“Nu-ti fie frica! Evanghelia nu este împotriva ta ci este în favoarea ta. Ai încredere! În Evanghelie care este Isus, vei gasi speranta puternica si de durata la care aspiri. Fii sigura. Evanghelia sperantei nu dezamageste.”

(Ecclesia in Europa, 121).

Cu acest mesaj de speranta adresat Bisericii din Europa de Fericitul Ioan Paul al II-lea s-a încheiat a 41-a întâlnire a secretarilor generali ai Conferintelor Episcopale, care s-au întâlnit la Varsovia (Polonia) din 27 pâna în 30 iunie, la invitatia Presedintelui Conferintei Episcopale Poloneze (CEP) si Vicepresedinte al CCEE, mons. Józef Michalik si al Secretarului general al CEP episcopul Wojciech Polak. Firul rosu al întâlnirii a fost trasat de tema noii evanghelizari la 10 ani de la Exortatia Apostolica Ecclesia in Europa în Anul Credintei.

Lumini si umbre în Europa. De la Ecclesia in Europa la Anul Credintei: 10 ani de noua evanghelizare
În ultimul deceniu lumea si implicit Europa, a avut puternice provocari, schimbari neasteptate, nu întotdeauna dorite, coerente, logice si credibile. Acest lucru reiese din modalitatea cu care Episcopul greco-catolic de Oradea, (România), mons. Virgil Bercea a dorit sa analizeze actuala situatie europeana. Confuzia aduza în ultimii 10 ani de multele schimbari sociale si culturale, reprezinta în acelasi timp cauza si efectul anumitor fenomene legate de tentativele de a distruge cultura familiei si a binelui comun pentru a ajunge la o viziune eminamente egocentrica, hedonista si consumista a vietii umane. Chiar daca nu este a lumii, Biserica este în lume si este ca atare chemata sa fie semn a lui Dumnezeu, adica semn de mântuire si speranta.
Precum amintea prof. Paul H. Dembinski de la Observatorul financiar din Geneva, pentru a întâmpina provocarile de astazi nu trebuie sa se ramâna la o abordare exclusiv financiara a vietii asa cum este orientarea de astazi care tinde sa transforme raporturile umane în tranzactii simple si sa caute eficacitatea finantelor în locul fecunditatii relatiilor si ca atare sa priveasca doar prezentul si sa uite construirea viitorului.
Mons. Juan Antonio Martinez Camino, secretar al Conferintei episcopale spaniole a dorit în schimb sa sublinieze importanta de a privi criza mai în profunzime, amintind ceea ce spunea Papa Benedict al XVI-lea: “chestiunea sociala a devenit în mod radical o chestiune antropologica” (Caritas in veritate, 75) apare deci clar ca de fapt criza spirituala are un rol decisiv în actuala situatie pe care o traieste Europa.
Pe de alta parte, Europa, dincolo de criza economica si spirituala, este plina de semne de speranta asa cum demonstreaza diferitele raporturi ale secretarilor care au vorbit.

O întelegere radicala a Noii Evanghelizari
Proclamarea unui An al credintei a realizat în fiecare parte din Europa evenimente destinate sa retrezeasca credinta. Asa cum amintea însa mons. Markus Stock, Secretar al Conferintei episcopale din Anglia si Tara Galilor, este important ca Biserica sa aiba o întelegere radicala a noii evanghelizari. A merge în întâmpinarea tuturor celor botezati dar care nu mai traiesc credinta îi face pe crestini nu doar sa se apropie de persoanele prezente pe strazile noastre dar si la a fi în acelasi timp docili la ascultarea lui Dumnezeu pentru a întelege ca doar El este raspunsul la dorinta cea mai profunda a inimii omului. De multe ori marturia martirilor secolului XX a fost evocata pentru a indica faptul ca doar un raport personal cu Cristos, raport ce devine si cultura este capabil sa promoveze misiunea evanghelizatoare a Bisericii. Biserica este chemata sa fie nu doar într-o pozitie în care reactioneaza dar în avangarda entuziasmului prin metodele si expresiile cu care prezinta continutul întotdeauna actual al credintei: Isus Cristos.

