Spiritualitatea matrimonială este tema exercițiilor spirituale pentru familii cu copii, propuse de Departamentul Adulți și Familii ai Biroului Pastoral Eparhial pentru Laici Oradea, de la 22-24 februarie a.c.. Întâlnirea se adresează unui număr de 30 de familii orădene, care împreună cu copiii, pot petrece împreună la Vila „Sântanaˮ din Sânmartin trei zile de intensă spiritualitate, moderate de preotul italian Piero Pasquini și pr. Tegzeș Mihai, responsabil al Departamentului pentru Pastorația Adulților și Familiilor din cadrul Eparhiei de Oradea.

Programul cuprinde cinci sesiuni speciale dedicate spiritualității conjugale conferențiate de don Piero și pr. Tegzeș Mihai, rugăciunile zilei, celebrarea a Sfintei Liturghii în Biserica „Sf. Dumitruˮ din Sânmartin, posibilitate de spovadă și coloviu spiritual, precum cele trei mese principale ale zilei luate împreună de toți participanții. Sâmbătă, 23 februarie a.c., de la ora 20.00 este programată o seară cu Adorație și Celebrarea penitențială.

Conferințele care vor fi ținute la exercițiile spirituale ale familiilor cu copii sunt pregătite în mod special pentru a răspunde unor aspecte actuale din viața familială, atingând teme precum: Cearta și reconcilierea, Dialogul corect în cuplu, Rugăciunea în familie și Sexualitatea ca relație (don Piero), pentru a ca fiecare cuplu participant să-l regăsească împreună pe Isus împlinirea adevărată a familiei (pr. Tegzeș).

Potrivit organizatorilor, pe parcursul conferințelor, copiii vor fi însoțiți de trei doamne educatoare - Aristan Denisa, Ardelean Claudia și Jurjuț-pentru a le permite părinților participarea deplină la program, urmând ca apoi să se bucure împreună, cu toții, de momentele comunitare.

Conferențiarul exercițiilor spirituale, don Piero Pasquini, este preot al Parohiei „Sant’Angeloˮ din Vado, dieceza de Urbino (Italia), fondator și responsabil al comunității din Caresto, loc care ani de zile a fost considerat un punct de referință al Pastorației Familiilor în Italia, pentru experiențele care vizează consolidarea spiritualității conjugale. Împreună cu comunitatea din Caresto, don Piero a publicat numeroase cărți, concentrându-și atenția asupra spiritualității și a rugăciunii în cuplu și familie, dar în mod special asupra pastorației familiilor și adulților care traversează situații dificile sau momente de încercare.