„Postul Sfintei Marii, ziua a VII-a: Învatam de la Preasfânta Fecioara Maria sa facem spatiu Domnului în inima si noastra
„Când au împlinit toate dupa Legea Domnului, s-au întors în Galileea, în cetatea lor, Nazaret. Iar copilul crestea si se întarea, plin de întelepciune, si harul lui Dumnezeu era asupra lui.” (Lc 2,39-40)
„… la Nazaret totul pare sa se petreaca „normal”, conform obiceiurilor unei familii israelite evlavioase si harnice: se lucra, mama gatea, facea toate treburile din casa, camasile le calca… toate treburi de mama. Tata, tâmplar, lucra, îl învata pe fiu sa lucreze. Treizeci de ani. „Dar ce risipa, parinte!” Caile lui Dumnezeu sunt misterioase. Dar ceea ce era important acolo era familia! Si ea nu era o risipa! Erau mari sfinti: Maria, femeia cea mai sfânta, neprihanita, si Iosif, omul cel mai drept… Familia. (…) Fiecare familie crestina – asa cum au facut Maria si Iosif – poate înainte de toate sa îl primeasca pe Isus, sa îl asculte, sa vorbeasca cu El, sa îl pazeasca, sa îl ocroteasca, sa creasca împreuna cu El; si astfel sa îmbunatateasca lumea. Sa facem spatiu Domnului în inima noastra si în zilele noastre. Asa au facut si Maria si Iosif si nu a fost usor: câte dificultati au trebuit sa depaseasca! Nu era o familie prefacuta, nu era o familie ireala. Familia din Nazaret ne angajeaza sa redescoperim vocatia si misiunea familiei, a fiecarei familii. Si, asa cum s-a întâmplat în acei treizeci de ani la Nazaret, tot asa se poate întâmpla si pentru noi: sa facem sa devina normala iubirea si nu ura, sa facem sa devina obisnuit ajutorul reciproc, nu indiferenta sau dusmania. Asadar nu este o întâmplare ca „Nazaret” înseamna „Cea care pastreaza”, ca Maria, care – spune Evanghelia – „pastra toate acestea în inima ei” (cf. Lc 2,19.51). De atunci, de fiecare data când exista o familie care pastreaza acest mister, fie ea si la periferia lumii, misterul Fiului lui Dumnezeu, misterul lui Isus care vine sa ne mântuiasca, este în actiune. Si vine pentru a mântui lumea. Si aceasta este marea misiune a familiei: sa îi faca loc lui Isus care vine, sa îl primeasca pe Isus în familie, în persoana copiilor, a sotului, a sotiei, a bunicilor… Isus este acolo. A-l primi acolo, pentru ca sa creasca spiritual în acea familie. (fragment din predica Papei Francisc, 18 decembrie 2014)
RUGACIUNE
Stapâna mea, sfânta Marie, sub ocrotirea ta binecuvântata si sub paza ta deosebita încredintez sufletul meu astazi, în toate zilele si în ceasul mortii. Tie-ti încredintez toata speranta si mângâierea mea, toate lipsurile si supararile, viata si sfârsitul vietii mele, ca prin mijlocirea ta sfânta si prin vredniciile tale, toate faptele mele sa fie calauzite si rânduite dupa vointa ta si a Fiului tau. Amin. (Sf. Alois de Gonzaga)