Acțiunile caritabile sunt întotdeauna un punct de legătură între toate comunitățile creștine: aceasta s-a putut vedea în mod concret și miercuri, 13 februarie a.c., la Sinagoga Comunității Evreilor Mesianici din Oradea, unde a fost desfăcută de Shaliach David Nagy, președintele Federației Comunităților Evreiești Mesianice din România, cutia colectei desfășurate pe parcursul Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor 2019. Din partea Bisericii Greco-Catolice a luat parte la evenimentul concluziv pr. Ovidiu Duma, paroh al Catedralei „Sf. Nicolaeˮ din Oradea.

Desfășurată pentru al III-lea an consecutiv, la dorința comună a celor nouă culte creștine participante, colecta comunitar-unitară din acest an a contribuit la strângerea unei sume de 6 475 RON. Banii, potrivit Comunității Evreilor Mesianici din Oradea care a coordonat în 2019 desfășurarea inițiativei, sunt destinați copiilor unui Centru de Plasament din Oradea.

Prezentă la eveniment, doamna Szanto Ildiko, Director General adjunct al Direcției servicii sociale din cadrul DGASP Bihor, a declarat într-un interviu pentru Biroul de Presă EGCO că banii vor fi folosiți „pentru a remedia daunele provocate în urma unui incediu declanșat în luna ianuarie a.c. la Centrul de Plasamament pentru copiii cu dizabilități nr. 4 [de pe strada Albinelor, Oradea], în urma căruia copiii au fost nevoiți să fie mutați în alte căsuțe de tip familial. Ei, subliniază reprezentanta DGASP Bihor, doresc să se întoarcă la «casa lor», care i-a adăpostit de mai bine de 10 ani. Dorim să folosim acești bani, pentru reabilitarea cât mai urgentă a căsuței. Totodată, banii vor fi folosiți pentru diferite activități recreative și ludice, atât de necesare beneficiarilorˮ

„Caritatea unește și poate să unească toți participanții la Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilorˮ, a spus secretara Federației Comunității Evreilor Mesianici din Oradea, Pap Viola, spunând că fondurile au fost destinate acestui Centru de Plasament din dorința de a veni în ajutorul nevoilor urgente ale copiilor cu dizabilități, fiind pentru a doua oară când Comunitatea cooperează cu DGASPC Bihor.

În cadrul aceluiași eveniment de prezentare a colectei din 2019, comunitatea reformată a explicat folosirea fondurilor adunate în anul precedent, destinate elevilor defavorizați ai Liceului Reformat din Oradea și a fost desemnată, prin tragere la sorți, comunitatea creștină orădeană care va coordona anul următor colecta Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor. Astfel, în 2020, Biserica Evaghelică-Luterană este responsabilă de buna desfășurare a acestei inițiative fraterne.

Shaliach David Nagy, moderatorul evenimentului de miercuri, a mulțumit tuturor cultelor participante din acest an și credincioșilor care au contribuit la colecta Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor din 2019.

Cum s-a desfășurat prezentarea colectei în acest an, puteți viziona în materialul de mai jos: