Palatul Episcopal Greco-Catolic din Oradea, devastat în urma incendiului din 25 august 2018, va fi reabilitat.

Lucrarile de consolidare, reabilitare si refunctionalizare a cladirii Palatului Episcopal vor dura 3 ani si vor fi realizate de catre Primaria Municipiului Oradea.

La sfârsitul lucrarilor Palatul Episcopal va gazdui Curia Episcopala precum si Muzeul Greco-Catolic si un Centru Cultural care vor fi administrate de Primaria Oradea pentru o perioada de 20 de ani si care vor fi deschise publicului larg.

Episcopia Româna Unita cu Roma, Greco-Catolica, de Oradea îsi pastreaza calitatea de proprietar asupra întregului imobil si împreuna cu Primaria Municipiului Oradea, va depune toate eforturile pentru atragerea de subventii, fonduri nerambursabile si colectarea de donatii de la persoane fizice si juridice. Lucrarile de reabilitare vor fi sprijinite si prin sume alocate de la bugetul local.

Periodic vom emite comunicate de presa cu privire la stadiul lucrarilor si cu privire la stadiul campaniei de strângerea de fonduri.

Consiliul Local a aprobat contractul de parteneriat pentru reabilitarea Palatului Episcopal Greco-Catolic

Consiliul Local al municipiului Oradea a aprobat azi, 31 august 2018, Contractul de parteneriat între Municipiul Oradea si Episcopia Româna Unita cu Roma, Greco-Catolica, de Oradea, în vederea realizarii lucrarilor de consolidare, reabilitare si refunctionalizare a cladirii afectate de incendiul din data de 25 august si administrarii de catre Municipiul Oradea a Palatului Episcopal Greco-Catolic din Oradea, pe o perioada de minimum 20 de ani.

Aceste solutii au fost identificate de reprezentantii Primariei Oradea si ai Episcopiei, cu scopul reabilitarii acestei cladiri emblematice si redarii ei în circuitul public, tinând seama de distrugerile masive pe care incendiul le-a provocat cladirii Palatului Episcopal Greco-Catolic din Oradea.

Prin încheierea acestui contract de parteneriat, s-a convenit ca Episcopia Româna Unita cu Roma, Greco-Catolica, de Oradea sa transmita imobilul în administrare, pe durata a 20 de ani, Municipiului Oradea, termenul putând fi prelungit prin acordul partilor. În acest sens, Episcopia va pune la dispozitia Municipiului Oradea imobilul Palatul Episcopal Greco-Catolic (monument istoric construit între anii 1903-1905 dupa proiectul arhitectului Kalman Rimanoczy junior) si constructiile anexe în vederea realizarii lucrarilor de consolidare, reabilitare si refunctionalizare.

Municipiul Oradea va curata într-o prima cladirea de moloz si va realiza o expertiza de rezistenta, care sa indice partile din edificiu care se pot refolosi, respectiv care trebuie demolate. În a II-a etapa, în toamna acestui an, se vor realiza lucrari ,,de urgenta” pentru punerea în siguranta a cladirii, inclusiv zona de acoperis. În a treia etapa, se vor realiza reabilitarea si refunctionalizarea efectiva a cladirii, inclusiv partea interioara, conform planurilor initiale.

Ce prevede contractul?
Contractul prevede cesionarea în favoarea Municipiului Oradea a dreptului de a obtine autorizatii, de a realiza lucrari de consolidare, reabilitare si refunctionalizare, respectiv de a folosi cu titlu gratuit imobilul.

Palatul Episcopal Greco-Catolic din Oradea va fi declarat bun de interes public si transmis în folosinta gratuita Municipiului Oradea, cu destinatia de edificiu social-cultural, în vederea amenajarii si functionarii, pe durata a minimum 20 de ani, a unui centru cultural si spatiu expozitional, cu respectarea eticii crestine si a normelor canonice ale cultului Greco-Catolic.

Lucrarile de consolidare, reabilitare si refunctionalizare a imobilului ar urma sa se finalizeze în termen de cel mult trei ani. La terminarea lucrarilor, Municipiul Oradea va preda proprietarului – Episcopiei Române Unite cu Roma Greco Catolica, de Oradea, parte din imobilul reabilitat, cu destinatie de sediu curiei episcopale, în suprafata utila de minim 1/3 din suprafata totala.

Episcopia Româna Unita cu Roma, Greco-Catolica, de Oradea va pastra calitatea de proprietar asupra întregului imobil consolidat si reabilitat, transmis în folosinta gratuita Municipiului Oradea.

Unde se pot face donatii?
Municipiul Oradea si Episcopia Greco-Catolica vor depune eforturi pentru atragerea de subventii, fonduri nerambursabile si colectarea de donatii de la persoane fizice si juridice, urmând ca lucrarile de reabilitare sa fie sprijinite si prin sume alocate de la bugetul local. De asemenea, Episcopia Greco-Catolica va transmite în contul Primariei Oradea donatiile primite pentru consolidarea, reabilitarea si refunctionalizarea Palatului Episcopal distrus de incendiu.
Reamintim conturile deschise la banca pentru donatii în numerar sau cu ordin de plata:
FUNDATIA DE PROTEJARE A MONUMENTELOR ISTORICE DIN JUDETUL BIHOR
EURO – RO57BTRLEURCRT0078504002
USD – RO88BTRLUSDCRT0078504001
RON – RO69BTRLRONCRT0078504007
SWIFT: BTRLRO22
EPISCOPIA ROMÂNA UNITA CU ROMA GRECO-CATOLICA DE ORADEA
EURO – RO78BTRLEURCRT0463151401
RON – RO31BTRLRONCRT0463151401
USD – RO82BTRLUSDCRT0463151401
CHF – RO57BTRLCHFCRT0463151401
GBP – RO36BTRLGBPCRT0463151401
HUF – RO91BTRLHUFCRT0463151401
SWIFT: BTRLRO22
Totodata, se pot face donatii la casieriile obiectivelor turistice Turnul Primariei Oradea, Sinagoga Zion si Cetatea Oradea, de marti pâna duminica între orele 10.00 – 17.00, precum si la ghiseele de încasari din cadrul Primariei Oradea, de luni pâna joi între orele 07.30 – 18.00, iar vineri între orele 07.30 – 15.30.
În ceea ce priveste donatiile la sediul Episcopiei Greco-Catolice de pe strada Mihai Pavel nr. 4, acestea pot fi facute de luni pâna vineri între orele 08.00-16.00, sau la toate Parohiile Greco-Catolice de pe întreg teritoriul Eparhiei din Oradea.