„A avut loc la Bologna, de la 24 la 25 noiembrie 2017, Întâlnirea nationala a preotilor greco-catolici din Italia. Evenimentul a fost organizat de parohia din acest oras, în frunte cu pastorul ei, pr. Marinel Muresan, si s-a bucurat de prezenta majoritatii preotilor de pe teritoriul Italiei. Lucrarile întâlnirii au fost conduse de coordonatorul national, mons. Ioan Alexandru Pop. În debut a fost citita scrisoarea trimisa cu aceasta ocazie de PS Virgil Bercea, responsabil cu diaspora în cadrul Sinodului Bisericii noastre. Dupa acest moment preotii s-au împartit în grupe de câte cinci si au discutat anumite teme cuprinse în scrisoarea ierarhului. Au fost analizate chestiuni precum posibilitatea de a înfiinta noi comunitati, fraternitatea între preoti, viata spirituala si misiunea preotului din diaspora. De asemenea a fost analizata si posibilitatea organizarii unei întâlniri a sotiilor preotilor.
A doua zi a debutat cu Sfânta si Dumnezeiasca Liturghie concelebrata de preotii prezenti, dupa care s-au discutat anumite proiecte privind anul 2018, precum împlinirea a o suta de ani de la Marea Unire si pelerinajul national de la Milano,care va avea loc la o data ce va fi anuntata ulterior. În ultima parte a zilei preotii s-au bucurat de prezenta ÎPSCyril Vasil, secretar al Congregatiei pentru Bisericile Orientale, care a venit însotit de directorul Migrantes Bologna, mons. Andrea Cagnato.Arhiepiscopul Cyril s-a aratat placut surprins sa vada o prezenta atât de numeroasa a preotilor greco-catolici în Italia si a adunat câteva informatii cu privire atât la viata si misiunea comunitatilor noastre, cât si a preotilor. Stilul deschis si patern al mons. Vasil a facut în asa fel încât discutiile sa dureze pâna înspre seara. Prelatuls-a aratat sustinator al ideii de a creao structura ecleziala pentru orientalii de pe teritoriul Italiei, subliniind ca aceasta prezenta este o bogatie.
În încheiere, secretarul Congregatiei pentru Bisericile Orientale a primit în dar o icoana, a ramas pentru o poza de grup sipentru discutii libere.
Multumim Domnului pentru aceste momente si gazdelor pentru organizare!