În duminica a III-a după Sărbătoarea Învierii Domnului, numită și Duminica Mironosițelor Femei, Preasfinția Sa Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea, a celebrat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în Catedrala „Sfântul Nicolae” unde a hirotonit un nou preot.

În cuvântul de învățătură Preasfinția Sa a amintit faptul că Femeile Mironosițe: „întru început se îndreaptă către mormânt, în ziua cea dintâi a săptămânii. În ziua cea dintâi, în Ziua Învierii îți începe viața Biserica, în ziua când Cuvântul începe să fie propovăduit”.

În contextul hirotonirii noului preot, ierarhul a amintit faptul că: „Niciodată Biserica nu a fost temătoare, ci și-a urmat drumul, merge înainte. Biserica rămâne și merge, dincolo de absolut orice, Ea este cea care duce mai departe Cuvântul Domnului de la o margine la alta a pământului. Nouă de ne este dat să ducem acest Cuvânt al Domnului în acesta margine de pământ, care este Episcopia de Oradea”.

La momentul potrivit candidatul la treapta preoției a fost prezentat ierarhului, urmând înconjurarea Sfintei Mese, rugăciunile de hirotonire și înveșmântarea părintelui.

 

 

Părintele Anton Butnaru s-a născut la Târgul Frumos pe data de 15.10.1986. După anii de scoală generală din comuna Oţeleni, județul Iași, a urmat cursurile liceale la Liceul Teologic Romano-Catolic „Sfântul Francisc de Assisi” din Roman (2002-2006). În perioada 2010-2012 a urmat cursurile de filozofie la Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman. Între anii 2014-2018 a urmat cursurile Facultății de Teologie Greco-Catolică din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, Departamentul Oradea. Din 2018 urmează cursurile masterale „Fundamente creștine ale identității europene” în cadrul aceleiași Facultăți. Este căsătorit din anul 2017 și are doi copii. A fost hirotonit diacon în prima Duminica a Postului Mare.

Eugen Ivuț