Cetatea Vaticanului – A. Mărtinaş
15 octombrie 2020 – Vatican News.
„Când v-am invitat să începeţi acest parcurs de pregătire, participare şi planificare a unui pact educaţional global, nu puteam nicicum să-mi imaginez situaţia în care acesta s-ar fi desfăşurat”. Astfel începe mesajul video al pontifului, din 15 octombrie a.c., amintind că pandemia de coronavirus a accelerat şi amplificat situaţia urgenţei sanitare, cu efecte economice şi sociale. Şi sistemele educaţionale din întreaga lume au de suferit în urma pandemiei, atât la nivel şcolar cât şi la nivel universitar.
În Mesaj, pontiful se referă la date recente furnizate de agenţii internaţionale, potrivit cărora ne aflăm în faţa unei „catastrofe educaţionale”, aproximativ zece milioane de copii riscând părăsirea şcolii din cauza crizei economice generate de coronavirus. Sfântul Părinte atrage atenţia asupra decalajului educaţional deja alarmant, cu peste 250 de milioane de copii cu vârstă şcolară excluşi de la orice activitate educaţională.
„În faţa acestei realităţi dramatice, trebuie ştiut că măsurile de sănătate necesare vor fi insuficiente dacă nu sunt însoţite de un nou model cultural”, evidenţiază papa Francisc în Mesaj, subliniind necesitatea unei schimbări în modelul de dezvoltare. „Pentru ca acest model să respecte şi să protejeze demnitatea persoanei umane, trebuie să pornească de la oportunităţile pe care interdependenţa planetară le oferă comunităţilor şi popoarelor, având grijă de casa noastră comună şi protejând pacea” – explică Sfântul Părinte. „Criza prin care trecem” – adaugă – „este o criză generală, care nu poate fi redusă sau limitată la un singur domeniu sau sector. Este cuprinzătoare”.
„Pandemia de coronavirus ne-a dat posibilitatea să recunoaştem, în mod global, că este în criză modul nostru de a înţelege realitatea şi de a relaţiona între noi” – observă pontiful.
Amintind că educaţia se propune ca antidot natural împotriva culturii individualiste, „care, uneori, degenerează într-un adevărat cult al eu-ului şi al primatului indiferenţei”, pontiful a subliniat: „Astăzi este nevoie de o etapă reînnoită a angajamentului educaţional, care implică toate componentele societăţii. Să ascultăm strigătul noilor generaţii, care evidenţiază nevoia şi, în acelaşi timp, oportunitatea stimulatoare pentru un parcurs educaţional reînnoit, care nu întoarce capul în altă parte, favorizând grave nedreptăţi sociale, încălcări ale drepturilor, sărăcie profundă şi persoane înlăturate ca şi cum ar fi deşeuri umane”.