„Congregatia pentru Bisericile Orientale informeaza ca, între 9 si 12 octombrie 2017 este convocata la Roma adunarea plenara a departamentului, cu tema: "La 100 de ani ai Congregatiei pentru Bisericile Orientale si la 25 de ani ai Codului Canoanelor." La sesiune si-au anuntat prezenta, pe lânga patriarhi, arhiepiscopi majori si mitropoliti "sui iuris", 17 cardinali si unii arhiepiscopi si episcopi în calitate de membri ai Congregatiei pentru Bisericile Orientale."
"Viata Bisericilor Orientale Catolice se desfasoara în primul rând în respectivele teritorii de origine: gândindu-ne la Siria, Egipt, Irak, Turcia, Liban, Iordania, Ucraina, Armenia, Etiopia, Eritreea, ne vin imediat în minte numeroasele încercari si suferinte, cauzate de violenta, razboi dar si de situatiile de saracie sociala, de foamete sau de fenomenele migratorii masive", se spune în prima parte a comunicatului, în care se ilustreaza liniile generale ale dezbaterilor din cadrul adunarii plenare. Reflectiile din cadrul sesiunii vor analiza activitatea Congregatiei pentru Bisericile Orientale în cei 100 de ani de la fondare, cu o atentie deosebita asupra identitatii acestui departament cu un caracter "unit si plural". De asemenea, participantii la adunarea plenara se vor opri asupra discernamântului care conduce la alegerea candidatilor la episcopat, la gestionarea bunurilor materiale, la noile figuri juridice pentru grija pastorala a credinciosilor, la misiunea ecumenica a Bisericilor Orientale Catolice, la identitatea preotului si la lucrarile Comisiei Liturgice reînfiintata de papa Francisc în septembrie 2015. Lucrarile se vor desfasura în Sala Bologna din Palatul Apostolic.
Luni, 9 octombrie, Sfântul Parinte se va întâlni cu patriarhii si arhiepiscopii majori. Joi, 12 octombrie, în ziua în care se aniverseaza centenarul Congregatiei pentru Bisericile Orientale si a Institutului Pontifical Oriental, papa Francisc va vizita sediile celor doua institutii si, succesiv, va planta un copac cu ocazia centenarului, se va întâlni cu binefacatorii Institutului Pontifical oriental si cu un grup de iezuiti din cadrul institutului. Cu începere de la ora 10.30, la bazilica papala Santa Maria Maggiore, va fi celebrata Sfânta Liturghie Solemna, prezidata de Sfântul Parinte papa Francisc.
Sursa: http://ro.radiovaticana.va