Un efort extraordinar, acela de a aduna fondurile necesare și de a salva de la ruină o casă cu valoare istorică și națională excepțională a fost încununat de succes prin inaugurarea acesteia pe 12 octombrie 2019. E vorba de casa memorială ”Iuliu Maniu” de la Bădăcin.
De atunci s-au întâmplat mai multe lucruri la fel de extraordinare: Uniunea Națională a Restauratorilor de Monumente Istorice a premiat proiectul „Reabilitarea Casei Memoriale Iuliu Maniu”, iar președintele României a premiat parohia greco-catolică de la Bădăcin cu Medalia aniversară „Centenarul Marii Uniri”.
Turiști din toate colțurile tării și lumii vin de atunci la Bădăcin să afle cine a fost Iuliu Maniu și pun continuu întrebări despre personalitatea și viața marelui om de stat. Părăsind Bădăcinul, unii dintre aceștia înscriu monumentul istoric în ghiduri digitale, pentru a-l face cunoscut mai departe, ca un spațiu care transmite o exemplaritate tăcută, atât trecută, cât și prezentă.
Elevi de liceu și din clasele gimnaziale au vizitat casa și urmează să petreacă aici o săptămână a ”școlii altfel” înțelegând mai profund istoria ultimului secol.
Grupul vocal „Urmașii lui Iuliu Maniu” ai parohiei greco-catolice Bădăcin este prezent la evenimente culturale și caritabile dând glas, printer altele, imnului lui Iuliu Maniu:
”Îl simt cum mai vine / Mai vine pe acasă / Îl văd cum se aşază
Cu satul la masă / Şi-şi varsă durerea / Sădind-o în noi / Generaţii ca mine / Ca tine, ca voi.”
Prezența acestui grup la comemorarea eroilor greco-catolici anticomuniști din grupul Șușman a contribuit la punerea în lumină unor vieți trăite cu demnitate și curaj.
De ce am scris aceste rânduri despre lucruri cunoscute deja? Pentru că pe 8 ianuarie s-a născut marele om politic Iuliu Maniu și în această ultim timp, la Bădăcin se întâmplă lucruri extraordinare, de mare vrednicie, care atrag atenția lumii și care, așa cum spunea episcopul nostru Virgil, ”reușesc să transforme periferia în centru”.
Rodica Indig- consilier cultural EGCO