«Alege-ți viața» este motto-ul Asociației internaționale Ziléos, ajunsă și în România, care a oferit responsabililor pentru Pastorația Tinerilor un curs de formare potrivit propriei pedagogii. Inițiativa, care s-a desfășurat în perioada 4-6 februarie a.c., la Seminarul Teologic „Sfinții Trei Ierarhi” din Oradea, s-a bucurat de participarea a 18 persoane din Eparhia de Oradea și Arhieparhia de Alba Iulia şi Făgăraş. Cursul de formare a fost ținut de fondatorul Asociației Ziléos, Patrick François, din Canada. Inițiativa a precedat Colocviul Internațional pentru evanghelizarea tinerilor organizat în aceste zile la Paris de Institutul Superior de Pastorală Catehetică, la care Asociația Ziléos ia parte de la 12 la 15 februarie a.c..

Cursul de formare de la Oradea, a avut în centru pedagogia propusă de Ziléos, construită pe patru piloni de bază -raportarea la sine, relaţia cu ceilalţi, relaţia cu Isus Cristos, raportarea la lume şi angajamentul în lume al tinerilor - având ca finalitate „trezirea, iniţierea în credinţa creştină, formarea şi organizarea tinerilorˮ (Carta Ziléos).

Potrivit organizatoarei, doamna Ramona Dragoș, responsabil al Asociației Ziléos în România, în cadrul celor două zile de formare de la Oradea, s-a reflectat asupra noilor modalități de evanghelizare a tinerilor, pe baza diferitelor reflecții biblice sau al aportului adus de teologi contemporani pentru a trece de la o „pastorație de încadrareˮ la o „pastorație de renaștereˮ a tinerilor contemporani. De asemenea, în cadrul sesiunilor de lucru „responsabilii pentru Pastorația Tinerilor din Oradea și Blaj au încercat să afle împreună cine sunt tinerii care ne înconjoară, potrivit propriei experiențe pastorale și a unei analize sociologice a condiției tinerilor de astăzi, intrând apoi în metodologia de lucru Ziléosˮ.

În mod practic, președintele Asociației Ziléos,  a învățat formatorii din România ce înseamnă să propui tinerilor, indiferent de confesiune sau apartenență religioasă, un club Ziléos. Acesta „se desfășoară o dată pe lună, 2 ore și cuprinde:  relaxare,  activități sportive și artistice – muzică, dans, teatru, pictură – prin care tinerii să se cunoască mai bine și să împărtășească ceea ce trăiesc împreună. Apoi -continuă doamna Ramona Dragoș - există o anumită pedagogie a celor care intervin, a moderatorilor, care vin să le vorbească tinerilor pe o anumită temă, pregătită deja în fișele pedagogice Ziléos. Este vorba despre materiale împărțite pe trei categorii de vârstă, respectiv 11-14, 14-19, 19-25 ani. De asemenea, un sector special este dedicat tinerilor care merg mai departe în acest parcurs de credință, cărora li se propune pe parcursul a 4 ani, în câte 2 weekend-uri pe an, aprofundarea credinței creștine împreună cu profesori de teologie, preoți și îndrumători spirituali. Toate fișele pedagogice Ziléos sunt bazate pe cei patru piloni de bază și sunt construite pe baza necesităților expuse în prealabil de fiecare tânăr/ăˮ. Potrivit reprezentantei, la ora actuală există 700 de fișe Ziléos dintre care 100 sunt traduse în limba română și se dorește adaptarea integrală a celorlalte. La ora actuală există un grup de lucru Ziléos în cadrul Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniuˮ din Oradea și unul recent înființat la Blaj.

La nivel internațional Asociația are parteneriate cu universități din Canada (Universitatea Laval, Universitatea Quebec), Franța (Institutul Superior de Pastorală Catehetică din Paris) și Elveția, iar în România este în curs de derulare propunerea unui parteneriat cu departamentul de Teologie Greco-Catolică din Oradea, al Universității Babeș-Bolyai. Se dorește prin aceasta, încheie reprezentanta, „găsirea  noilor mijloace de a lucra la nivel pastoral cu tinerii, de a fi o «Biserică în ieșire», potrivit îndemnului adresat în repetate rânduri de Papa Francisc: «mergeți la periferie, întâlniți-i pe tineri»ˮ.

Această necesitate este evidențiată la finalul cursului de formare Ziléos de la Oradea și de pr. Romulus Avram, responsabil cu Pastorația Tinerilor în Protopopiatul de Oradea, care subliniază într-un interviu pentru Biroul de Presă EGCO faptul că „lumea se schimbă, iar tinerii sunt cei mai supuși schimbărilorˮ. De aceea, spune pr. Avram „noi [formatorii] trebuie să ținem pasul cu ei. Practic, în ceea ce privește lucrul cu tinerii, eu încerc să învăț din mers, lucrând cu ei, dar uneori mă simt cu jumătate de pas în urma lor -spune părintele Avram. Cum mărturiseam și la întâlnirea Ziléos, inițial credeam că misiunea mea ca preot este să merg în întâmpinarea tinerilor și să îi aduc pe aceștia la Cristos. Ori lucrurile, cel puțin în ultima vreme, sunt chiar invers: trebuie să mă străduiesc să țin pasul cu tinerii, să îi ajung din urmă uneori și să mă străduiesc să merg în ritm cu ei, păstrându-l pe Cristos în mijlocul lorˮ. Tinerii de astăzi, cum deseori auzim, „nu vor să fie direcționați, ci au nevoie de noi - responsabili, preoți sau formatori - ca să trăim în mijlocul lor. (…) Avem impresia că noi trebuie să îi ghidăm, însă realitatea de astăzi ne arată că este necesar să vedem doar care este direcția lor și să ținem echilibrul să nu deraiezeˮ. „Nu mi se pare că tinerii de astăzi au o direcție greșită -opiniază preotul formator și totodată tată a doi tineri- pur și simplu au o altă direcție, au un alt parcurs decât am avut noi, căci și condițiile sunt altele. Sunt caracterizați de un avânt fulminant și o viteză rapidă , dar sunt tineri extraordinari. Sunt alături de ei, iar dacă le câștigi încrederea, ei sunt alături de tine”.

„Ca formator nu trebuie să stai în afara cercului de tineri și să dirijezi, ci trebuie să fii în interiorul cercului și să fii cu ei. Iar pedagogia propusă de Ziléos vine din experiența unei societăți care este cu câțiva pași înaintea noastră. Vestea bună este că nu suntem încă în situația lor [spre exemplu a absenteismului tinerilor din Biserică], vestea rea este că ne îndreptăm în direcția lor. Și, vestea bună, din nou, este că putem să învățăm de la ei ca să atenuăm anumite «lovituri» pe care modernizarea și secularizarea din anumite țări occidentale le compoartă astăzi și în contextul românesc. Nu avem cum să ne ferim de aceste efecte -încheie părintele- putem pur și simplu să ne îmbogățim din experiența lor și să fim pregătiți. Ziléos m-a ajutat să completez anumite lipsuri pe care le aveam în activitatea mea pastorală cu tinerii. Un exemplu concret este planul pe care îl fac acum cu tinerii la întâlnirile noastre lunareˮ.

Toți cei interesați de proiectele Asociației Ziléos din România pot găsi mai multe detalii aici sau luând legătura cu Ramona Dragoș, responsabilă Ziléos România, la adresa de email ramona20pop@hotmail.com.