Duminică, 18 noiembrie 2018, se celebrează în întreaga Biserică Ziua mondială a săracilor. Papa Francisc celebrează Sf. Liturghie în bazilica vaticană și a invitat la prânz peste 3000 de săraci.

Se marchează duminică, 18 noiembrie a.c., cea de-a doua ediție anuală a Zilei mondiale a săracilor, înființată de papa Francisc în contextul Jubileului extraordinar al milostivirii și stabilită în penultima duminică a anului liturgic după calendarul roman sau latin. Pontiful celebrează Sf. Liturghie în bazilica San Pietro și ia prânzul cu mii de săraci.

Tema mesajului papal din acest an se inspiră din cuvintele psalmistului ”Acest sărac a strigat și Domnul l-a ascultat”. La rugăciunea ”Angelus” de duminica trecută, Sfântul Părinte a menționat că inițiativa dedicată celor săraci are un caracter de ”evanghelizare, rugăciune și împărtășire” care ”favorizează o atenție din ce în ce mai mare față de necesitățile celor din urmă, marginalizați și flămânzi”.

Cu această ocazie, Consiliul pontifical pentru promovarea noii evanghelizări, care se ocupă de organizarea manifestărilor concrete în diecezele din lumea întreagă, a coordonat câteva inițiative menite să transmită solicitudinea deosebită a Bisericii față de cei care trăiesc la marginile societății.

Printre manifestările organizate la Roma se numără prânzul papei Francisc cu cei săraci, organizat după Sfânta Liturghie pe care pontiful o celebrează duminica viitoare în bazilica San Pietro la ora 10.00. Au fost invitați aproximativ 6000 de oameni nevoiași, alături de voluntarii care îi însoțesc, precum și reprezentanții instituțiilor care sunt sensibile față de persoanele aflate în dificultate. Papa Francisc a invitat aproape trei mii de săraci la prânzul pregătit în Aula Paul al VI-lea din Cetatea Vaticanului. Pontiful stă la masă alături de cei săraci și împarte cu ei un moment convivial în cea mai mare simplitate.

Inițiative asemănătoare au loc în aceeași duminică în numeroase parohii, universități și organizații de caritate din Roma, precum Caritas, Comunitatea Sfântul Egidiu, Legionarii lui Cristos, Cercul Sfântul Petru, Colegiul Leonian, Internatul Lateranului, Universitatea Europeană din Roma, institutul Regina Apostolorum, Institutul Villa Faminia (Frații Școlilor Creștine) și asociația ACLI.

 

Sursa: https://www.vaticannews.va