„Postul Sfintei Marii, ziua a IX-a: Învatam de la Preasfânta Fecioara Maria sa traim ca fratii

„Asadar, vazând Isus ca statea acolo mama lui si discipolul pe care îl iubea, i-a spus mamei: "Femeie, iata-l pe fiul tau!" Apoi, i-a spus discipolului: "Iat-o pe mama ta!"
Si, din ceasul acela, discipolul a luat-o acasa la el.” (In 19,26-27)

„Isus Cristos, în momentul celui mai mare dar al vietii sale, pe cruce, n-a voit sa tina nimic pentru sine si încredintându-si viata ne-a încredintat-o si pe Mama sa. I-a spus Mariei: iata fiul tau, iata fiii tai. Si noi vrem s-o primim în casele noastre, în familiile noastre, în comunitatile noastre, în tarile noastre. Vrem sa întâlnim privirea sa materna. Acea privire care ne elibereaza de orfanitate; acea privire care ne aminteste ca suntem frati: ca eu îti apartin, cu tu îmi apartii, ca suntem din aceeasi carne. Acea privire care ne învata ca trebuie sa învatam sa ne îngrijim de viata în acelasi mod si cu aceeasi duiosie cu care s-a îngrijit ea: semanând speranta, semanând apartenenta, semanând fraternitate.
A o celebra pe Sfânta Nascatoare de Dumnezeu ne aminteste ca o avem pe Mama; nu suntem orfani, avem o mama.” (fragment din predica Papei Francisc, 1 ianuarie 2017)

RUGACIUNE:
Nascatoare de Dumnezeu, Fecioara Marie, Maica Bisericii, tie îti încredintam întreaga Biserica. Pe tine, Ajutorul episcopilor, te rugam sa-i aperi si sa-i întaresti pe episcopi în misiunea lor apostolica, precum si pe preotii, calugarii si laicii care îi ajuta în munca lor grea.
În clipa mortii sale rascumparatoare, dumnezeiescul tau Fiu te-a dat ucenicului sau iubit ca Mama: adu-ti aminte de poporul crestin, care se încredinteaza tie.
Adu-ti aminte de toti fiii tai: du rugaciunile lor la Dumnezeu, pastreaza-le nestirbita credinta, întareste-le speranta, înflacareaza-le iubirea.
Adu-ti aminte de cei aflati în strâmtorari, în lipsuri si în primejdii, de cei prigoniti… Daruieste-le tarie si grabeste clipa mult-doritei eliberari.
Priveste cu bunatate la fratii nostri despartiti si daruieste-ne unirea, Tu care l-ai nascut pe Cristos, puntea de unire între Dumnezeu si oameni.
Lacas al luminii neumbrite si neprihanite, roaga-l pe Fiul tau, Mijlocitorul împacarii noastre cu Tatal, sa ierte cu îndurare greselile noastre si sa îndeparteze dintre noi orice dezbinare, dând sufletelor noastre bucuria dragostei fratesti.
Inimii tale Neprihanite, Fecioara Nascatoare de Dumnezeu, îi încredintam întregul neam omenesc. Du-l la cunoasterea singurului si adevaratului Mântuitor, Isus Cristos, îndeparteaza toate nenorocirile pe care pacatul le aduce asupra lui si daruieste-i pacea rod al adevarului, al libertatii si al iubirii.
Fa ca Biserica întreaga sa înalte catre Dumnezeul îndurarilor imnul de lauda si multumire, imnul de bucurie si veselie, caci lucruri mari a facut Domnul prin tine, o milostiva, o blânda, o dulce Fecioara Marie! Amin. (cf. Papa Paul al VI-lea, Rugaciune la încheierea Conciliului Vatican II)