„Papa Francisc s-a adresat tinerilor printr-o scrisoare, astazi, 13 ianuarie 2017, cu ocazia prezentarii Documentului Pregatitor pentru cea de-a cincisprezecea Adunare Generala a Sinodului Episcopilor. Noua adunare sinodala cu tema „Tineretea, credinta si discernamântul vocational”, va avea loc în octombrie 2018 la Roma.

Redam mesajul integral mai jos:

Dragi tineri,
Am bucuria de a va anunta ca în octombrie 2018 se va celebra Sinodul Episcopilor ce va avea tema „Tinerii, credinta si discernamântul vocational”. Am dorit ca voi sa fiti în centrul atentiei pentru ca va port în suflet. Chiar astazi este prezentat Documentul Pregatitor, pe care vi-l încredintez ca „busola” de-a lungul acestui întreg drum.
Îmi aduc aminte de cuvintele pe care Dumnezeu le adresa lui Abraham: „Iesi din tara ta si din neamul tau si din casa tatalui tau spre tara pe care ti-o voi arata.” Aceste cuvinte va sunt si voua adresate astazi: sunt cuvintele unui Tata care va invita sa iesiti pentru a va avânta spre un viitor necunoscut, dar care va aduce împliniri certe, spre care va conduce El însusi. Va invit sa ascultati vocea lui Dumnezeu care rasuna în inimile voastre prin suflarea Spiritului Sfânt.
Când Dumnezeu i-a spus lui Abraham „iesi!” ce voia sa îi spuna? Cu siguranta nu sa se îndeparteze de ai lui sau de lume. A fost o invitatie puternica, o provocare, pentru ca el sa lase totul si sa porneasca spre un nou tinut. Care este pentru noi astazi acest nou tinut, daca nu o societate mai dreapta si mai frateasca pe care o doriti cu ardoare si pe care doriti sa o construiti pâna la marginile pamântului? Dar astazi, din pacate, „iesi!” ia si un alt sens, acela al tergiversarii, al nedreptatii si al razboiului. Printre voi, numerosi tineri au fost supusi unui santaj al violentei si constrânsi sa paraseasca tara lor natala. Strigatul lor urca spre Dumnezeu, precum cel al lui Israel, sclav al opresiunii Faraonului (cf. Ex 2, 23).

Doresc de asemenea sa va readuc aminte de cuvintele pe care Isus le adreseaza într-o zi unui discipol care îl întreaba: „Învatatorule, unde locuiesti?”. El îi raspunde: „veniti si vedeti!” (In 1, 38-39). Isus îsi întoarce acum privirea si spre voi si va invita sa mergeti acolo unde locuieste El. Dragi tineri, ati întâlnit aceasta privire? Ati auzit aceasta voce? Ati simtit aceasta ardoare de a porni la drum? Sunt sigur ca si de pare ca vacarmul si confuzia domnesc în aceasta lume, aceasta chemare continua sa rezoneze în inima voastra pentru a o deschide catre bucuria completa. Acest lucru va fi posibil, în masura în care, de asemenea, cu sprijinul unor îndrumatori experimentati, veti întreprinde un traseu al discernamântului pentru a descoperi planul lui Dumnezeu pentru viata voastra. Chiar si atunci când drumul vostru este marcat de nesiguranta si de cadere, Dumnezeu, bogat în milostivire îsi întinde mâna pentru a va ridica din nou.

La Cracovia, cu ocazia deschiderii ultimei editii a Zilei Mondiale a Tineretului, v-am întrebat în repetate rânduri: „putem schimba lucrurile?”. Iar voi ati strigat împreuna un „Da!” rasunator. Acest strigat se naste din inimile voastre tinere care nu suporta nedreptatea si care nu se pot conforma unei culturi a risipei sau unei indiferente globalizate. Ascultati acest strigat care vine din strafundurile voastre. Chiar daca simtiti, precum a simtit si profetul Ieremia, lipsa de experienta cauzata de faptul ca sunteti tineri, Dumnezeu va încurajeaza sa mergeti acolo unde va trimite: „Nu te teme […] caci eu sunt cu tine ca sa te scap” (Ier 1,8).

O lume mai buna se construieste si datorita voua, datorita dorintei voastre de schimbare si datorita generozitatii voastre. Nu va fie teama sa ascultati de Spiritul Sfânt care va sugereaza alegeri îndraznete, nu stati pe gânduri când constiinta va cere îndrazneala de a-l urma pe Învatatorul. Biserica însasi doreste sa asculte vocea, sensibilitatea si credinta voastra; sa ia act de îndoielile si criticile voastre. Faceti auzit strigatul vostru, lasati-l sa rezoneze în comunitatile voastre si faceti-l sa ajunga la pastori. Sf. Benedict recomanda staretilor sa se consulte si cu cei tineri înainte de a lua orice decizie importanta, deoarece „adesea Dumnezeu reveleaza celui mai tânar ceea ce este cel mai bine.” (Regula Sf Benedict III, 3).

Astfel, de asemenea, prin acest drum al Sinodului, fratii mei Episcopi împreuna cu mine dorim sa devenim tot mai mult colaboratori ai bucuriei voastre (cf. 2 Cor 1, 24). Va încredintez Mariei din Nazaret, o tânara ca si voi catre care Dumnezeu si-a întors privirea plina de iubire, ca ea sa va ia de mâna si sa va conduca spre bucuria unui „iata-ma!” total si generos (cf. Lc 1,38).
Cu paterna afectiune,

Din Vatican, 13 Ianuarie 2017

Sursa: http://www.ercis.ro