Campania “Unul dintre noi”
Multe Conferinte episcopale au aderat la initiativa “Unul dintre noi”, care doreste sa stopeze finantarea activitatilor care presupun distrugerea embrionilor umani în cadrul cercetarii în sprijinul dezvoltarii si al sanatatii publice. Constatarea mobilizarii multor cetateni în jurul acestei initiative care da marturie de interesul lor pentru apararea vietii, chiar si în formele sale cele mai vulnerabile, este un semn de speranta.

Biserica în Polonia
Prezenta reprezentantilor Bisericii din peste 30 de tari europene a fost de asemenea ocazia pentru o cunoastere mai profunda a Bisericii din Polonia care se pregateste sa sarbatoreasca 1050 de ani de la botezul natiunii (966-2016). Noua evanghelizare, apararea vietii si a familiei, somajul în crestere reprezinta unele din provocarile Bisericii poloneze.
Secretarii au fost informati de evolutia care a dus la semnarea istorica de catre Patriarhul Moscovei, PF Kiril si a presedintelui CEP mons. Józef Michalik, a unui document comun adresat Bisericilor si popoarelor Rusiei si Poloniei în vederea reconcilierii. De asemenea participantii au însotit cu rugaciunea lor de multumire semnarea declaratiei comune care invita la dialog, la iertare si reconciliere popoarele Poloniei si Ucrainei, declaratie semnata pe 28 iunie a.c. cu ocazia celei de a 70-a aniversari a masacrului de la Wolyn, de catre conducerea Bisericii de rit bizantin si cea de rit latin a celor doua tari.

Biserica din Europa unita cu Biserica din întreaga lume
Multe sunt si semnele de speranta care ajung de la Biserica din celelalte parti ale lumii, asa cum au dat marturie Secretarul Federatiei Conferintelor Episcopale din Asia (FABC), pr. Raymond O’ Toole, si de Secretarul Adunarii episcopilor catolici din Tara Sfânta, pr. Pietro Felet, care au intervenit la întâlnire. În ciuda diferitelor situatii dificile în care traiesc crestinii, uneori fiind persecutati pentru credinta lor, Biserica este peste tot un semn de speranta apreciata în mod special pentru caritatea sa lipsita de discriminare în regiuni si situatii în care si statele ajung cu dificultate. Un alt semn de speranta este entuziasmul reinnoit cu care laicatul catolic din Tara Sfânta si din tarile în care exista FABC îl arata în modul deplin cu care îsi asuma identitatea crestina si datoria lor de a da marturie.
În cursul întâlnirii secretarii CCEE si COMECE au prezentat activitatile celor doua organisme episcopale europene.
Întâlnirea a avut si numeroase momente de rugaciune si de fraternitate. În mod special a fost foarte apreciata veghea de rugaciune pentru Europa, animata de tineri polonezi în timpul careia s-a dat citire unor diferite fragmente relevante si actuale pentru Europa de astazi, preluate din Exortatia Apostolica Ecclesia in Europa.
Întâlnirea s-a încheiat duminica, 30 iunie, cu celebrarea Euharistica prezidata de Nuntiul Apostolic, Mons. Celestino Migliore, împreuna cu comunitatea locala în capitala poloneza.

Consiliul Conferintelor Episcopale Europene (CCEE) reuneste cele 33 de Conferinte Episcopale de pe continent, reprezentate de presedintii lor, si Arhiepiscopul de Luxemburg, Arhiepiscopul Principatului de Monaco, Arhiepiscopul Maronit al Ciprului, precum si Episcopul de Chisinau (Republica Moldova) si Episcopul de Muncaci (Ucraina). Presedintele CCEE este Cardinalul Péter Erdo, Arhiepiscop de Esztergom-Budapesta, Primat al Ungariei; vicepresedinti sunt: Cardinalul Angelo Bagnasco, Arhiepiscop de Genova, si Arhiepiscopul de Przemysl (Polonia), Józef Michalik. Secretarul General al CCEE este Parintele Duarte da Cunha. Sediul Secretariatului este în St. Gallen (Elvetia). www.ccee.eu