăm cât de norocoși suntem că nu am trăit în acele vremuri, că am avut o copilărie fericită și că avem oportunitatea să creștem într-o lume pașnică. (Kiss Rebeca – clasa a XI-a A)

Piesa de teatru Eva Heyman a fost nu doar emoționantă, cât și impresionantă prin faptul că o singură actriță, Ioana-Maria Repciuc, a reușit să transmită o poveste cu atât de multă greutate de una singură. Pe parcursul spectacolului urmărim povestea unei adolescente evreice și tot procesul său și al familiei sale de a fi deportați, prin perspectiva unor file de jurnal. Inocența copilăriei sale este încetul cu încetul distrusă de ororile ce se abat asupra sorții ei. A fost a doua oară când am vizionat piesa și pot spune că mi-a plăcut tare mult! (Pop-Cohuț Zena – clasa a XI-a A)

Expoziția foto-documentară Copilăria în Gulag prezintă trista și macabra realitate a Europei de Est din secolul XX, când, sub presiunea URRS-ului, mii de oameni au fost luați și duși în gulagurile rusești. Acești oameni erau bărbați, femei, dar și copii de toate vârstele. Fotografiile expuse prezentau chinurile care au furat inocența acelor copii, prin înfometare, frig, bătăi și torturi prin care niciun copil nu ar trebui să treacă.

Expoziția a avut un impact emoțional foarte puternic, amintindu-ne, prin conștientizarea a ceea ce e în spatele acelor fotografii, să nu mai permitem ca astfel de atrocități să se petreacă vreodată. (Ciarnău Adonis- clasa a XI-a A)                                                                                     

Aceste două evenimente au reprezentat nu doar o oportunitate de a învăța din trecutul dureros, ci și un pas important în dezvoltarea empatiei și a sensibilității față de suferința umană.

Prof. Iulia Tănescu