„Banca Nationala a emis luni, 29 octombrie, la initiativa Arhiepiscopiei Majore de Alba Iulia si Fagaras si a Episcopiei de Oradea, în persoana Preafericitului Lucian si a Preasfintitului Virgil, o moneda dedicata aniversarii a 100 de ani de la nasterea cardinalului Alexandru Todea (1912 – 2002). Prin aceasta s-a înfaptuit un stralucit act de evidentiere a personalitatii marcante a cardinalului Alexandru Todea, care a ramas în istoria poporului român prin modul exemplar prin care a reusit sa-si traiasca viata în credinta, conducând destinul Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolica, în momente cruciale, atât în perioada de clandestinitate, cât si dupa aceasta perioada, când Biserica si-a reluat locul si rolul în constiinta nationala.
Emisiunile monetare dedicate marilor personalitati prezinta o larga popularitate, prin intrarea acestora în circuitul numismatic intern si international. Moneda este turnata în argint pur (concentratie 999‰), are greutatea de 31,103 g, diametrul de 37 mm si cant zimtat. Tirajul este restrâns, de numai 500 exemplare. Moneda este însotita de o carte-brevet care prezinta rolul Cardinalului Alexandru Todea în istoria poporului român si semnificatia momentului aniversar în pagini scrise în limbile româna, engleza si franceza. Cartea brevet include si certificatul de autenticitate care este semnat de catre Guvernatorul Bancii Nationale a României, domnul Mugur Isarescu si de catre casierul central. Monedele sunt ambalate în capsule de metacrilat transparent.
Moneda si cartea brevet au o conceptie grafica realizata de expertul Cristian Ciornei de la Banca Nationala a României. Moneda are valoarea de 10 lei. Pe avers este înfatisata Catedrala din Blaj, valoarea nominala „10 LEI” si stema României; la exterior, circular, anul de emisiune „2012” si inscriptiile „ROMANIA” si „CATEDRALA SF. TREIME, BLAJ”. Pe revers este redat portretul Înaltpreasfintitului Alexandru Todea si anii între care a trait, 1912-2002; la exterior, inscriptia în arc de cerc „CARDINALUL ALEXANDRU TODEA”.
Baterea acestei monede aniversare urmeaza altor evenimente majore de cinstire a memoriei celui de-al doilea cardinal român, Alexandru Todea, dupa tiparirea unui album dedicat împlinirii a 100 de ani de la nastere si a unui volum omagial. Punerea în circulatie a monedei se face prin sucursalele din Bucuresti, Cluj-Napoca, Iasi si Timisoara.