În aceste zile (28 aprilie – 2 mai a.c.), aproximativ 300 de preoți parohi din întreaga lume se află la Roma pentru a participa întâlnirea intitulată: „Preoții parohi pentru Sinod. O întâlnire internațională”. Evenimentul, organizat la inițiativa Secretariatului general al Sinodului episcopilor și a Dicasteriilor pentru Evanghelizare, pentru Cler și pentru Bisericile Orientale, este o întâlnire pregătitoare pentru sesiunea finală a Sinodului Episcopilor, care va avea loc în Vatican în luna octombrie a.c.. Diecezele și eparhiile din România sunt reprezentate la această întâlnire de Pr.Daniel Bulai, paroh de București, și Pr. Marin Matieș, paroh de Caransebeș, și Pr. Augustin Butică, paroh de Cetățele (Eparhia Greco-catolică de Maramureș). Din partea Episcopiei Greco-Catolice de Oradea participă în aceste zile ca voluntar al Secretariatului general al Sinodului la această întâlnire, pr. Paul Popa, responsabil al Biroului Pastoral EGCO.
Potrivit redacției în limba română Vatican News, este „o întâlnire mondială de ascultare, rugăciune și discernământ”, în cadrul căreia, pe 2 mai a.c. participanții vor avea o întrevedere și cu Sf. Părinte Papa Francisc. Întâlnirea, care se desfășoară la Casa de reculegere „Fraterna Domus” din Sacrofano (lângă Roma), are ca finalitate oferirea unui spațiu de ascultare și de valorificare a experienței pe care preoții parohi o trăiesc în respectivele Biserici locale, pentru a experimenta „dinamismul activității sinodale la nivel universal”.
„Inițiativa răspunde la indicația exprimată de participanții la prima sesiune a celei de-a XVI-a Adunări generale a Sinodului episcopilor (4-29 octombrie 2023). În Raportul de sinteză, participanții au identificat necesitatea de «a dezvolta modalități pentru o implicare mai activă a diaconilor, preoților și episcopilor în parcursul sinodal în perioada anului succesiv. O Biserică sinodală nu se poate lipsi de vocile, experiențele și contribuția lor». Întâlnirea presupune implicarea activă a participanților cu grupe de discuții pentru un schimb de bune practici, ateliere de propuneri pastorale, dialog cu experți și celebrări liturgice. Rezultatele întâlnirii vor contribui la redactarea așa-numitului «Instrumentum laboris», documentul de lucru pentru cea de-a doua sesiune a Adunării sinodale din octombrie 2024”.
Biroul de Presă EGCO