„În perioada 18-25 august 2018 s-a desfasurat în Malta proiectul „Dare to dream” (Îndrazneste sa visezi), la care Actiunea Catolica din România a fost unul din parteneri alaturi de Actiunea Catolica din Malta si Actiunea Catolica din Italia – Dieceza de San Severo. Printre participanti au fost si tinere din ASTRU Cluj si ASTRU Oradea.

Viseaza! Munceste! Si fa ca visul tau sa devina realitate! este motto-ul care a însotit cei 40 de tineri si liderii lor în încercarea de a explora si a reflecta asupra temei libertatii, a importantei acesteia de-a lungul istoriei, în religie, în societate dar mai ales la nivelul fiecarei persoane. Prima zi din cadrul schimbului de experienta a fost dedicata cunoasterii tinerilor participanti pornind de la profilele lor online la o prezentare instagram offline. Apoi au explorat tema libertatii pornind de la povestea Micului Print si au avut ocazia sa cunoasca comunitatea locala care o sarbatorea pe patroana localitatii: Sfânta Elena.

Pe parcursul zilei 2 din cadrul proiectului, tinerii au continuat sa aprofundeze tema libertatii. În cursul diminetii, în cadrul atelierului de lucru au încercat sa vada câta libertate si câte constrângeri se afla în diverse dimensiuni ale vietii – în familie, la scoala/munca, în Biserica, în Actiunea Catolica, în grupurile de prieteni sau în social-media. Dupa-amiaza, presedintele Actiunii Catolice din Malta si sotia sa le-au împartasit din experienta lor de viata si le-au vorbit despre cum se poate trai libertatea în cadrul familiei. La predica din cadrul Sfintei Liturghii, don Ruben, asistentul national pentru tinerii din Actiunea Catolica Malteza, le-a vorbit despre libertatea pe care o ofera Dumnezeu fiecaruia. Ziua s-a încheiat cu serata internationala în cadrul careia tinerii au degustat bunatatile culinare din Malta, Italia si România si s-au bucurat împreuna de obiceiurile si muzica specifica fiecarei tari în parte.

Participantii au avut ocazia sa descopere istoria Maltei în ziua a 3-a a proiectului. Turul ghidat al Palatului Inchizitorilor si cautarea comorii prin capitala Valletta au ajutat participantii sa aprofundeze tema libertatii parcurgând istoria locala. Ziua a 4-a a proiectului a început cu Sfânta Liturghie celebrata de pr. Ruben, asistentul spiritual al tinerilor din AC Malta (ZAK). Apoi, s-a lucrat în grupuri – întâi pe tari si apoi împreuna pentru a gasi puncte comune în ceea ce priveste raportul dintre libertate si istorie, religie si libertatea de exprimare. Dupa amiaza tinerii s-au bucurat de timpul petrecut împreuna pe una din cele mai frumoase plaje din Malta si au încheiat ziua multumindu-i Domnului pentru tot ceea ce au trait în aceasta experienta.

Ziua a 5-a din cadrul proiectului a fost despre viata. În cursul diminetii în cadrul atelierului tinerii au avut ocazia sa se „joace” de-a viata reala si au reflectat asupra alegerilor pe care le fac zi de zi. În cursul dupa-amiezii s-au „jucat” din nou. Au primit o situatie reala si roluri pe care a trebuit sa le joace pentru a-si da seama ca nu este usor sa fii în papucii altei persoane. Avem toti aceleasi posibilitati si oportunitati? Cum este sa fim în pielea celorlalti? Alegem lucrurile care ne aduc bucurie sau banii – sunt doar câteva din întrebarile asupra carora s-a reflectat la finalul atelierului. Finalul zilei tinerii l-au petrecut în fosta capitala a Maltei – Mdina, unde s-au bucurat de cetatea medievala, privirea panoramica a insulei si au încercat sa hotarasca prin vot ce vom face în ziua dedicata democratiei.

Ziua a 6-a a proiectului a fost despre democratie. Votul exprimat în seara precedenta a decis cum îsi vor desfasura tinerii ziua. Astfel, dimineata participantii au vizitat si s-au rugat în biserica Rotonda din Mosta. Apoi, au petrecut dupa amiaza pe o plaja din Malta. Ziua s-a încheiat aducând-i multumire lui Dumnezeu la Sfânta Liturghie, celebrata de pr. Ruben. Ziua a 7-a a fost despre voluntariat. În cursul diminetii tinerii avut ocazia sa întâlneasca diferite organizatii si ofere putin din timpul lor celor care aveau nevoie. Dupa-amiaza au împartasit experientele traite si au încredintat Domnului toate persoanele si situatiile de viata întâlnite. Tinerii si-au petrecut seara alaturi de tinerii din Birzebbuga – un gratar pe malul marii, muzica, voie buna si traditionalul joc de bingo maltez.

Pregatirea certificatelor youthpass, excursia pe insula Gozo si Sfânta Liturghie au încheiat schimbul de experienta în Malta. Au fost zile extraordinare de fraternitate, comuniune, un timp în care tinerii au explorat tema libertatii si au legat prietenii.

Sursa: http://www.new.actiuneacatolica.ro