„O urma de istorie si de credinta s-a sters în aceste zile din Bucuresti, dar nu si din sufletele noastre.
Fosta Capela construita de greco-catolici în cartierul Bucurestii Noi – str. Navigatiei 54 – din capitala a fost demolata. Parohia ortodoxa din cartier, care o detinea din 1948, a ridicat alaturi, la câtiva metri, o noua biserica de zid care deja este functionala. Astfel, capela fiind de prisos a trebuit sa dispara.
Prin vitregia vremurilor, dupa 1990, neaflându-se actele de proprietate pe Capela din cartierul Bucurestii Noi, nu s-a putut face nimic pentru redobândirea ei. Cu toate acestea, avem datoria de a spune cu seninatate ADEVARUL. Un adevar care nu tine de putere sau diplomatie, ci de buna-cuviinta.
În acest loc simplu si smerit, înaltat prin grija lor, s-au rugat pâna în 1948 credinciosii greco-catolici din Bucurestii Noi, s-au casatorit si si-au botezat pruncii. Aici episcopul Vasile Aftenie a stiut întotdeauna sa fie aproape de credinciosii sai si sa-i ajute sa-l priveasca pe Isus cel rastignit.
Cartierul Bucurestii Noi, situat la marginea orasului, a fost trasat în perioada interbelica prin sosirea ardelenilor, majoritatea uniti cu Roma, în capitala care practicau meseria de geamgii – taietori de sticla în oras si în toata Muntenia. Capela construita prin jertfele lor era centrul Parohiei Române Unite – Bucuresti 2; a doua, deci, dupa parohia principala situata la biserica, azi catedrala, din strada Polona.
Dupa începutul persecutiei multi greco-catolici au aflat refugiu în capela romano-catolica din acelasi cartier. Din 1990, parintele Gheorghe Cristescu (Tritean), fiu al locului, pastoreste grupul ramas fidel Bisericii Greco-Catolice.
Cu toate încercarile sau greutatile pe care le deplângem, credinta merge mai departe. Îl avem alaturi pe Domnul care, coborând în lume, a ales voit saracia ieslei de la Bethleem, a ales partea celor dispretuiti si ne asigura de binecuvântarea sa.
Lui i se cuvine cinstea si marirea în vecii vecilor.

Sursa:http://episcopiabucuresti.ro