„Icoana facatoare de minuni din Sanctuarul de la Mariapocs – Ungaria, reprezentând-o pe Fecioara Maria Lacrimânda este punctul de atractie a numerosi pelerini. Icoana Sfintei Fecioare Maria a lacrimat în anul 1715, de atunci s-au perindat acolo foarte multi pelerini români, în special cei din localitatile apropiate granitei de vest a României.
De-a lungul timpului au fost hirotoniti preoti greco-catolici români printre care amintim pe Inocentiu Micu Klain în septembrie 1729.
În anul 1991 Papa Ioan Paul al II-lea a vizitat acest Sanctuar si a celebrat acolo Sfânta Liturghie. Icoana Sfintei Fecioare lacrimande ne-a atras în mod special si pe noi, pelerinii români greco-catolici din Eparhia de Oradea, fiind prezenti in jur de 200 persoane, în data de 26 mai 2013, din localitatile Oradea, Zalau, Simleul Silvaniei,Carei si Beius.
Pelerinajul a fost organizat de Biroul Pastoral al Eparhiei de Oradea si Reuniunea Mariana Eparhiala. Am avut bucuria de a asculta Sfânta Liturghie în limba româna , fiind oficiata de preotii nostri: Pr. Valer Parau si Pr. Florin Muresan din Zalau, Pr. Florin Marincean din Simleul Silvaniei, Pr. Radu Filip si Pr. Cristian Vadas din Carei.
PSS Péter Fülöp Kocsis ne-a adresat un calduros bun venit, cuvinte de apreciere la adresa Eparhiei de Oradea si a credinciosilor greco-catolici români, precum si invitatia de a mai veni si în anul urmator. Fiecare pelerin a înaltat rugaciuni catre Tamaduitoarea bolnavilor, preotii prezenti si Episcopul lor au facut rugaciuni si binecuvântari speciale pentru bolnavi, iar la final ungerea cu mir. Multumim Sfintei Fecioare si Fiului Sau Isus pentru acest frumos pelerinaj.