Anul acesta datorită pandemiei de Coronavirus care a afectat întreaga lume, la nivelul Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, s-a luat hotărârea ca Adunarea Eparhială să fie făcută în format online prin mijloacele de comunicare moderne.

      Întâlnirea a fost prezidată de către Preasfinția Sa Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea, care a condus rugăciunea de început și a prezentat o mică reflecție spirituală. Preasfinția Sa a amintit de recentul mesaj al Sfântului Părinte Papa Francisc cu ocazia Zilei Mondiale a Bolnavului, reliefând importanța solidarității creștine și mai ales a preoților în această perioadă îngreunată de pandemie. Deasemenea ierarhul a mulțumit tuturor preoților pentru munca desfășurată în această perioadă grea pentru Biserică și lume, îndemnându-i „nu vă speriați prea tare, ci aveți încredere în Domnul” și că „Unul este Învățătorul iar noi cu toții suntem frați”.

          Printre diversele teme abordate au fost prezentate și Raportul de activitate pastorală și administrativă, în care fiecare responsabil al departamentelor din cadrul Episcopiei au prezentat activitățile desfășurate pe anul 2020, Raportul financiar pe anul 2020, Planul de buget pe anul 2021.

    Din cadrul Episcopiei de Oradea fac parte următoarele Departamente: Departamentul formare vocațională, Departamentul pastorație, Departamentul administrație-economie, Departamentul Social-Caritativ, Departamentul de comunicare, Departamentul cultural.

          Părintele Antoniu Chifor, vicar responsabil cu preoții a prezentat situația pastorală în anul 2020 precum și formarea permanentă a clerului la nivelul Episcopiei.

        Doamna Monica Antonia Nica, directorul Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu” și domnul Alexandru Stoica, directorul Liceului „Don Orione” au prezentat raportul de activitate al celor două Licee, cu aproximativ 2000 de elevi.

          Raportul Departamentului Vocațional al Seminarului Teologic Greco-Catolic „Sfinții Trei Ierarhi” și al Facultății de Teologie a Departamentului Oradea au fost prezentate de către părintele Anton Cioba, rectorul Seminarului și domnul Ionuț Popescu, directorul Departamentului.

          Părintele vicar general Mihai Vătămănelu, a mulțumit tuturor pentru munca depusă de fiecare Departament în parte și a prezentat Departamentul administrativ-economic. Departamentul canonic a Tribunalului Eparhial, fiind prezentat de către părintele vicar judecătoresc Vasile Iacob Răzvan, Departamentul Biroului Pastoral a fost prezentat de către, părintele Paul Popa, doamna Ramona Dragoș, iar doamna Laura Ologu a prezentat Asociațiile de laici de pe teritoriul Eparhiei. Părintele Mihai Tegzeș a prezentat Departamentul pentru pastorația adulților și a familiilor. Prezentarea rapoartelor a fost continuată de Departamentul Cultural prezentat de către doamna Rodica Indig, Departamentul Social-Caritativ prezentat de către părintele Olimpiu Todorean și Departamentul Mass-Media de către Eugen Ivuț, iar părintele Doru Popovici Departamentul media al Radio Maria și Maria Tv.

          Mai apoi a urmat un timp de discuții pe varii teme care privesc activitățile pentru anul în curs. Adunarea Eparhială s-a încheiat prin rugăciunea „Născătoare de Dumnezeu” și binecuvântarea oferită de către Preasfințitul Virgil.

      Pentru toate realizările Episcopiei Române Unite cu Roma Greco-Catolică de Oradea pe anul 2020 se cuvine mulțumire lui Dumnezeu.

Eugen Ivuț