În aceste zile s-a desfășurat, în Cetatea Vaticanului, Simpozionul „Pentru o teologie fundamentală a preoției”, simpozion la care a participat și o delegație a Eparhiei greco-catolice de Oradea, în frunte cu Preasfinția Sa Virgil Bercea.

După lucrările și discuțiile pe diferite teme privind preoția, astăzi 19 februarie 2022, Cardinalul Secretar de Stat Pietro Parolin a prezidat Sfânta Liturghie în Bazilica Sfântul Petru, liturghie care a încoronat aceste zile pline de har și noi reflecții asupra a ceea ce înseamnă preoția azi.

În cadrul omiliei din cadrul Sf. Liturghii, Eminența Sa a spus: „În aceste zile ați reflectat asupra teologiei fundamentale a preoției. Acum suntem adunați în jurul altarului, locul de bază al reflecției asupra preoției. Precum ne amintește Papa Francisc, în Exortația Apostolică post-sinodală Querida Amazonia: <Preotul este semnul lui Cristos, care împarte harul, mai ales atunci când celebrează Euharistia – izvor și împlinirea întregii vieți creștine. Aceasta este marea sa delegare, care poate fi primită doar în sacramentul Preoției. De aceea, doar el poate spune:  Acesta este trupul meu! Mai sunt și alte cuvinte pe care doar el le poate pronunța: Eu te iert de toate păcatele tale! În aceste două sacramente este inima identității sale exclusive>.

Referindu-se la pasajul evanghelic al Schimbării la față, evanghelia zilei în ritul latin, Eminența Sa a adăugat: „Și textele de astăzi ne pot ajuta să medităm asupra teologiei preoției. Noi, preoții, într-adevăr simțim cum cuvintele cu care începe evanghelia de azi ne privesc direct și descriu vocația noastră: Isus i-a luat cu sine pe Petru, Iacob și Ioan și i-a dus pe un munte înalt, pentru a fi singur cu ei. Cu adevărat, Domnul ne-a luat cu El. Acesta este planul Lui cu noi, exprimat într-un mod programatic în Evanghelia după Marcu: A ales doisprezece care să fie cu El și pe care să-i trimită să predice, dându-le puterea de a alunga demonii. Domnul ne conduce pe munte, locul întâlnirii cu El, pentru a avea grijă de noi, pentru a ne privi în ochi cu iubire, pentru a vorbi inimii noastre, descoperindu-ne toate câte a auzit de la Tatăl. Domnul ne propune un drum în urcare, în spatele Lui, pentru a fi prietenii Săi iar apoi să-i întâlnim împreună cu El pe frații noștri, într-o viață oferită și dăruită imitării lui Cristos.”

La sfârșitul liturghiei, PS Virgil i-a dăruit Eminenței Sale o Cruce pectorală, cu ocazia jubileului seminarului greco-catolic din Oradea, cu inscripția Seminarul Teologic Greco-Catolic „Sfinții Vasile, Grigore și Ioan” Oradea. 230 de ani de la înființare.

Biroul de Presă