Duminică, 11 noiembrie 2018, episcopii catolici din România, aflați încă la Roma după vizita ”ad Limina”, au celebrat o Sf. Liturghie cu ”Te Deum” la Centenarul Marii Uniri. ”Dumnezeu”, a spus arhiepiscopul Ioan Robu, ”să binecuvânteze România și pe toți românii din țară și de peste hotare! La mulți ani, România!”

”Dumnezeu să binecuvânteze România și pe toți românii din țară și de peste hotare! La mulți ani, România!” La inițiativa Ambasadei României pe lângă Sf. Scaun, episcopii catolici din România și R. Moldova, aflați la Roma de la 5 la 10 noiembrie a.c. pentru vizita ”ad Limina”, au celebrat duminică, 11 noiembrie a.c., o Sf. Liturghie cu ”Te Deum” la Centenarul Marii Uniri. Participanții au primit mesaje din partea cardinalului Lucian Mureșan, întâistătătorul Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, și de la președintele României, Klaus Werner Iohannis. Celebrarea euharistică a început la 9.30 în bazilica paleocreștină ”San Vitale”, sediul comunității romano-catolice române din Roma.

Alături de sute de credincioși romano-catolici și greco-catolici, au luat parte delegațiile ambasadelor României pe lângă Sf. Scaun și în Italia, conduse de Liviu-Petru Zăpîrțan, respectiv, George Bologan, o delegație a Secretariatului de Stat al Sf. Scaun, numeroși preoți de ambele rituri, români și italieni, alți invitați și prieteni ai comunității române.

Ierarhia catolică din România și R. Moldova era reprezentată de mitropolitul arhidiecezei romano-catolice de București, arhiepiscopul Ioan Robu, însoțit de episcopul auxiliar Cornel Damian, arhiepiscopul diecezei romano-catolice de Alba Iulia, mons. György Miklos Jakubinyi, însoțit de episcopul auxiliar Joszef Tamas, episcopul diecezei romano-catolice de Iași, mons. Petru Gherghel, însoțit de episcopul auxiliar Aurel Percă, episcopul diecezei romano-catolice de Chișinău, mons. Anton Coșa, episcopul diecezei romano-catolice de Satu Mare, mons. Jenö Schönberger, episcopul diecezei de Timișoara, mons. Joszef-Csaba Pal, episcopul eparhiei greco-catolice de Cluj-Gherla, mons. Florentin Crihălmeanu, episcopul eparhiei greco-catolice de Maramureș, mons. Vasile Bizău, și episcopul de Curiei al Arhiepiscopiei Majore de Făgăraș și Alba Iulia, mons. Claudiu Lucian Pop. Prezența celorlalți membri ai Conferinței Episcopilor din România nu a fost posibilă din motive pastorale urgente.

Sf. Liturghie, prezidată în ritul roman sau latin de arhiepiscopul mitropolit Ioan Robu, vice-președinte al Conferinței Episcopilor din România, a fost urmată de un ”Te Deum” în ritul bizantin român condus de mons. Claudiu Lucian Pop, episcop al Curiei arhiepiscopale de la Blaj, cu un mesaj din partea Beatitudinii Sale cardinalul Lucian Mureșan.

La rândul său, ambasadorul României pe lângă Sf. Scaun, Liviu-Petru Zăpîrțan, a transmis participanților un mesaj din partea președintelui României, Klaus Werner Iohannis.

Să ascultăm și cuvântul de mulțumire exprimat în numele adunării liturgice de arhiepiscopul mitropolit Ioan Robu, urmat de binecuvântarea finală a Sfintei Liturghii.

Sursa: https://www.vaticannews.va