Înalt Preasfinția Voastră Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit al Arhidiecezei Romano Catolice de București,
Preasfinția Voastră Bocskei Laszlo, Episcop al Diecezei Romano Catolice de Oradea,
Onorați membri ai Muzeului Orașului Oradea – Complex Cultural,
Distinși reprezentanți ai instituțiilor de cultură,
Stimaţi oaspeţi,
Dragi prieteni,
În primul rând, doresc să salut prezența la Oradea a Înalt Preasfinției Sale Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit al Arhidiecezei Romano Catolice de București, ne face o deosebită cinste să vă avem ca oaspete la acest eveniment cultural și, totodată, cu înaltă încărcatură spirituală.
Expozitia „Fericitul Vladimir GHIKA – In spiritu caritatis – DESENE”, la care suntem parteneri, dorită pentru publicul orădean de Preasfințitul Virgil Bercea, Episcop al Episcopiei Greco Catolice de Oradea, a fost posibilă numai prin colaborarea cu Arhidieceza Romano Catolică de București și cu cea a Muzeului Orașului Oradea – Complex Cultural.
Fericitul Vladimir Ghika, artist, apostol și martir, a fost prin naștere prinț, a devenit prin educație diplomat, scriitor, om de caritate și prin credință fiu vrednic al Bisericii universale, preot catolic biritual, latin și bizantin. Nu a pregetat să-și valorifice talentele și talanții. Chiar și pentru zilele noastre preocupările și realizările sale din atîtea domenii sunt uimitoare, deoarece fiecare dintre trăsăturile dominante ale ființei lui răspund unuia dintre curentele marcante care polarizează și astăzi viața creștină.
A fost un preot exemplar- a ajuns la sacerdoțiu la capătul unei lungi căutări și a unei lente pregătiri, punând admirabil în relief grandoarea și misterul vocației sale sacerdotale. A fost un apostol care ardea de dorința de a răspândi lumina pe care o primise și harul în care trăia. A fost un erou al acțiunilor caritabile, în multe cazuri fără speranță și imposibile. A ales să nu evite pericolele salvându-se din calea prigoanei comuniste, ci să rămână cu frații săi cei mai năpăstuiți și astfel a devenit martir.
A fost un convertit, s-a născut în ortodoxie, iar trecerea la catolicism a fost pentru el o împlinire, după cum susținea ”s-a făcut catolic pentru a fi și mai ortodox”. Acestă origine și această convertire îl plasează dintr-o dată pentru noi în acea perspectivă a unității care ne reunește astăzi aici, deoarece a lăsat în urmă nu doar o importantă activitate pastorală, ci și o operă artistică deosebită.
Cei care și-au dat concursul pentru reușita acestui eveniment merită toate laudele și aprecierile noastre. Sincere mulțumiri curatorului expoziţiei, doamna Anna Mária Orbán și tuturor colaboratorilor săi. Dumnezeu să le rasplătească însutit eforturile.
Vă invităm să vă bucurați de rafinamentul și frumusețea desenelor și gravurilor care poartă însemnul carității și al credinței unui sfînt.
Vă mulțumesc!