Sâmbătă, 2 septembrie 2023, a avut loc la Tăşnad, județul Satu-Mare, un frumos eveniment cu ocazia aniversării a 250 de ani de la hirotonirea episcopului greco-catolic Grigore Maior (23 aprilie 1773, Viena), precum şi a 250 de ani de la ctitorirea bisericii din Sărăuad. Cu această ocazie, a fost lansată „Cartea de Aur a comunei Sărăuad, judeţul Sălaj” în prezența unor invitaţi speciali: PSS dr. Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea, acad. prof. dr. Ioan Bolovan și cel care s-a îngrijit de apariţia publicației, prof. dr. Viorel Ciubotă.
Ziua a început cu Sf. Liturghie Arhierească celebrată de PS Virgil Bercea în Biserica Greco-Catolică „Naşterea Maicii Domnului” din Tăşnad, unde s-a ridicat şi un parastas pentru Episcopul Grigore Maior (1715-1785) şi învăţătorul Ioan Ardeleanu Senior (1908-1974). După slujba religioasă, au fost depuse jerbe de flori la busturile Episcopului Grigore Maior din localităţile Tăşnad şi Sărăuad – locul natal al lui Grigore Maior.
Păstorul Eparhiei de Oradea a rostit o scurtă rugăciune în biserica-ctitorie a Ep. Grigore Maior din Sărăuad şi a făcut un îndemn la a nu ne uita sau distruge trecutul pentru că el este semnul existenţei noastre pe aceste meleaguri.
Evenimentul s-a încheiat la Casa de Cultură din Tăşnad unde acad. prof. dr. Ioan Bolovan a ţinut o conferinţă elocventă despre unitatea românilor, urmată de lansarea cărţii „Cartea de Aur a comunei Sărăuad, judeţul Sălaj”, scrisă de învăţătorul de odinioară Ioan Ardeleanu Senior (1908-1974), ediţie îngrijită de prof. dr. Viorel Ciubotă. Cartea face parte din colecția „Restituiri” și este prefațată de un gând de apreciere al Preasfințitul Virgil Bercea și un cuvânt de prețuire al academicianului român Ioan Aurel Pop, Președintele Academiei Române.
Considerat piatra de temelie a culturii române din Transilvania, Grigore Maior a fost cel de-al șaselea întâistătător al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, fiind ales în 1772 episcop al Episcopiei de Făgăraș și Alba-Iulia (în prezent, Arhiepiscopia Majoră de Alba Iulia și Făgăraș), pe care a păstorit-o până în 1782. Pe 23 aprilie 1773, Grigore Maior a fost hirotonit episcop în Biserica Curţii imperiale din Viena, prin punerea mâinilor episcopului unit, croatul Vasile Bojişcovici, ceremonie la care a asistat însăşi împărăteasa Maria Terezia şi împăratul Iosif al II-lea, pe lângă marii demnitari ai curţii. Cu contribuţiile sale personale s-au construit bisericile din Sărăuad, localitatea sa natală, şi din oraşul Sibiu.
Grigore Maior a fost unul dintre cei care au crezut în puterea binefăcătoare a cărţii şi luminii prin şcoală, înțelegând că „fără școală și credință, un popor nu poate tinde spre autodeterminare, iar cele două, împreună cu simțământul de apartenență la un popor dau naștere unei națiuni”. A fost și profesor la Liceul „Sfântul Vasile cel Mare” din Blaj – Gimnaziul din Blaj la acele timpuri – înființat de episcopul Petru Pavel Aron în 1754.
„Grigore Maior a iradiat asupra unui întreg neam” – a subliniat PSS Virgil Bercea sâmbătă – adresând mulțumiri domnului Ciubotă pentru că a păstrat această „Carte de Aur” care vede lumina zilei astăzi [n.r. 2 septembrie 2023], carte scrisă de Ioan Ardeleanu Senior:
„Este foarte important să rămână urmele… este foarte important pentru că sunt rădăcinile noastre, iar dacă avem rădăcini știm de unde venim, știm cine suntem și încotro mergem. Grigore Maior a știut exact de unde vine, și-a dat viața pentru o idee și ne-a creat o perspectivă. Ioan Ardeleanu a continuat același drum și a reuțit ca, spulberând praful de pe cronici străbune, să ne restituie nouă anumite lucruri. Domnul prof. dr. Viorel Ciubotă a făcut tot posibilul ca această carte să apară. Vă îndemn să o citiți, veți găsi lucruri minunate care vă vor face să vă simțiti mândri că sunteți din Sărăuad, din Tășnad, mândri că sunteți români!”, a spus episcopul Eparhiei Greco-Catolice de Oradea la evenimentul de lansare.
În presa laică a zilelor noastre, evenimentul comemorativ și lansarea „Cărții de Aur a comunei Sărăuad, județul Sălaj ”– este considerat «o pagină de istorie care a fost scrisă sâmbătă în orașul Tășnad!».
pr. Aurel Hendea, Tășnad – Biroul de Presă EGCO