A asculta și a propune Evanghelia împreună cu tinerii: a fost tema Coloviului organizat de Institutul Superior de Pastorală Catehetică din Paris, de la 12 la 15 februarie a.c., de la care au luat parte responsabili cu Pastorația Tineretului din 240 de țări. Din România, au participat doamna Ramona Dragoș, responsabil al Asociației Ziléos în România și reprezentant al Biroului Pastoral al Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, și pr. Mihai Marina, preot al Misiunii Greco-Catolice din Paris.
Inițiativa, organizată în colaborare cu Universitatea de Teologie din Freiburg și Institutul superior de științe religioase din Verona s-a desfășurat la Institutul Catolic din capitala franceză și a fost un bun prilej de a reflecta asupra condiției tinerilor de astăzi și a misiunii la care Biserica este chemată în zilele noastre.
Întâlnirea a fost prezidată de episcopul Olivier Leborgne, președintele Comisiei pentru Cateheză și Catehumenat a Conferinței Episcopale franceze, fiind moderată de diferiți experți în Pastorația Tineretului din Europa, decani ai facultăților de teologie, preoți și laici, care au încercat să găsească împreună mijloacele de a fi o o „Biserica în ieșire” pentru tineri, „o Biserică în ascultare şi în mişcare, care se lasă interpelată de instanţele celor pe care-i întâlneşte, care nu are mereu un răspuns pre-confecţionat deja pregătit”, cum sublinia Papa Francisc, în deschiderea Sinodului dedicat tinerilor, desfășurat în Vatican de la 3 la 28 octombrie 2018.
Asociația Ziléos a țnut un atelier intitulat «Ziléos, școală de evanghelizare» prina care a împărtășit tutror precaticile puse în aplicare potrvit prorpriei pedagogii, bazată pe nevoia de a fi prezent în mijlocul tinerilor, în propriul lor mediu de viață pentru a răspunde întrebărilor sau nevoilor specifice fiecărei etape de viață. Mai multe informații, puteți găsi aici.
Totodată, în cadrul Colocviului pentru Pastorația Tineretului de la Paris, a fost reiterată prima exhortație apostolică a actualului Succesor al lui Petru, Evangelii gaudium, prin contribuția călugărului italian Enzo Biemmi, profesor al Institutului de Științe Religioase din Verona, care a remarcat dorința Papei Francisc, încă de la începutul pontificatului Sanctității Sale pentru o „nouă etapă evanghelizatoare, marcată de bucuria întâlnirii cu Isus, pentru a arăta căi pentru drumul Bisericii în următorii ani”.
Papa Francisc ne invita în Exortația Apostolică Evangelii gaudium să „recuperăm prospețimea originală a Evangheliei” prin găsirea „unor noi căi” și a unor „metode creative”. Căci, subliniază Pontiful, „însuși Isus dărâmă «schemele plictisitoare în care pretindem că îl întemnițăm și ne surprinde în mod constat cu creativitatea Sa divină»(11). De aceea, nu mai putem rămâne liniștiți, așteptând pasiv în interiorul bisericilor noastre, ci este necesar să trecem de la o pastorație conservativă, la o pastorație misionară, decisivă”, de renaștere a „primăverii Bisericii, care sunt tinerii” (Papa Francisc).