Papa Francisc și Mons. Semeraro

Papa Francisc a numit astăzi un nou prefect în fruntea Congregației pentru Cauzele Sfinților, după demisia dramatică a Cardinalului Angelo Becciu din funcție, luna trecută. Pontiful l-a numit pe Episcopul Marcello Semeraro, care a activat ca secretar al Consiliului Cardinalilor, de la înființarea acestuia în 2013, până astăzi, 15 octombrie. Italianul în vârstă de 72 de ani a slujit ca Episcop de Albano, o Dieceză situată la aproximativ 16 km de Roma, începând din 2004.

Mons. Semeraro îl succedă pe Becciu, care a renunțat la funcție pe 24 septembrie, pe fondul acuzațiilor că ar fi fost implicat în delapidare de fonduri în rolul său anterior din Secretariatul de Stat al Vaticanului. Becciu a fost numit prefect în august 2018, servind Congregația timp de doi ani. El a negat acuzațiile de abateri financiare. Mons. Semeraro s-a născut la Monteroni di Lecce, în sudul Italiei, la 22 decembrie 1947. A fost hirotonit preot în 1971 și a fost numit Episcop de Oria în 1998. A fost secretar special al Sinodului Episcopilor din 2001, care a abordat rolul Episcopilor diecezani. Este membru al comisiei doctrinare a Episcopilor italieni, consultant al Congregației Vaticanului pentru Bisericile Răsăritene și membru al Dicasterului pentru Comunicare. A slujit anterior ca membru al Congregației pentru Cauzele Sfinților. În calitate de secretar al Consiliului Cardinalilor, Mons. Semeraro a contribuit la coordonarea eforturilor pentru crearea unei noi constituții a Vaticanului, care va înlocui textul din 1998, „Pastor bonus”.

Joi, Sfântul Părinte a adăugat un nou membru în Consiliul Cardinalilor: pe Cardinalul Fridolin Ambongo Besungu din Kinshasa, capitala Republicii Democrate Congo. Capucinul în vârstă de 60 de ani a condus Arhidieceza din 2018, aceasta cuprinzând peste șase milioane de catolici. Papa l-a numit și pe Episcopul Marco Mellino, Episcop titular de Cresima, ca secretar al Consiliului Cardinalilor. Pr. Mellino fusese anterior secretar adjunct. Papa Francisc l-a confirmat pe Cardinalul Óscar Andrés Rodríguez Maradiaga drept coordonatorul Consiliului și a confirmat că alți cinci Cardinali vor rămâne membri ai organismului care îl sfătuiește pe Papa cu privire la guvernarea Bisericii Universale. Cei cinci Cardinali sunt: Pietro Parolin, secretar de stat al Vaticanului; Seán O’Malley, Arhiepiscop de Boston; Oswald Gracias, Arhiepiscop de Bombay; Reinhard Marx, Arhiepiscop de München și Freising; și Giuseppe Bertello, președintele guvernatoratului Vaticanului.

Cei șase membri ai Consiliului Cardinalilor au participat la o reuniune online pe 13 octombrie, în care au discutat despre cum să își continue munca în pandemie. Grupul consultativ de Cardinali, împreună cu Papa Francisc, se adună de obicei în Vatican la fiecare trei luni, timp de aproximativ trei zile. Organismul avea inițial nouă membri și a fost supranumit „C9”. Dar după plecarea Cardinalului australian George Pell, a Cardinalului chilian Francisco Javier Errázuriz Ossa și a Cardinalului congolez Laurent Monsengwo în 2018, a devenit cunoscut sub numele de „C6”. Într-o declarație a Vaticanului, se spunea marți că C6 a lucrat în această vară la noua constituție apostolică și i-a prezentat un proiect actualizat Papei Francisc. Au fost trimise, de asemenea, copii către dicasterele competente, pentru a le citi. Reuniunea din 13 octombrie a fost dedicată rezumării activității de peste vară și studierii modului de susținere a punerii în aplicare a constituției atunci când va fi promulgată. Papa Francisc, conform declarației, a spus că „reforma este deja în curs, inclusiv în anumite aspecte administrative și economice”. Consiliul se va reuni în continuare, din nou online, în luna decembrie.

Sursa: www.catholica.ro