Cea de-a doua ediție a Școlii de vară, derulată în perioada 26 iunie – 7 iulie 2023, s-a remarcat prin diversitatea tematică a activităților ce și-au propus să atingă cât mai multe obiective necesare formării armonioase a celor peste 150 de participanți jucăuși.

În prima săptămână, copiii s-au bucurat de următoarele activități principale: „Călătorie în lumea tradițiilor populare”, „Satul românesc”, „Vara reCreativă”, „Ziua Dunării – Lumea subacvatică în acvariu virtual”, „Să descoperim Dunărea și Delta Dunării”, „Noi suntem eroii tradiției românești” și „Magia matematicii”.

Principalele activități din cea de-a doua săptămână a Școlii de vară au fost: „Floarea prieteniei – Fiecare este unic, dar împreună formăm un TOT”, „Culorile și înghețata verii”, „Outdoor games”, „Poveștile verii” și „Cinci tehnici de prim ajutor până vine ambulanța”.

Organizați pe ateliere de lucru în timpul acestor activități, copiii au avut ocazia de a-și îmbogăți cultura generală cu noțiuni prețioase din domeniul folclorului, al obiceiurilor și tradițiilor populare, din domeniul literaturii române și universale, al muzicii, al educației plastice, al istoriei, al geografiei, al matematicii, al limbii engleze, al medicinei.

Prânzul luat împreună și rostirea rugăciunii de dinainte de masă ne-au făcut să ne simțim acasă, în familie, la fel cum s-a întâmplat și în zilele în care am avut ocazia de a-i sărbători, într-un cadru festiv, pe cei care și-au aniversat ziua onomastică sau ziua de naștere. Veselia celor două săptămâni a fost asigurată de activitățile sportive și de jocuri, desfășurate în după-amiaza fiecărei zile.

Pauzele dulci au fost asigurate de gustarea zilnică ce ne-a încărcat bateriile și de bomboanele și înghețata răcoroasă primite din partea Preasfințitului Virgil și a secretarului episcopal, Eugen Ivuț.

Pentru că știm cât este de importantă lectura, nu am neglijat-o! Zilnic, timp de 15 minute, elevii s-au relaxat citind în liniște din propriile cărți.

Bagajul spiritual al fiecărui participant la Școala de vară a fost completat de părintele Traian Dobrata, care ne-a strâns zi de zi în Catedrala Greco-Catolică „Sfântul Nicolae”, loc propice pentru abordarea și dezbaterea unor teme de actualitate, ce produc frământări în sufletele noilor generații, una dintre acestea fiind problema gestionării timpului petrecut în spațiul virtual.

În 29 iunie, zi consacrată Sfinților Apostoli Petru și Pavel, și vineri, 7 iulie, copiii au participat activ la Sfânta Liturghie oficiată de Preasfințitul Virgil, împreună cu un sobor de preoți. „Lăsați copiii să vină la Mine!” a fost punctul de plecare al predicii din ultima zi a Școlii de vară. Bucuria și puritatea se găsesc în ochii și în sufletul fiecărui copil; ele sunt darul ceresc primit la naștere, dar ce trebuie prețuit și bine păzit de-a lungul vieții. Cum poate fi păstrat acest dar dacă nu prin apropierea tinerilor de Dumnezeu? Educația spirituală înalță omul, îi oferă sprijin în momentele de cumpănă și îl ajută să își găsescă drumul.

Adresăm mulțumiri Episcopiei Greco-Catolice, conducerii Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu” și cadrelor didactice implicate în organizarea și bună desfășurare a frumoaselor activități, preoților, animatorilor, voluntarilor, firmei Trattoria Seminarii, părinților și copiilor deosebiți, ale căror glasuri au făcut să răsune de voie bună curtea școlii noastre în zilele toride ale vacanței mari!

Îi suntem recunoscători Domnului pentru că, din strălucirea celor două săptămâni, Școala de vară 2023 a făurit amintiri unice și a sădit în fiecare din noi sentimentul de unitate în diversitate!