“Piatra fiind pecetluită de iudei şi ostaşii străjuind preacurat Trupul Tău, înviat-Ai a treia zi, Mântuitorule, dăruind lumii viaţă. Pentru aceasta, Puterile cerurilor strigau Ţie, Dătătorule de viaţă: Mărire învierii Tale, Hristoase! Mărire împărăţiei Tale! Mărire iconomiei Tale, Unule Iubitorule de oameni!”
Cu binecuvântarea Preasfinției Sale, Virgil Becea, eparhul locului, Episcopia Greco-Catolică de Oradea, prin Departamentul Cultural, invită credincioșii și iubitorii muzicii corale sacre la un concert în Săptămâna Luminată. Sâmbătă, 22 aprilie, ora 19, Catedrala Greco-Catolică din Oradea va fi gazda acestui eveniment.
Formațiile corale invitate vor fi :
Corul Preoților din Eparhia de Oradea, dirijor: Radu Mureșan
Corul Filarmonicii de Stat, dirijor: Rodica Trandafir
Corul Buna Vestire – Francisc Hubic, dirijor: Radu Mureșan
Grupul vocal Acapella, dirijor: George Miron
Cu un repertoriu ales din muzica corală românească și universală, formațiile corale invitate vor glorifica, prin cânt, Învierea Domnului nostru Isus Cristos. Este evenimentul care întregește și completează seria cântărilor din Postul și Saptămâna Mare, cerând tuturor :Bucuraţi-vă! şi apostolilor Tăi pace dăruindu-le, Cela ce dai celor căzuţi ridicare.
Vă așteptăm!
Rodica Indig
Consilier cultural EGCO
Corul Preoților din Eparhia de Oradea este cunoscut déjà prin prezența și prestațiile sale la alte evenimente liturgice și artistice. De asemenea, cu a tradiție de mai mulți ani, Corala Buna Vestire-Francisc Hubic este vocea orantă e eparhului locului, însotindu-l în vizitele pastorale sau evenimentele litugice importante. Conduse de maestrul Radu Mureșan, aceste două coruri sunt prezența vie sunt o „unealtă” prin care glasul Domnului inspiră și respiră în
marea inspirație și respirație a coralității Bisericii.
Invitate special sunt Corul Filarmonicii de Stat din Oradea și grupul vocal Acapella din București, a căror prezentare o facem în cele ce urmează:
Corul Filarmonicii de Stat Oradea
Pornind de la nucleul oferit de Camerata Felix căruia i s-au adăugat studenți ai Facultății de Muzică de la Universitatea din Oradea, în 1997, la inițiativa directorului filarmonicii, Romeo Rîmbu, ia naștere Corul Filarmonicii din Oradea.
Dirijorul Avram Geoldeș spunea: „…Corul Filarmonicii reprezintă o verigă indispensabilă a vieții muzicale orădene. Prin el activitatea concertistică locală se va colora esențial, oferind instituției largi posibilități de diversificare repertorială în sensul cultivării sistematice a creațiilor vocal-simfonice”.
Avram Geoldeș se dedică total creșterii și formării Corului Filarmonicii de Stat din Oradea, actualmente lista repertorială a ansamblului deținând peste 200 de titluri, acoperind practic mai toate epocile stilistice şi genurile muzicale: a cappella, cantata, oratoriu, requiem, opera, simfonie cu cor etc.
Sub îndrumarea dirijorului Avram Geoldeş, pe lângă vastul repertoriu abordat, corul și-a adăugat în palmares şi două imprimări: „Liturghia Sf. Ioan Gură de Aur” de Liviu Comes (1998) și un C.D. editat la Viena (1999).
La 28 august 2005 dirijorul Avram Geoldeș trece în neființă, lăsându-i pe toți cei care l-au cunoscut profund îndurerați. Corul, a cărui ctitor și formator se stinsese, își propune să continue activitatea în același spirit al creațiilor artistice de valoare.
Corul Filarmonicii de Stat Oradea a reușit in perioada următoare să își îmbogățească mereu repertoriul. Concertele vocal-simfonice fiind întregite de cele a cappella şi spectacole de operă.
In perioada 2005-2006 la pupitrul dirijoral s-a aflat Carmen Rus (n. Bocioc), iar din anul 2006 până în anul 2022 dirijorul corului a fost Lászlóffy Zsolt.
Cei peste 25 de ani de activitate au transformat ansamblul într-un cor cu tradiție, care poate aborda cu seriozitate orice gen muzical. Acest cor și-a găsit în Oradea un mediu prielnic de manifestare şi dezvoltare profesională atât prin sursele inepuizabile de talent, studenţi şi absolvenţi ai Facultății de Arte – Departamentul Muzică, Universitatea din Oradea, ai Universității Creștine Partium și ai Universității Emanuel cât și prin prisma publicului meloman, un adevărat susținător, participant activ și indispensabil în viaţa muzicală corală orădeană.
Pregatirea muzicală a corului pentru concertul din data de 22 aprilie de la Biserica Sfantul Nicolae este asigurata de Lect. univ. dr. Rodica Trandafir
Grupul vocal Acapella din Bucuresti, a fost infiintat in urma cu 22 de ani . Este un grup mixt ,format din 11 muzicieni, absolventi si studenti ai institutiilor muzicale din Romania.
Acapella are o bogata activitate concertistica si discografica. Cu 8 albume si concerte in tara si strainatate, Acapella , condusa de George Miron , fondator, dirijor si solist a reusit sa-si consolideze si sa-si pastreze un loc important in viata muzicala a scenei romanesti.
Multiple premii internationale de prestigiu in Austria, Germania si Italia, turnee oficiale in Spania si Statele Unite, vin sa completeze activitatea bogata a grupului.
Vocile din Acapella, au fost auzite la Smithsonian Institute, Catedrala Nationala si Casa Alba din Washington D.C., la Primaria Philadelphiei, St.Patrick’s Cathedral N.Y. , baza NATO din Norfolk, Votive Church , sediul ONU, Palatele Belvedere si Shoenbrunn din Viena, Consulatul Romaniei din Bonn si sunt doar cateva dintre cele mai importante actiuni in care Romania a fost reprezentata si apreciata.
Turneele si concertele din tara in Sibiu, Iasi, Cluj, Timisoara, Tg Mures si din Bucuresti ,reprezinta un alt punct important in activitatea artistica a grupului.